Tråden for dumme spørsmål.

Bake kjeks av brukt malt.

Har noen oppskrift på noe slik ? Har brygga Finn Berger`s clona av Kinn Julefred i kveld og tenkte lage kjeks av noe av malten.
 
Hiver meg rundt med årets sider på mandag men så begynte jeg å tenke. Kanskje jeg skulle prøvd cambden i stedet for å pasteurisere med kjele(på 80 grader). Er noen som har erfaring med bruk av cambden i ferskpresset eplejuice før tilsetting av gjær? Hvor lenge må juicen stå før det er trygt å introdusere gjær?

Tenkte å langtidslagre i kjeller over flere år.
Er det trygt å kun bruke cambden som pasteurisering for lange lagringstider?
 
Etter 7 år med fat klarte jeg å gjøre det k*kstykke å sette gass på ut-koblingen på fatet (fatet var trykksatt og utgangen på manifolden stengt) og dermed få øl inn i gasslangen...

Jeg er nå nødt å tømme hele fatskapet. Manifolden i fatskapet er også 7 år og av den gamle typen i messing. Det var en gang en 6-veis manifold, men 1 utgang sprakk for et par år siden, så jeg reduserte det til en 4-veis manifold.

Nå som deler av den har fått øl i seg må jeg uansett koble alt fra hverandre og da tror jeg rett å slett ikke at jeg gidder å koble opp igjen denne gamle manifolden i messing...

I det andre fatskapet har jeg en 4-veis manifold av ny type. Den har fungert ypperlig og har tilbakeslag i hver stengeventil. Denne er med 7mm nippel, fordi jeg har kjørt slangeklemmer. Det har fungert lekkasjefritt i alle år.

Men nå står jeg ovenfor noen valg.
Den enkle og rimeligste løsningen er å kjøpe en ny 4-veis manifold med 7mm nippel og bytte alle slangene i fatskapet som fikk tilbakeslag. Det løser fremtidig problem med både øl i gasslangene(om jeg skulle snuble i de 5 hjernecellene jeg har og gjenta dagens tabbe) og at den gamle manifolden i messing sprekker andre plasser. Ulempene med denne løsningen er at;
- Skal slanger byttes må alt ut pga slangeklemmer.
-Velger jeg å engang gå over til MFL og/eller John Guest/Duotight koblinger og evt inline regulatorer blir det mye ubrukelig utstyr og doble kostnader.

En enkel, men ikke fullt så billig løsning er å kjøpe samme 4-veis manifold men med MFL gjenger, John Guest/Duotight koblinger og nye slanger og ball locks. Det vil løse samme problemene som valget over, men også gjøre det enkelt å bytte slanger og koblinger uten å måtte ta alt ut av fatskapet. Ulempen er lik løsningen over.
-Ubrukelig utstyr og ekstra kostnader ved å bytte til inline regulatorer.

Siste løsning er selvsagt dyrest og mest komplisert og det er å gå rett på individuelle inline regulatorer og John Guest/Duotight koblinger med nye slanger og ball locks. Ulempen her er åpenlyst pris. Jeg har 2 fatskap med mulighet for 4 fat i hver.. Jeg ønsker heller ikke å koble alt dette uten noen form for å kunne stenge individuelle uttak og dermed må jeg enten fortsette å bruke manifold eller kjøpe nye John Guest/Duotight stengeventiler til 8 utganger...

Nå ble det litt lang tekst her, men tenkte å høre hva dere ville gjort :)
 
Jeg hadde kobla en svart ballock på der du setter gass inn, og spylt gjennom alt med beer line cleaner evt PBW og så flushet ut med lunkent vann og blåst vannet ut med CO2. Hvis alt er tett og funker så ville jeg ikke ha begynt å røske opp i det.
Jeg har allerede fjernet den slangen det kom øl i og stengt den utgangen på manifolden, jeg aner jo derimot ikke om det kom øl inn i manifolden. For å rengjøre manifold og de 3 andre linjene må jeg uansett ut med alt, da gassen til begge manifoldene kommer fra samme CO2 flaske via ett T-stykke.

Så demontering må jeg gjøre uansett, jeg har heller ikke byttet gasslinjer på det aktuelle fatskapet på 7 år og tenkte det var en grei anledning til å gjøre det.. Jeg syns også at det hadde vært rimelig kjekt med John Guest/Duotight for å enklere kunne bytte ut noe om det blir nødvendig. Jeg er derimot, sikkert ubegrunnet, skeptisk til å ha 20 tilkoblingspunkter da jeg ser for meg at det øker sjansen for lekkasje..

