American IPA (APA) råd og vink

Johnemann

Norbrygg-medlem
Planlegger denne oppskriften etter beste evne. Humlen som er nevnt som Simcoe er en Summit humle. (fant den ikke i tabellen)
Dersom noen vil synse noe så er det fint  :) lurer litt på mesketemperatur og tid.
/John

GJ American IPA Style: Amerikansk IPA Brewer: John Nesheim

Statistics
Volume: 19 liters
OG: 1058
FG:
Alcohol: 5.8 % by vol.
Colour: 22 EBC (Deep amber / light copper)
Bitterness: 150 IBU
BU/GU: 2.58

Fermentables
Pale Malt 7 EBC 7 EBC 4400 g
Crystal Malt 135 135 EBC 220 g
Cara Crystal 120 EBC 120 EBC 220 g

Mash schedule: 63 degrees for 60 minutes

Hops
Simcoe 14% alpha 80 g 60 minutes
Amarillo 8.9% alpha 20 g 15 minutes
Amarillo 8.9% alpha 10 g 1 minutes

Fermentation
Yeast: WLP002 English Ale
Fermented at 17 degrees C for 4 days.
Fermented at 19 degrees C for 10 days.

Comments:

prøver meg på en APA med litt farge (dermed ikke en skikkelig APA?).

Simcoe er en Summit humle på 14% (fant den ikke i tabellen).

Amarillo måtte oppjustere i prosent i forhold til tabell.

Lurer litt på mesketemperatur og lengde.

Temperatur på skyllevann mener jeg er ca 80 grader og 14-20 liter (ser i bøtten når det er nok)

link til BeerCalc: 
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercal...=0&numshow=100&namesearch=&brewersearch=john
 
Ville justert ned bitterhumla slik at du får et sted mellom 35 til 55 IBU, alt etter dine preferanser på hvor bitter du liker din APA.
Videre ville jeg personlig valgt en gjær med mindre karakter, som slipper frem smak av humla uten konkuranse med gjærsmaker, dvs wlp001 eller us-05. Hadde da mesket en time på 66-67 grader. Går du for wlp002, så gir denne ganske mye restsødme, hvis det er det du ønsker, mesk ved 67 grader, en time.
 
eg hadde kjørt bitterheten ned til under 100 for en vanelig IPA ja. Hadde mesket på 64 grader i 1 time selv, siden en IPA ikke skal ha så mye restsødme
 
Er det en ipa eller apa du ønsker?
Ville gjort litt som de andre her sier med tanke på gjær og bitterhumle.

Personlig ville jeg økt de seine humle tilsetningene
 
Nesten litt redd for å svare på dette siden jeg ikke er så veldig erfaren.  Men jeg har brygga en IPA eller apa (husker ikke nå) som hadde en IBU på 100.
Den var med Galena som jeg tror også var 14 alpha, og den ble veldig bitter.
Er nok lurt å gå ned på bitterhumle, og heller øke aromahumle ja..
 
Kjør gjerne på med en engelsk gjærstamme om det er ønskelig. Anbefaler isåfall WLP007
Enten opp med alkoholstyrke eller ned med bitterheten for å få en god balanse. Personlig hadde jeg kjørt på med litt mer malt for å få opp alkoholstyrken noen hakk, og mesket på 67/68 grader for å få riktig fylde. Bitterheten kan så være grei dersom du liker en skikkelig humlebombe. Og for all del: tørrhumle rikelig  :)
 
aarekol skrev:
Ville justert ned bitterhumla slik at du får et sted mellom 35 til 55 IBU, alt etter dine preferanser på hvor bitter du liker din APA.
Videre ville jeg personlig valgt en gjær med mindre karakter, som slipper frem smak av humla uten konkuranse med gjærsmaker, dvs wlp001 eller us-05. Hadde da mesket en time på 66-67 grader. Går du for wlp002, så gir denne ganske mye restsødme, hvis det er det du ønsker, mesk ved 67 grader, en time.
Bitterhumle justert (Den alene står nå for IBU34)
15min humle økt til 20g og 1min humle økes til 10g (Begge Amarillo)
tot IBU=47

Gjær byttet til US-05 (lå klar i skuffen) Det var egentlig den jeg skulle bruke, kjøpt hos Vestbrygg i dag  :)
Mesking forsøkese å holde på 66 grader i en time. (har BB30, må isolere og isolere...)

