Mine to siste brygg har vore ein Brewdog Punk IPA klone og ein Kölsch, begge på ca 50 liter fordelt på 4x30 liters kar.
Punk IPA'en blei gjæra med US-05 og WLP001 på same temperatur (første gong med ferskgjær, ingen startar). Skilnaden på smak blei liten men US-05 vart heilt klar medan WLP001 blei meir tåkete og brukte lengre tid på å danna kolsyre.
Kölschen blei gjæra med US-05 og WLP029, på same viset som IPA'en. Eg har ikkje tatt noko smakssamanlikning endå men etter 11 dagar med karbonering på 22-26ºC har US-05 versjonen fått fin kolsyre medan WLP029 versjonen berre har ei lita antydning til kolsyre.
Kvifor hadde ferskgjær IPA'en meira tåke i seg og er det normalt at ferskgjær brukar lengre tid på karbonering, hvis ja kor mykkje tid bør ein rekna med til karbonering av ferskgjærs øl?
Punk IPA'en blei gjæra med US-05 og WLP001 på same temperatur (første gong med ferskgjær, ingen startar). Skilnaden på smak blei liten men US-05 vart heilt klar medan WLP001 blei meir tåkete og brukte lengre tid på å danna kolsyre.
Kölschen blei gjæra med US-05 og WLP029, på same viset som IPA'en. Eg har ikkje tatt noko smakssamanlikning endå men etter 11 dagar med karbonering på 22-26ºC har US-05 versjonen fått fin kolsyre medan WLP029 versjonen berre har ei lita antydning til kolsyre.
Kvifor hadde ferskgjær IPA'en meira tåke i seg og er det normalt at ferskgjær brukar lengre tid på karbonering, hvis ja kor mykkje tid bør ein rekna med til karbonering av ferskgjærs øl?