Det er vanlig å meske med ca 3 liter vann pr kilo malt - deretter skylle til man når ønsket volum og så koke. Det fordamper typisk ca 10-12% under koking i 1 time.
Du bør dog etterstrebe å treffe riktig OG fremfor riktig antall liter. Husk på at om du har 5kg malt så er det ca 5 liter vann som "sitter fast" i maltet når du tar ut posen.
Så dersom du skal ha 20 liter etter kok blir det noe ala dette - antar 5kg malt.
Mesk med 15 liter vann:
Skyll med 13 liter vann
Da har du 15 + 14 - 5 liter = 24 liter.
Så fordamper ca 2-3 liter under kok
Så krymper vørteren med 1 liter når den blir nedkjølt.
Da har du 20 liter etter kok
Så mister du et par-tre liter til turb i bunnen av kokekaret, så du får da 17-18 liter i gjæringsbøtta. Så mister du noe til grums når du tapper, så du sitter typisk igjen med 15-16-17 liter øl til slutt.
Det er også mulig å meske med alt vannet på en gang og droppe skyllingen, men da blir utbyttet en del lavere enn om man skyller.