(hva er forskjell på hop model Tinset og Original ??)

sånn er det nå...

haandbryg_logo beercalc_logo

GJ American IPA Style: Amerikansk IPA Brewer: John Nesheim

Statistics
Volume: 19 liters
OG: 1058
FG:
Alcohol: 5.8 % by vol.
Colour: 22 EBC (Deep amber / light copper)
Bitterness: 47 IBU
BU/GU: 0.81

Fermentables
Pale Malt 7 EBC 7 EBC 4400 g
Crystal Malt 135 135 EBC 220 g
Cara Crystal 120 EBC 120 EBC 220 g

Mash schedule: 66 degrees for 60 minutes

Hops
Simcoe 14% alpha 20 g 60 minutes
Amarillo 8.9% alpha 20 g 15 minutes
Amarillo 8.9% alpha 20 g 1 minutes

Fermentation
Yeast: Safale US-05
Fermented at 17 degrees C for 4 days.
Fermented at 19 degrees C for 10 days.


mesking på 66 grader i en time etter råd fra Norbryggvenner

Temperatur på skyllevann mener jeg er ca 80 grader og 14-20 liter (ser i bøtten når det er nok)

IBU justert til 47.

takk for hjelpen !
 
Johnemann skrev:
(hva er forskjell på hop model Tinset og Original ??)

Tinseth og "original" er to måter å beregne bitterhet/utbytte fra humlen på.
Tinseth er vel den vanligste nå tror jeg, og er også den som anbefales av disse to av BeerCalc.
"original" har de med for bakoverkompatibilitet til eldre versjon av BeerCalc.
 
Ferdig ! dvs -  står til gjærings. 17grader i 4 dager.
Under mesking fikk jeg et uvanlig problem... isolerte min BB330 og dermed sank ikke temperaturen slik jeg er vant til... endte opp med å meske jevnt på 68grader i en time.
Blir nok litt søt denne da. Men men
Humlingen derimot gikk som en kule. dvs siste 1min. humlen ble en 5min humle. Noen som kan si meg forskjellen ? Amarilloen dufter iallefall knallgodt ! (i hele huset faktisk... lufte lufte...)
Avspaseringsdagen var vellykket ! kokte på terassen, nå er det helg ! 
/J
 
Høy FG er ikke nødvendigvis det samme som søt. Hvis gjæren gjør jobben sin får du et fyldig øl, men ingen søt smak. Søt øl får du ved bruk av mye krystallmalt og hvis ølet ikke gjæret helt ut.
 
Johnemann skrev:
aarekol skrev:
Ville justert ned bitterhumla slik at du får et sted mellom 35 til 55 IBU, alt etter dine preferanser på hvor bitter du liker din APA.
Videre ville jeg personlig valgt en gjær med mindre karakter, som slipper frem smak av humla uten konkuranse med gjærsmaker, dvs wlp001 eller us-05. Hadde da mesket en time på 66-67 grader. Går du for wlp002, så gir denne ganske mye restsødme, hvis det er det du ønsker, mesk ved 67 grader, en time.
Bitterhumle justert (Den alene står nå for IBU34)
15min humle økt til 20g og 1min humle økes til 10g (Begge Amarillo)
tot IBU=47

Gjær byttet til US-05 (lå klar i skuffen) Det var egentlig den jeg skulle bruke, kjøpt hos Vestbrygg i dag  :)
Mesking forsøkese å holde på 66 grader i en time. (har BB30, må isolere og isolere...)


(hva er forskjell på hop model Tinset og Original ??)

sånn er det nå...

haandbryg_logo beercalc_logo

GJ American IPA Style: Amerikansk IPA Brewer: John Nesheim

Statistics
Volume: 19 liters
OG: 1058
FG:
Alcohol: 5.8 % by vol.
Colour: 22 EBC (Deep amber / light copper)
Bitterness: 47 IBU
BU/GU: 0.81

Fermentables
Pale Malt 7 EBC 7 EBC 4400 g
Crystal Malt 135 135 EBC 220 g
Cara Crystal 120 EBC 120 EBC 220 g

Mash schedule: 66 degrees for 60 minutes

Hops
Simcoe 14% alpha 20 g 60 minutes
Amarillo 8.9% alpha 20 g 15 minutes
Amarillo 8.9% alpha 20 g 1 minutes

Fermentation
Yeast: Safale US-05
Fermented at 17 degrees C for 4 days.
Fermented at 19 degrees C for 10 days.


mesking på 66 grader i en time etter råd fra Norbryggvenner

Temperatur på skyllevann mener jeg er ca 80 grader og 14-20 liter (ser i bøtten når det er nok)

IBU justert til 47.

takk for hjelpen !


Hei
Jeg lurer litt på å tørrhumle denne med mer amarillo... evt. ET Goldings ?
forslag ?? eller skulle jeg la være ?  ...
har ikke tørrhumlet noe før...
/John
 
Tilbake
Topp