Antall liter vann til brygg??

På oppskriften min til 20 l med six point global warmer står det: batch size og 23,8L og under står det boil size 22,7L. Spørsmålet mitt er hvor mye vann skal jeg fylle opp kjelen med?
 
Det er allgrain, skal brygge med Biab. Men hva er normal vannmengde per kg malt da? Hørte noe om det men husker ikke hva det var :)
 
Antar ca 7 kg malt totalt

2,5 til 3 liter pr kg malt er ca 20 liter under mesk.

7 liter vil bli igjen malten når du løfter opp posen.

Da har du 13 liter igjen. Skyll med 9,7 liter vann for å nå boil size på 22,7l
 
Det er vanlig å meske med ca 3 liter vann pr kilo malt - deretter skylle til man når ønsket volum og så koke. Det fordamper typisk ca 10-12% under koking i 1 time.
Du bør dog etterstrebe å treffe riktig OG fremfor riktig antall liter. Husk på at om du har 5kg malt så er det ca 5 liter vann som "sitter fast" i maltet når du tar ut posen.

Så dersom du skal ha 20 liter etter kok blir det noe ala dette - antar 5kg malt.

Mesk med 15 liter vann:
Skyll med 13 liter vann
Da har du 15 + 14 - 5 liter = 24 liter.
Så fordamper ca 2-3 liter under kok
Så krymper vørteren med 1 liter når den blir nedkjølt.

Da har du 20 liter etter kok
Så mister du et par-tre liter til turb i bunnen av kokekaret, så du får da 17-18 liter i gjæringsbøtta. Så mister du noe til grums når du tapper, så du sitter typisk igjen med 15-16-17 liter øl til slutt.

Det er også mulig å meske med alt vannet på en gang og droppe skyllingen, men da blir utbyttet en del lavere enn om man skyller.
 
Det er vanlig å meske med ca 3 liter vann pr kilo malt - deretter skylle til man når ønsket volum og så koke. Det fordamper typisk ca 10-12% under koking i 1 time.
Du bør dog etterstrebe å treffe riktig OG fremfor riktig antall liter. Husk på at om du har 5kg malt så er det ca 5 liter vann som "sitter fast" i maltet når du tar ut posen.

Så dersom du skal ha 20 liter etter kok blir det noe ala dette - antar 5kg malt.

Mesk med 15 liter vann:
Skyll med 13 liter vann
Da har du 15 + 14 - 5 liter = 24 liter.
Så fordamper ca 2-3 liter under kok
Så krymper vørteren med 1 liter når den blir nedkjølt.

Da har du 20 liter etter kok
Så mister du et par-tre liter til turb i bunnen av kokekaret, så du får da 17-18 liter i gjæringsbøtta. Så mister du noe til grums når du tapper, så du sitter typisk igjen med 15-16-17 liter øl til slutt.

Det er også mulig å meske med alt vannet på en gang og droppe skyllingen, men da blir utbyttet en del lavere enn om man skyller.
Okei men det måtte skylles med samme temperatur som mesken har? Har litt dårlige muligheter for å varme opp så mye vann da jeg bare har en gassbrenner :)
 
Hvis du brygger BIAB så trenger du egentlig ikke bruke skylling. Da fyller du opp kjelen med totalvolumet av vann. På en 20 liters batch pleier det å ligge rundt 26-28 liter (3-4 liter vil forsvinne når du tar ut BIAB-posen og resten i kok). Dette er selvfølgelig omtrentlige verdier, må kjenne oppskriften og maltsammensetningen for å si noe mer nøyaktig.
 
Hvis du brygger BIAB så trenger du egentlig ikke bruke skylling. Da fyller du opp kjelen med totalvolumet av vann. På en 20 liters batch pleier det å ligge rundt 26-28 liter (3-4 liter vil forsvinne når du tar ut BIAB-posen og resten i kok). Dette er selvfølgelig omtrentlige verdier, må kjenne oppskriften og maltsammensetningen for å si noe mer nøyaktig.
4,22 kg pale malt
0,9 kg Munich malt
0,65 kg caramel/crystal malt -80L (80.0 SRM)
220 gram caramel/crystal malt -10L (10.0 srm)
220 gram caramel/crystal malt - 40 L (40.0 srm)

Dette er da malt sammensetningen :)

Batch size: 23,8 liter
Boil size: 22,7 liter
OG : 1.072
FG: 1.016
 
Tilbake
Topp