Vanskelig valg syns jeg..
 
Etter 7 år med fat klarte jeg å gjøre det k*kstykke å sette gass på ut-koblingen på fatet (fatet var trykksatt og utgangen på manifolden stengt) og dermed få øl inn i gasslangen...

Jeg er nå nødt å tømme hele fatskapet. Manifolden i fatskapet er også 7 år og av den gamle typen i messing. Det var en gang en 6-veis manifold, men 1 utgang sprakk for et par år siden, så jeg reduserte det til en 4-veis manifold.

Nå som deler av den har fått øl i seg må jeg uansett koble alt fra hverandre og da tror jeg rett å slett ikke at jeg gidder å koble opp igjen denne gamle manifolden i messing...

I det andre fatskapet har jeg en 4-veis manifold av ny type. Den har fungert ypperlig og har tilbakeslag i hver stengeventil. Denne er med 7mm nippel, fordi jeg har kjørt slangeklemmer. Det har fungert lekkasjefritt i alle år.

Men nå står jeg ovenfor noen valg.
Den enkle og rimeligste løsningen er å kjøpe en ny 4-veis manifold med 7mm nippel og bytte alle slangene i fatskapet som fikk tilbakeslag. Det løser fremtidig problem med både øl i gasslangene(om jeg skulle snuble i de 5 hjernecellene jeg har og gjenta dagens tabbe) og at den gamle manifolden i messing sprekker andre plasser. Ulempene med denne løsningen er at;
- Skal slanger byttes må alt ut pga slangeklemmer.
-Velger jeg å engang gå over til MFL og/eller John Guest/Duotight koblinger og evt inline regulatorer blir det mye ubrukelig utstyr og doble kostnader.

En enkel, men ikke fullt så billig løsning er å kjøpe samme 4-veis manifold men med MFL gjenger, John Guest/Duotight koblinger og nye slanger og ball locks. Det vil løse samme problemene som valget over, men også gjøre det enkelt å bytte slanger og koblinger uten å måtte ta alt ut av fatskapet. Ulempen er lik løsningen over.
-Ubrukelig utstyr og ekstra kostnader ved å bytte til inline regulatorer.

Siste løsning er selvsagt dyrest og mest komplisert og det er å gå rett på individuelle inline regulatorer og John Guest/Duotight koblinger med nye slanger og ball locks. Ulempen her er åpenlyst pris. Jeg har 2 fatskap med mulighet for 4 fat i hver.. Jeg ønsker heller ikke å koble alt dette uten noen form for å kunne stenge individuelle uttak og dermed må jeg enten fortsette å bruke manifold eller kjøpe nye John Guest/Duotight stengeventiler til 8 utganger...

Nå ble det litt lang tekst her, men tenkte å høre hva dere ville gjort :)
Det er vel ikke et svar på det du spør om, men jeg har begynt å gå tilbake til armerte slanger og slangeklemmer. Foreløpig kun på gass. Er lei av de stive slangene og duotight/jg koblinger.

Har "investert" i en Perma-Quick tang og klemmer, jeg liker at slangene tåler å bøyes og strekkes uten at det er noen fare for lekkasje. Med dt/jg må man passe på at slangene står i rett vinkel i forhold til koblinger og diverse. Kanskje ikke noe problem i et fast system, men jeg liker enkelheten og at man kan stole 100% på myke slanger og slangeklemmer. Jeg har aldri stolt 100% på dt/jg.

20240917_140249.jpg
 
Jeg har et kjølerom med plass til 9 fat. Alle er kobla på samme CO2 utgang, via en 4-veissplitter og 2 manifolder med 4 linjer ut hver. Et helsike av muligheter for lekkasjer - tømte en tank før jeg fant den hittil siste. Det er ikke noe drømmeløsning, men så lenge jeg ikke rører på oppsettet fungerer det.

Eneste sikkerhet er at det er tilbakeslagsventiler på manifolder og på den ene slangen som går direkte fra splitter til et fat.

Hadde jeg tenkt langt nok i starten hadde det blitt en manifold med 9 utganger, med tilbakeslagsventiler og individuell stengekran. Men jeg glemte at alt jeg tar i tar av... Jeg skulle jo bare ha 2 fat på tap til enhver tid...
 
