Prøvde meg på en 90 minute IPA clone på søndag. Oppskrift som følger (merk at jeg orket ikke legge til 19 humletilsetninger, så all humle på 90 min er blandet sammen og delt i 19 og spredd over 90 min):
Recipe: 90 minute clone
Brewer: Nikolai Ugelvik
Asst Brewer:
Style: Imperial IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 28,72 l
Post Boil Volume: 23,92 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l
Bottling Volume: 18,00 l
Estimated OG: 1,085 SG
Estimated Color: 14,2 EBC
Estimated IBU: 149,9 IBUs
Brewhouse Efficiency: 67,00 %
Est Mash Efficiency: 77,1 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
7,60 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 1 93,1 %
0,56 kg Amber Malt (43,3 EBC) Grain 2 6,9 %
85,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - Boil 90,0 min Hop 3 72,4 IBUs
28,00 g Simcoe [10,40 %] - Boil 90,0 min Hop 4 29,2 IBUs
28,00 g Warrior [17,20 %] - Boil 90,0 min Hop 5 48,3 IBUs
1,50 tsp Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 6 -
1,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35 Yeast 7 -
56,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - Dry Hop 14,0 Da Hop 8 0,0 IBUs
56,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 14,0 Days Hop 9 0,0 IBUs
Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 8,16 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 20,81 l of water at 72,9 C 65,5 C 60 min
Sparge: Batch sparge with 2 steps (Drain mash tun, , 16,08l) of 75,6 C water
Endte opp med ekstremt lav effektivitet. Mesketemperaturen var 65 grader når jeg var ferdig, så det kan ikke ha vært det som er problemet... OG på 1.066 ca. Irriterer meg ganske mye når jeg bruker såpass mye penger på maltet. Kan det være knusegraden til bryggselv som er problemet? Kanskje jeg ikke venter lenge nok når jeg har tilsatt skyllevann (ca 8 liter x2 i dette tilfellet)? Venter ca 10 min før jeg tapper igjen. Føler jeg rører som en helt ved hver vanntilsetning/tapping.