Nylig innhold av Sarge

  1. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    Jeg tror ikke vi er uenige, men 13E passer ikke til det meste av mine øl, siden jeg i 95% av tilfellene brygger med kun vann, malt, humle og gjær. Altså ingen tilsetninger ut over basis. (Ja, og likevel er det mye jeg brygger som ikke følger typedefinisjoner).
  2. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    Jeg er åpen for flere muligheter. @Finn Berger syntes ikke det var noen god ide å detaljdefinere egne smakskriterier da jeg foreslo noe slikt, og der er jeg nok litt enig. Men en beskrivelse som sier litt om hva dommerne kan forvente er kanskje på sin plass. Det jeg etterlyser er jo en...
  3. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    Det jeg ikke ønsker er å splitte Norbrygg i fraksjoner mot/for typeriktighet i konkurranser. Det er grunnen til at jeg diskuterer dette åpent. Jeg har ikke noe tro på at jeg sitter med innsikt nok til å utforme alle kriteriene for en ny "konkurransegren" og enda mindre evne til å gjennomføre...
  4. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    De aller fleste bryggosofforsøkene handler jo om varianter som ofte ligger meget tett i smak, siden man gjerne har endret kun en eneste faktor, noe som vil si at både oppskrift, prosess og utstyr er temmelig likt. Da ser jeg at preferanser kan være vanskelig, litt som når man krever målfoto på...
  5. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    Ja, og alle forsøker jo å være så objektive som mulig. Dette gjelder jo i all bedømming av sanselige opplevelser som skal være interessant for andre enn den som bedømmer. Eksempler er bedømming av restaurantopplevelser, lyden i hifianlegg, kjøreopplevelse av en bil, vinanmeldelser, filmer...
  6. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    Det som er litt krokete er at i min by er det lite aktivitet i Norbrygg-regi, og hobbyen er ikke kompatibel med bilkjøring til disse kveldene i andre kommuner. (Ja, man kan spytte, men det er jo litt kjipt om kveldene har sosialt tilsnitt).
  7. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    Jeg tror ikke det er mulig uten subjektivitet, dessverre.
  8. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    Fra min side: Ikke noe problem, mer et ønske om en konkurranseform der dyktige ølsmakere (i.e. dommere) kårer beste øl istedenfor det ølet som ligger nærmest en typedefinisjon. Det ville vært et problem dersom jeg brygget for å konkurrere. Likevel tenker man jo av og til: Synes andre det samme...
  9. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    Som sagt, så er jo tanken at hva som er godt også skal kunne bedømmes. Man kan også tenke seg at man ikke gjør klassene helt åpne, men f.eks. presiserer at det skal trekkes for kjente usmaker.
  10. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    Typedefinisjonen er jo der, uavhengig av hva dommerne får vite om ølet. Melder man på i kategori 6A eller 6B, så bryter man klart med definisjonene om man brygger med humle fra New Zealand. 6C til 6E er så spesifikke på hhv. alkoholinnhold, farge og humledominans at mine IPAer ikke har noe der å...
  11. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    Du tar feil hvis du tror jeg er misfornøyd med bedømmingen ift. reglene i konkurransen jeg deltok i. Bedømmingen ut fra typeriktighet var helt fin. Utfordringen er at ølet i utgangspunktet ikke var brygget for å treffe en typedefinisjon, og trekkes (korrekt ift dagens regler) for dette.
  12. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    Jeg brygger for små batcher til at PF gir mening. Dessuten setter jeg pris på ekspertisen til øldommerne. Jeg brygger øl jeg har lyst å brygge og drikke. Jeg er ikke konkurransebrygger, og evt. deltakelse i konkurranse er for moro skyld for min del. Skulle likevel gjerne deltatt i en konkurranse...
  13. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    Jeg er enig i at "åpen klasse" kan bli vanskelig. Men det er også mulig å definere videre grupper som ikke er helt åpne. Ta f.eks. IPA. Det er mulig å definere dette slik at man har rom for en vid range av humletyper, farger og alkoholstyrker og likevel ha en IBU- og/eller BU:GU-range som...
  14. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    Jeg trenger ikke overbevise deg. Jeg hevder at vi er uenige og at det er OK. Jeg vil til og med hevde at det er bra at noen er uenige. Det jeg beskrev er ikke et komplett sett av konkurranseregler. Jeg deltok som sagt nylig i en konkurranse basert på typesystemet, der hele kategori 6 (IPA) var...
  15. Sarge

    Kvalitetskriterier for øl?

    Oj, oj. Her høres det ut som du mener at jeg/vi mener dagens konkurranseform er dårlig. Jeg mener ikke det. Det er ikke slik at jeg foreslår noe annet for å erstatte det som eksisterer. Jeg foreslår muligheten for noe i tillegg. Litt som når klassisk skigåing ble utfordret av fristil. Klassisk...
Topp