Skummelt med slike fat. Bjørnungene gjør fortsatt jobben her :)

@Amarillo, det var ny sort tang og klemmer for meg.
Hvordan er det å skifte slange og klemme, er det skjærfil/vinkelsliper som må til?
 
Det er vel ikke et svar på det du spør om, men jeg har begynt å gå tilbake til armerte slanger og slangeklemmer. Foreløpig kun på gass. Er lei av de stive slangene og duotight/jg koblinger.

Har "investert" i en Perma-Quick tang og klemmer, jeg liker at slangene tåler å bøyes og strekkes uten at det er noen fare for lekkasje. Med dt/jg må man passe på at slangene står i rett vinkel i forhold til koblinger og diverse. Kanskje ikke noe problem i et fast system, men jeg liker enkelheten og at man kan stole 100% på myke slanger og slangeklemmer. Jeg har aldri stolt 100% på dt/jg.

Vis vedlegget 69431
Ja det er jo nettopp min frykt for lekkasjer at jeg har kjørt armert slange og slangekoblinger. Og selv om dette er et "fast" system så må gasskoblinger naturligvis av når jeg tar ut/setter inn fat.

Jeg bruker DT koblinger på alle 6 tappekranene, de har alle låseklips og ikke dryppet en dråpe, så jeg vet ikke om min frykt har noe rot i virkeligheten. Jeg kunne egentlig likt å noe enklere enn slangeklemmer, da hele skapet må tømmes om noe skjer med en av gasslinjene, samtidig vil jeg ikke ha så mange punkter som evt kan resultere i lekkasje...

Men å kunne karbonere saison, sider og vann med kullsyre hadde vært snasent..
 
Jeg har et kjølerom med plass til 9 fat. Alle er kobla på samme CO2 utgang, via en 4-veissplitter og 2 manifolder med 4 linjer ut hver. Et helsike av muligheter for lekkasjer - tømte en tank før jeg fant den hittil siste. Det er ikke noe drømmeløsning, men så lenge jeg ikke rører på oppsettet fungerer det.

Eneste sikkerhet er at det er tilbakeslagsventiler på manifolder og på den ene slangen som går direkte fra splitter til et fat.

Hadde jeg tenkt langt nok i starten hadde det blitt en manifold med 9 utganger, med tilbakeslagsventiler og individuell stengekran. Men jeg glemte at alt jeg tar i tar av... Jeg skulle jo bare ha 2 fat på tap til enhver tid...
Ja ikke sant, eskalering er jo en av argumentene for valget jeg står ovenfor.. Altså å heller kjøpe 1 gang og ikke 4 før jeg til slutt ender opp med samme løsning uansett..

Bruker du DT/JG koblinger på din løsning eller slangeklemmer? Og hvis du bruker DT/JG koblinger, bruker du låseklips?
 
Ja ikke sant, eskalering er jo en av argumentene for valget jeg står ovenfor.. Altså å heller kjøpe 1 gang og ikke 4 før jeg til slutt ender opp med samme løsning uansett..

Bruker du DT/JG koblinger på din løsning eller slangeklemmer? Og hvis du bruker DT/JG koblinger, bruker du låseklips?
Slangeklemmer og armert CO2slange. Noe er MFL, andre er stuss. Begge er greie når du er sikker på at de er tette. Sjekk grundig for lekkasjer. Jeg putta alt jeg kunne ned i bøtte vann og så etter bobler. Det som ikke gikk nedi ble spraya med Star San for å se om det bobler.
 
Slangeklemmer og armert CO2slange. Noe er MFL, andre er stuss. Begge er greie når du er sikker på at de er tette. Sjekk grundig for lekkasjer. Jeg putta alt jeg kunne ned i bøtte vann og så etter bobler. Det som ikke gikk nedi ble spraya med Star San for å se om det bobler.
Er lekkasje jeg er mest bekymret for ja, men uansett hvilken løsning jeg går for så blir det å sjekke etter lekkasje for hvert eneste ledd.

Er det noen her inne som bruker disse inline regulatorene og har lyst å dele sine erfaringer? Jeg kunne som sagt gjerne tenke med å ha mulighet for individuelt trykk, men ikke på bekostning av bekymring og banning over lekkasjer...

Om jeg velger å gå for inline på det ene øleskapet med 4 fat så snakker vi om 5 MFL til 8mm koblinger, 4 inline regulatorer, 4 tilbakeslagsventiler og 4 8mm ballock. Totalt 30 koblingspunkter hvor en lekkasje kan oppstå.. Får noia bare ved tanken :eek:
 
Sist redigert:
Er lekkasje jeg er mest bekymret for ja, men uansett hvilken løsning jeg går for så blir det å sjekke etter lekkasje for hvert eneste ledd.

