Gjæring under trykk.

Hei.
Jeg har forsøkt gjæring under trykk et par ganger, men får ikke ølet klart.
Har overført ølet til fat fra gjæringskaret under trykk med co2.
Overføringen har gått kontrollert og fint.
Brukte også protafloc ved slutten av koketiden av vørteren.
Så har noen noen god forklaring og/eller tips for å få ølet klart?
 
Hei.
Jeg har forsøkt gjæring under trykk et par ganger, men får ikke ølet klart.
Har overført ølet til fat fra gjæringskaret under trykk med co2.
Overføringen har gått kontrollert og fint.
Brukte også protafloc ved slutten av koketiden av vørteren.
Så har noen noen god forklaring og/eller tips for å få ølet klart?
At du gjærer under trykk har ingenting å gjøre at ølet ikke blir klart.
Hvilken meske profil brukte du?
Meske teperatur målt i malten?
Hvordan kjølte du ned vørteren før overføring til gjærings karet?
Hvilken gjær brukte du?
Hva besto gristen av?
Brukte du cold crash?
Hvordan gjæringsutstyr bruker du?
Er du sikker på at det var ferdig gjæret?
Å ha kontroll på proteinene er viktig.
Dette er bare noen av grunnene til at du ikke får krystallklart øl.

Har du fått tilsvarende øl klart tidligere når du gjæret uten trykk?

Jeg gjærer noen stilarter øl under trykk og får krystallklart øl.

En ting til, er det de første tappingene fra fatet som er uklare? det kan skje fordi du får med bunnfallet.
Jeg bruker et lokk på fatet som har ett uttak med en "dip tube" slik at jeg tapper det klareste ølet og unngår bunnfallet.
 
Sist redigert:
Hei.
Jeg har forsøkt gjæring under trykk et par ganger, men får ikke ølet klart.
Har overført ølet til fat fra gjæringskaret under trykk med co2.
Overføringen har gått kontrollert og fint.
Brukte også protafloc ved slutten av koketiden av vørteren.
Så har noen noen god forklaring og/eller tips for å få ølet klart?
Kalsium er viktig. Det er det lite av i vanlig norsk bløtt vann, og da er løsninga å tilsette.
 
At du gjærer under trykk har ingenting å gjøre at ølet ikke blir klart.
Hvilken meske profil brukte du?
Meske teperatur målt i malten?
Hvordan kjølte du ned vørteren før overføring til gjærings karet?
Hvilken gjær brukte du?
Hva besto gristen av?
Brukte du cold crash?
Hvordan gjæringsutstyr bruker du?
Er du sikker på at det var ferdig gjæret?
Å ha kontroll på proteinene er viktig.
Dette er bare noen av grunnene til at du ikke får krystallklart øl.

Har du fått tilsvarende øl klart tidligere når du gjæret uten trykk?

Jeg gjærer noen stilarter øl under trykk og får krystallklart øl.

En ting til, er det de første tappingene fra fatet som er uklare? det kan skje fordi du får med bunnfallet.
Jeg bruker et lokk på fatet som har ett uttak med en "dip tube" slik at jeg tapper det klareste ølet og unngår bunnfallet.
Hei og takk for svar.
Det er mange hensyn å ta, skjønner jeg. Brukte profilen som stod i oppskriften til det settet, Lett som en plett lite pilsner.
Har ikke målt temperetur i selve mesken, bare latt bryggemaskinen styre temperaturen. Så har vi kjølt ned vørteren med en spiralkjøler, fra 100 grader til ca 18 på ca 13 minutter.
Har gjæret på en Fermzilla allrounder med gjæren som fulgte med settet. Var innenfor forventet OG (1037) og FG (997), 1038 og 998.
Overførte til fat rett etter gjæring og har en kjølebag for fat som ble fylt med frosne kjøleelementer. Blir nok ikke en fullgod cold crash, men det nærmeste vi kommer.
Har brygget denne tidligere hos noen venner, som vi fikk gjæret på anbefalt temperatur og da ble ølet nesten helt klart.
Har dip tube på fatet, så tapper fra toppen.
 
Tilbake
Topp