Skulle tappe min Porter på flaske i dag, allgrain Nøgne Ø etter oppskrften i "Ølbrygging - fra hånd til munn".
Oppdaget at FG var 1.030 (OG var spot on 1.070 som i oppskriften). Jeg vet at mesketempen i seg selv ikke var for høy, målte den til nøyaktig 65 grader med to ulike termometere og lot den stå av varmen isolert i liggeunderlag i en time. Da jeg skulle hve til 78 grader for å meske ut ble imidlertid temperaturen for høy og nok ganske ujevn i mesken, men det skulle vel ikke være et problem i seg selv? Batchskyllte i to runder med vann på 78-79 grader. Målte OG i skyllevannet og var langt unna problemområdet med for lav OG (målt med refraktometer). Jeg sjekket at ochselvekten viste ganske nøyaktig 1.000 målt i rent vann, så den ser ut til å være i orden. Maltet jeg brukte var vakumpakket og kun noen få dager gammelt fra bryggselv.no så regner med det var i fin form.
Mest sannsynlige forklaring er kanskje gjæren og/eller dårlig lufting? Jeg lagde starter av to rør WLP-007 i 1.3 liter vørterøl (hadde ikke DME). Starteren stod et par dager etter at den strengt tatt var ferdig, den ble nekjølt, hellt av og varmet opp til romtemp før den ble pitchet. Det ploppet friskt i gjærlåsen ganske raskt og jeg regnet med alt var i skjønneste orden. Ristet som en tulling etter pitching, ikke så vanskelig å riste et gjæringskar med 22-23 liter i. Gjøringstempereaturen har vært ganske stabil på 19-20 grader, men den spratt opp i 22 under stormgjæringen. Ingen registrerbar aktivitet i gjærlåsen på flere dager før jeg skulle tappe.
Ingen usmak på vørteren før eller etter gjæring så langt jeg kan bedømme, utover at den selvsagt var veldig søt etter gjæringen.
Så til spørsmålene:
1) Er det noe jeg kan gjøre for å få ned FG? Tilettte ny gjær f.eks? Eller har jeg sannsynligvis mye ugjærbart sukker?
2) Er det noe problem at starteren ble stående et par dager før den ble brukt?
3) Har det noe å si at mesken blir for varm når den skal meskes ut?
4) Har det noe å si at det tar sin tid å få den opp fra 63-64 grader til 78 grader? Antar nei siden det jo er slik det funker i f.eks en Speidel.
Oppdaget at FG var 1.030 (OG var spot on 1.070 som i oppskriften). Jeg vet at mesketempen i seg selv ikke var for høy, målte den til nøyaktig 65 grader med to ulike termometere og lot den stå av varmen isolert i liggeunderlag i en time. Da jeg skulle hve til 78 grader for å meske ut ble imidlertid temperaturen for høy og nok ganske ujevn i mesken, men det skulle vel ikke være et problem i seg selv? Batchskyllte i to runder med vann på 78-79 grader. Målte OG i skyllevannet og var langt unna problemområdet med for lav OG (målt med refraktometer). Jeg sjekket at ochselvekten viste ganske nøyaktig 1.000 målt i rent vann, så den ser ut til å være i orden. Maltet jeg brukte var vakumpakket og kun noen få dager gammelt fra bryggselv.no så regner med det var i fin form.
Mest sannsynlige forklaring er kanskje gjæren og/eller dårlig lufting? Jeg lagde starter av to rør WLP-007 i 1.3 liter vørterøl (hadde ikke DME). Starteren stod et par dager etter at den strengt tatt var ferdig, den ble nekjølt, hellt av og varmet opp til romtemp før den ble pitchet. Det ploppet friskt i gjærlåsen ganske raskt og jeg regnet med alt var i skjønneste orden. Ristet som en tulling etter pitching, ikke så vanskelig å riste et gjæringskar med 22-23 liter i. Gjøringstempereaturen har vært ganske stabil på 19-20 grader, men den spratt opp i 22 under stormgjæringen. Ingen registrerbar aktivitet i gjærlåsen på flere dager før jeg skulle tappe.
Ingen usmak på vørteren før eller etter gjæring så langt jeg kan bedømme, utover at den selvsagt var veldig søt etter gjæringen.
Så til spørsmålene:
1) Er det noe jeg kan gjøre for å få ned FG? Tilettte ny gjær f.eks? Eller har jeg sannsynligvis mye ugjærbart sukker?
2) Er det noe problem at starteren ble stående et par dager før den ble brukt?
3) Har det noe å si at mesken blir for varm når den skal meskes ut?
4) Har det noe å si at det tar sin tid å få den opp fra 63-64 grader til 78 grader? Antar nei siden det jo er slik det funker i f.eks en Speidel.