1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

AJL 1522

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av GodesetBrygg, 14 Nov 2017.

  1. GodesetBrygg

    GodesetBrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er det noen som vet hvilket bryggeri AJL 1522 stammer fra. Jeg vet at det ikke er Tou eller Ringnes.

    Fra Cara Technologies (Alfred Jørgensen Laboratories):

    «AJL 1522 is one of more than 800 commercial brewery yeast held within our collection.

    It's still alive and kicking, cryogenically frozen in liquid nitrogen in our laboratories.

    Here's a little background information for you.

    Saccharomyces pastorianus AJL 1522

    Originally obtained from a regional lager brewery in Norway (I can confirm that the brewery the yeast originated from was not Tou Bryggeri, but the origin is confidential I'm afraid).

    The yeast has been used to make successful regional lager beers in Scandinavia, France, Germany, Greece, USA and many other places (including Iran and Pakistan).

    It was originally deposited in the AJL collection in 1942.

    It's a traditional European lager yeast, ideally suited to production of beer in bottle, can or keg. Versatile yeast, capable of producing traditional Czech-style Pilsner and dark lager beers, or modern, new world, pale lager beers.

    Bottom-fermenting yeast, moderately flocculent, suitable for use in cylindroconical fermenters.

    It produces well-attenuated beers with high levels of banana ester (isoamyl acetate) and solvent ester character (ethyl acetate). Volatile sulphur flavours and diacetyl are very low.

    The yeast is still in use today in Norway, and elsewhere, producing great-tasting lager beers. They tend to be very clean and fuity (banana ester especially).»


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. Robert W

    Robert W
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Kan det være Mack?
    http://www.mack.no/mikrobryggeri Ser at mange av ølene deres bruker gjær 1522, og et google-søk fra 2009 snakker om et av lervig sine øl brygget av "en ny brygger, som tidligere var viden kjent fra sine bryggerkrumspring på Mack i Tromsø", en beskrivelse er "Gjæren som er brukt er en overgjær type AJL 1522."
    [​IMG]
     
  3. GodesetBrygg

    GodesetBrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vi har også sett at Lervig brukte 1522 i sine lagerøl rundt 2009/2010. Kan godt være at det hang igjen fra Mack, ja. Takk for tipset. «Overgjær» må være en typo - dette er lagergjær.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  4. GodesetBrygg

    GodesetBrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det var Mack, ja.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    JEG liker dette.

Del denne siden