Kommersielle oppskrifter (fra bryggeriene)

Ser at de ofte legger seg på 72 C som siste mesketrinn i motsetning til 76 C+ som er "tradisjonell" siste steg. De er også innom 72 C når de kjører høyere mesketrinn etterpå. Noen som har noen ide om hvorfor de har valgt dette? Mener at noen har nevnt skumfasthet i en eller annen sammenheng men har ikke noe kilde.
72°C er et dekstrinasjonssteg, en får ut dekstriner som kan påvirke munnfølelse/skumfasthet. Har gjort dette mye selv uten å ha noen bevis for eller i mot om det hjelper :p
 
72°C er et dekstrinasjonssteg, en får ut dekstriner som kan påvirke munnfølelse/skumfasthet. Har gjort dette mye selv uten å ha noen bevis for eller i mot om det hjelper :p
Det stemmer at du får en del dekstriner ut av dette steget, men dekstriner påvirker ikke noe som helst, annet enn OG - med mindre du har helt ville mengder av det. Poenget med steget på 72 er at det syntetiseres glykoproteiner, og de påvirker skum og munnfølelse. Antakelig ikke radikalt, men jeg har nå brukt dette steget rutinemessig lenge, og mener det har en viss effekt. Du skal holde det ei god stund. Kunze (tysk nå avdød professor og superautoritet:)) - i følge Kai Troester - sier 40/45 minutter.

Siden økninga i OG skyldes dekstriner, vil du får en tilsvarende økning i FG, så det blir ikke mer alkohol av det. (Med mindre du bruker en diastaticus-gjær, da - eller brett.)

(Grunnen til at du får dekstriner, er at den andelen av stivelsen som består av små korn - ca 10% - ikke blir hydrolysert før du kommer over 70 grader (og alt blir ikke hydrolysert før du er godt over 90). Men da blir samtidig beta-amylasen denaturert, og alfa-amylasen produserer mest dekstriner, og bare en mindre andel gjærbart sukker. Så om det er verdt de tre kvarterene ekstra, kan absolutt diskuteres. Engelske bryggere gidder jo ikke:).)
 
Sist redigert:
Dette er en oppskrift vi får spørsmål om fra tid til annen så tenkte jeg kunne legge den inn her og spare meg for fremtidig arbeid. Hvis noen skulle finne på å brygge den så smaker jeg meget gjerne ;)

Sundland Kreosot - India Black ale
18 hl
boil time 90
113.1 IBU
58,7 EBC
77% effektivitet
ph, 5.5
OG 1.071 plato 17,25
FG 1.012 plato 3.07

Malt:
Viking pale malt 64,3%
Bamberg malt 28,6%
Viking Crystal 150 medium 3,6%
Viking Black malt 3,6%

Humle: #batch 690, 113 IBU
Colombus 12,9 alpha, 35,1 IBU MH
Summit 15,75 alpha 40 IBU 60 min
Summit 15,75 alpha 30,7 IBU 30 min
Summit 15,75 alpha 7,3 IBU 10 min
Summit 15,75 alpha 0 IBU 0 min (tilsatt 1 kg for en 1800L batch)
Sorachi Ace alpha 0 IBU dry hop (tilsatt 5 kg for en 1800L batch)

WLP 007 ingen notater om gjæringsforløp desverre utenom 19C

Humle batch # 501 87 IBU
Hallertau Northern brewer 10,50 alpha 57,3 IBU MH
Hallertau Northern brewer 10,50 alpha 13,4 IBU 60 min
Summit 14 alpha 8,2 IBU 30 min
Summit 14 alpha 6,5 IBU 10 min
Styrian Goldings 4,9 alpha 1,9 IBU 10 min
Nelson Sauvin 10 alpha 0 IBU 4 kg til 1800L DH
Styrian Goldings 4,9 alpha 0 IBU tilsatt 1 kg til1800L DH

WLP 007 ingen notater om gjæringsforløp desverre utenom 19C

To totalt forskjellige humleskjemaer, så man kan trygt si ting har forandret seg på 10+ år davi aldri i verden ville funnet på å gjøre en så radikal endring fra batch til batch i dag.
 
