1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Aktivitet i gjæringslåsen

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Karlleiv, 17 Jun 2020.

 1. Karlleiv

  Karlleiv
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Det er 15 dager siden eg satte 2 batch med IPA. Men SG har vore stabil i 3 dager no. Så lurer på koffor er det forsatt aktivitet i gjæringskaret? Har smakt på begge etter eg har målt og vil ikkjr sei dei er blitt infisert på noko vist. Begge smakte og lukta godt.

  Kvifor "plopper" det forsatt i gjæringslåsen?
   
 2. Nordlands

  Nordlands
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Giske
 3. KimR

  KimR
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Trondheim
  "Plopping" betyr ikke nødvendigvis at gjæren fortsatt jobber med å omdanne sukker til alkohol og CO2. Det plopping er et tegn på er at CO2 blir frigjort, noe som kan forekomme selv om gjæringsprosessen er overstått.

  Sent from my SM-G950F using Tapatalk
   
 4. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Hvor hyppig plopper det?

  Jeg er skeptisk til teorien om at det stadig frigjøres CO2 sjøl om gjæringa er over. Det skjer dersom temperaturen stiger, men det er en nokså kortvarig effekt, tror jeg.

  Gjæren fortsetter jo jakta på energi, dvs. spiselige saker, også etter at den har spist opp det gjærbare sukkeret. Dette er "modningsfasen". Gjæren spiser/omdanner stoffer som er dannet i løpet av hovedgjæringa, og som ikke er attraktive som næring før det er slutt på sukkeret. Dette må den få tid til, siden de stoffene den spiser her, til dels er stoffer som har negativ virkning på smaken til ølet. (Det er derfor denne prosessen i vårt perspektiv utgjør en modningsfase.) Men den skal ikke trenge så mange dagene til dette etter at hovedgjæringa er over.

  Dessuten kan det være at gjæren fortsetter å småspise på maltotriosen, som er den gjærbare sukkerarten gjæren tar for seg av til sist - og som det varierer mye fra gjærtype til gjærtype hvor god den er til å nyttiggjøre seg.

  Så lenge det ikke er snakk om hyppig plopping, så lenge SG ikke synker, og så lenge du er i nærheten av forventa FG, ville jeg ikke brydd meg så mye om et og annet plopp. Du risikerer ikke noe ved å flaske (og hvis du bruker fat er det jo uansett ingen fare).

  Du sier det er en IPA. Den har du antakelig tørrhumla, og tørrhumling kan - men må ikke - lede til "hop creep". Det er et fenomen som skyldes at humla inneholder et enzym - glucosidase - som spalter dekstriner (komplekse, ugjærbare sukkerarter) til glukose, som gjæren umiddelbart kaster seg over. Dette kan være skummelt, fordi det kan ta lang tid før prosessen stopper. Men så lenge SG er stabil, er det nok ikke noe problem.
   
 5. Nordlands

  Nordlands
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Giske
  Det avhenger vel også av mengde/volum, jeg som bruker å ha bare 11 liter til gjæring har hatt batcher som omtrent ikke har ploppet noe etter stormgjæring, og andre som har ploppet omtrent en gang i minuttet helt fram til flasking etter to uker - alle med utgjæring som forventet. Jeg regner da med en større 25 eller 50 liter batch med samme type gjærlås kan ploppe tilsvarende hyppigere uten at noe er feil.
   
 6. Karlleiv

  Karlleiv
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Eg har tørrhumla ipaen ja for ein rundt 8 dager sio no. Siden, det har vore tildels varm ut så har temperaturen steget 2 grader ekstra. Kanskje den ekstra varmen siste veka spiller inn?

  Det plopper litt sånn i ny og ne. Ikkje noko voldsomt. Eit plopp kvart 20 sek kanskje kanskje litt oftare og.

  Du ville ikkje bekymret deg for å tappe på flasker idag då? Siden fg har vore 1010 no i 3 dager
   
 7. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Kvart 20-ande sekund? Eg hadde nok gitt han ein dag eller to til om det elles ikkje var nokon tvingande grunn til å flaske no. Men eg trur eigentleg ikkje det er farleg. Og 8 dagar på tørrhumla er lenge, så ... jo, eg hadde nok flaska.
   
 8. Roadrune

  Roadrune
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stord
  Nynorsk øving?
   
 9. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Eg er jo norsklektor:). Pensjonert, rett nok, men ... .
   
 10. Karlleiv

  Karlleiv
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Tusen takk for alle råd! Sette eg veldig pris på ! Eg tok å flaska begge i går, 20sek pr "plopp" var vel litt hyppig når eg sjekka igjen i går. Men FG var forsatt 1010, da 3 dagen på rad. Så eg tenker det var lurt å flaska no, eg og syntes 8 dagar med humle hørtes mykje ut :D
   
  HåvardK liker dette.

Del denne siden