Er det noen her inne som bruker disse inline regulatorene og har lyst å dele sine erfaringer? Jeg kunne som sagt gjerne tenke med å ha mulighet for individuelt trykk, men ikke på bekostning av bekymring og banning over lekkasjer...

Om jeg velger å gå for inline på det ene øleskapet med 4 fat så snakker vi om 5 MFL til 8mm koblinger, 4 inline regulatorer, 4 tilbakeslagsventiler og 4 8mm ballock. Totalt 30 koblingspunkter hvor en lekkasje kan oppstå.. Får noia bare ved tanken :eek:
Jeg har en sånn inline, men har bare brukt den en gang i forbindelse med servering fra en oxebar, fungerte helt fint det. Men som du sier blir det fort myyye duotight i et fast system. Jeg har egentlig ikke dårlige erfaringer med duotight, det er heller de stive slangene jeg har blitt uvenner med.
 
Jeg har en sånn inline, men har bare brukt den en gang i forbindelse med servering fra en oxebar, fungerte helt fint det. Men som du sier blir det fort myyye duotight i et fast system. Jeg har egentlig ikke dårlige erfaringer med duotight, det er heller de stive slangene jeg har blitt uvenner med.
Jeg bruker bare EVABarrier slanger og de er ikke i nærheten av de gamle slangene hva stivhet angår og de er like myke/stive uavhengig av om de ligger i sola eller er i kjøleskapet.

Vet ikke om det er EVABarrier du blei uvenn med, kanskje Gloria blei sjalu? Men fra spøk til alvor, jeg vil gjerne ha oppgraderingen med forskjellig trykk og lettvindt å skifte deler, men 30 koblinger skremmer vannet av meg :p
 
Jeg bruker bare EVABarrier slanger og de er ikke i nærheten av de gamle slangene hva stivhet angår og de er like myke/stive uavhengig av om de ligger i sola eller er i kjøleskapet.

Vet ikke om det er EVABarrier du blei uvenn med, kanskje Gloria blei sjalu? Men fra spøk til alvor, jeg vil gjerne ha oppgraderingen med forskjellig trykk og lettvindt å skifte deler, men 30 koblinger skremmer vannet av meg :p
Det er EVA jeg ikke liker, og det har ikke noe med Gloria å gjøre, men noe som har utviklet seg over tid :p
Hvis jeg f.eks. skal koble til co2-kolbe til en gjæringskar må kolben stå i riktig høyde og riktig avstand fra karet. Det samme i serveringsskapet, der er ølslangene EVA, de tynneste av de tynne, men når jeg har åpnet døra må jeg passe på at de legger seg riktig når jeg stenger igjen.

Jaja, ikke verdens undergang, men perfeksjonering av saker og ting er også en del av hobbyen.
 
Det er EVA jeg ikke liker, og det har ikke noe med Gloria å gjøre, men noe som har utviklet seg over tid :p
Hvis jeg f.eks. skal koble til co2-kolbe til en gjæringskar må kolben stå i riktig høyde og riktig avstand fra karet. Det samme i serveringsskapet, der er ølslangene EVA, de tynneste av de tynne, men når jeg har åpnet døra må jeg passe på at de legger seg riktig når jeg stenger igjen.

Jaja, ikke verdens undergang, men perfeksjonering av saker og ting er også en del av hobbyen.
Der er vi helt enig, jeg har stripset ølslangene og det fungerer sånn halvveis, men jeg prøver å ikke la noe som helst stå klemt. Brukte/bruker du låseklips? Jeg har også vurdert Slangefester https://www.olbrygging.no/kegland/104294/slangefeste-for-5-slanger-beer-line-tidy spørsmålet er om det egentlig hjelper noe... Men er det egentlig noen ølslanger som ikke er stive? Legger ved noen bilder for å enklere se for seg hva jeg har å forholde meg til og litt fordi det gjør tråden litt mer spennende :)

IMG_20240917_211133_copy_2976x3968.jpg
IMG_20240917_211144_copy_2976x3968.jpg

De to øverste er fra det aktuelle øleskapet hvor jeg må gjøre noe, bildet under er fra det andre.
IMG_20240917_211228_copy_2976x3968.jpg
 
Tilbake
Topp