Denne alkoholmåleren fungerer på kappilærprinsippet, det er samme prinsippet som gjelder når du legger en tørr svamp på et tynt lag med væske, og svampen suger til seg væske til et høyere nivå enn selve væskeoverflaten. En slik kappilærmåler fungerer altså ikke hvis det er noe mer i væsken enn alkohol og vann, og øl inneholder jo en del sukker.
Jeg ville nok prøvd Joques' måte å måle på, og ellers kan man distillere væsken nøye og måle mengden med alkohol som er dampet ut. Uansett, dette krever mye nøyaktighet og presisjonsinstrumenter. Det er vel greiest å bare drikke ølet og gjette seg frem til %, mens man måler OG og FG ved neste brygg :brygging:.
Og noe mer: hvis du vet hvor mye ingredienser du har brukt og hvor mye øl du satt igjen med før flasking, så bør det vel være greit nok å finne ut av en omtrentlig OG. FG'en kan jo fremdeles måles.