Dette er en oppskrift vi får spørsmål om fra tid til annen så tenkte jeg kunne legge den inn her og spare meg for fremtidig arbeid. Hvis noen skulle finne på å brygge den så smaker jeg meget gjerne ;)

Sundland Kreosot - India Black ale
18 hl
boil time 90
113.1 IBU
58,7 EBC
77% effektivitet
ph, 5.5
OG 1.071 plato 17,25
FG 1.012 plato 3.07

Malt:
Viking pale malt 64,3%
Bamberg malt 28,6%
Viking Crystal 150 medium 3,6%
Viking Black malt 3,6%

Humle: #batch 690, 113 IBU
Colombus 12,9 alpha, 35,1 IBU MH
Summit 15,75 alpha 40 IBU 60 min
Summit 15,75 alpha 30,7 IBU 30 min
Summit 15,75 alpha 7,3 IBU 10 min
Summit 15,75 alpha 0 IBU 0 min (tilsatt 1 kg for en 1800L batch)
Sorachi Ace alpha 0 IBU dry hop (tilsatt 5 kg for en 1800L batch)

WLP 007 ingen notater om gjæringsforløp desverre utenom 19C

Humle batch # 501 87 IBU
Hallertau Northern brewer 10,50 alpha 57,3 IBU MH
Hallertau Northern brewer 10,50 alpha 13,4 IBU 60 min
Summit 14 alpha 8,2 IBU 30 min
Summit 14 alpha 6,5 IBU 10 min
Styrian Goldings 4,9 alpha 1,9 IBU 10 min
Nelson Sauvin 10 alpha 0 IBU 4 kg til 1800L DH
Styrian Goldings 4,9 alpha 0 IBU tilsatt 1 kg til1800L DH

WLP 007 ingen notater om gjæringsforløp desverre utenom 19C

To totalt forskjellige humleskjemaer, så man kan trygt si ting har forandret seg på 10+ år davi aldri i verden ville funnet på å gjøre en så radikal endring fra batch til batch i dag.
Kan jeg få spørre deg om hvilken crystalmalt i Dark Force? har kjørt 10% crystal 40L og 5% ekstra dark 120L men mistenker jeg skal gå noe mørkere enn 40L. Hadde satt veldig stor pris på denne info
 
Dette er en oppskrift vi får spørsmål om fra tid til annen så tenkte jeg kunne legge den inn her og spare meg for fremtidig arbeid. Hvis noen skulle finne på å brygge den så smaker jeg meget gjerne ;)

Sundland Kreosot - India Black ale
18 hl
boil time 90
113.1 IBU
58,7 EBC
77% effektivitet
ph, 5.5
OG 1.071 plato 17,25
FG 1.012 plato 3.07

Malt:
Viking pale malt 64,3%
Bamberg malt 28,6%
Viking Crystal 150 medium 3,6%
Viking Black malt 3,6%

Humle: #batch 690, 113 IBU
Colombus 12,9 alpha, 35,1 IBU MH
Summit 15,75 alpha 40 IBU 60 min
Summit 15,75 alpha 30,7 IBU 30 min
Summit 15,75 alpha 7,3 IBU 10 min
Summit 15,75 alpha 0 IBU 0 min (tilsatt 1 kg for en 1800L batch)
Sorachi Ace alpha 0 IBU dry hop (tilsatt 5 kg for en 1800L batch)

WLP 007 ingen notater om gjæringsforløp desverre utenom 19C

Humle batch # 501 87 IBU
Hallertau Northern brewer 10,50 alpha 57,3 IBU MH
Hallertau Northern brewer 10,50 alpha 13,4 IBU 60 min
Summit 14 alpha 8,2 IBU 30 min
Summit 14 alpha 6,5 IBU 10 min
Styrian Goldings 4,9 alpha 1,9 IBU 10 min
Nelson Sauvin 10 alpha 0 IBU 4 kg til 1800L DH
Styrian Goldings 4,9 alpha 0 IBU tilsatt 1 kg til1800L DH

WLP 007 ingen notater om gjæringsforløp desverre utenom 19C

To totalt forskjellige humleskjemaer, så man kan trygt si ting har forandret seg på 10+ år davi aldri i verden ville funnet på å gjøre en så radikal endring fra batch til batch i dag.
Hvilket malt er "Bamberg malt", er det snakk om rauch malt?
 
Kan jeg få spørre deg om hvilken crystalmalt i Dark Force? har kjørt 10% crystal 40L og 5% ekstra dark 120L men mistenker jeg skal gå noe mørkere enn 40L. Hadde satt veldig stor pris på denne info
viking crystal 150 er 9.7%
Viking crystal 300 er 3.2%
 
Hei! Noen som har oppskrift på Hidden Tomes fra Sleeping Village Brewing? Synes den var helt formidabel!
Er ikke klar over om de har delt noen oppskrifter. Den skyhøye kvaliteten derfra må komme fra prosess og ikke bare ingredienser. Hidden Tomes er fatlagra i ti måneder leser jeg på Vinmonopolet.
 
Tilbake
Topp