Nesten 13 timer mesk. er det seriøst ment ?

Kom over en oppskrift kalt Pipsnodigt en Old Burton Ale. Der er det satt opp nesten 13 timer mesk. Er det trykkfeil eller stemmer det ?


Screenshot 2024-11-13 at 19-05-07 Brewfather.pngScreenshot 2024-11-13 at 19-05-29 Brewfather.png
 

Vedlegg

  • Brewfather_PipsnodigtOldBurtonAle_20241113.pdf
    117,2 KB · Sett: 7
Han er jo litt snodig han der Kim Are :cool:

Det er nattmesk, så da blir det så lang tid
Du ser det av meskeprofil-navnet
 
Sist redigert:
Kom over en oppskrift kalt Pipsnodigt en Old Burton Ale. Der er det satt opp nesten 13 timer mesk. Er det trykkfeil eller stemmer det ?


Vis vedlegget 70136Vis vedlegget 70137
Som flere har nevnt er oppskriften satt med nattmesk. Det fungerer supert når jeg ønsker å bli tidligere ferdig. Du kan fint bruke meskeskjemaet som @msevland foreslår. Jeg har også endret i oppskriften på Brewfather, slik at det gir mer mening for de aller fleste.

Hovedsteget er tilpasset utgjæringsgrad på Nottingham. Dersom du bruker en gjær med lavere utgjæring justerer du temperaturen litt ned.

Forøvrig var utgangspunktet for oppskriften Gammel Jo, tilpasset med hvilke råvarer jeg hadde tilgjengelig.

Innlegg i tråden 'Gammel Jo - oppskrift' https://forum.norbrygg.no/threads/gammel-jo-oppskrift.42716/post-595132
 
Som flere har nevnt er oppskriften satt med nattmesk. Det fungerer supert når jeg ønsker å bli tidligere ferdig. Du kan fint bruke meskeskjemaet som @msevland foreslår. Jeg har også endret i oppskriften på Brewfather, slik at det gir mer mening for de aller fleste.

Hovedsteget er tilpasset utgjæringsgrad på Nottingham. Dersom du bruker en gjær med lavere utgjæring justerer du temperaturen litt ned.

Forøvrig var utgangspunktet for oppskriften Gammel Jo, tilpasset med hvilke råvarer jeg hadde tilgjengelig.

Innlegg i tråden 'Gammel Jo - oppskrift' https://forum.norbrygg.no/threads/gammel-jo-oppskrift.42716/post-595132

Jeg brygga en Old ale med den gjæra i går(veldig lik oppskrift). Meska på 68 C i 60 min
Hva tror du om utgjæringa? Har ikke brukt den på 10 år tror jeg
 
På mitt system hadde jeg brukt høyere temperatur. Jeg ønsker litt restsødme i den type øl.
Men får du noe restsødme på den måten? Du får en høyere andel dekstriner, men de er da ikke søte.

Jeg blir nokså overbevist av denne: https://brulosophy.com/2015/10/12/the-mash-high-vs-low-temperature-exbeeriment-results/ og denne: https://brulosophy.com/2022/01/10/exbeeriment-mash-temperature-low-vs-high-in-a-german-pils/ (De har gjort flere - 6 stykker trur jeg - og bare én gang ble det merkbar forskjell.)

Sånn jeg oppfatter det, er poenget med å meske på høyere temperatur at du kan bruke mer malt uten å få mer alkohol, og at det er der gevinsten i form av sødme og fylde ligger.
 
Sånn jeg oppfatter det, er poenget med å meske på høyere temperatur at du kan bruke mer malt uten å få mer alkohol, og at det er der gevinsten i form av sødme og fylde ligger.

Det blir jo bare en annen måte å si det på; det tillater at han kan beholde OG uten at ølet blir for sterkt
 
Det blir jo bare en annen måte å si det på; det tillater at han kan beholde OG uten at ølet blir for sterkt
Nei, det gir ikke den samme informasjonen. Poenget er du kan få mer opplevd sødme og munnfølelse gjennom å meske på høyere temperatur, fordi det tillater deg å bruke mer malt. OG blir høyere, men ABV blir den samme. Formuleringa di sier vel det omvendte?
 
Greit presisering forsåvidt, men i praksis blir resultatet det samme. Fylde og restsødme, om den er reell i teorien. Det betyr ikke noe for meg, så lenge ølet blir slik ønsker det skal være.
 
Greit presisering forsåvidt, men i praksis blir resultatet det samme. Fylde og restsødme, om den er reell i teorien. Det betyr ikke noe for meg, så lenge ølet blir slik ønsker det skal være.
Jo, jeg synes bare det er greit å ikke la folk tru at veien til sødme i ølet bare er å meske høyt.
 
Som flere har nevnt er oppskriften satt med nattmesk. Det fungerer supert når jeg ønsker å bli tidligere ferdig. Du kan fint bruke meskeskjemaet som @msevland foreslår. Jeg har også endret i oppskriften på Brewfather, slik at det gir mer mening for de aller fleste.

Hovedsteget er tilpasset utgjæringsgrad på Nottingham. Dersom du bruker en gjær med lavere utgjæring justerer du temperaturen litt ned.

Forøvrig var utgangspunktet for oppskriften Gammel Jo, tilpasset med hvilke råvarer jeg hadde tilgjengelig.

Innlegg i tråden 'Gammel Jo - oppskrift' https://forum.norbrygg.no/threads/gammel-jo-oppskrift.42716/post-595132


Jeg har veldig lyst å prøve meg på denne altså, men er litt skeptisk til å la det stå på natta over. Her i huset lever sikringene litt på 1940 tallet
:D

Så spørst om jeg heller brygger den uten det over natta meskesteget
 
Jeg har veldig lyst å prøve meg på denne altså, men er litt skeptisk til å la det stå på natta over. Her i huset lever sikringene litt på 1940 tallet
:D

Så spørst om jeg heller brygger den uten det over natta meskesteget
Det er kompromiss for tidsklemma det ofte er brukt. Meske inn når ungene er lagt, koke og tappe på morgenen før jobb.
 
Jeg har veldig lyst å prøve meg på denne altså, men er litt skeptisk til å la det stå på natta over. Her i huset lever sikringene litt på 1940 tallet
:D

Så spørst om jeg heller brygger den uten det over natta meskesteget
Jeg hadde ikke hatt noen problemer å kjøre en klassisk mesking, dersom det passet best.
 
Pipsnodigt fra @Kold Brygg har jeg i glasset nå. Overall en god øl, kunne tenkt meg hakket mer fyldighet/munnfølelse. Mulig det er karboneringen som gjør den litt skarp, veldig perlende på tunga.
 
Tilbake
Topp