Arkeologisk Museum Stavanger - hjemmebryggerkonkurranse (nordiske urteøl)

Oj, det var lenge siden. Vinnerne var Helge André Hafstad og Kjetil Berntsen, nr. 2 var Tandembryggeriet v. Tania Hildebrand-Habel og Andreas Habel. Oppskriftene har jeg ikke, men de kan nok framskaffes ved henvendelse til vinnerne. Kanskje de leser dette forumet?
 

Siden denne oppskriften er på tysk, skal jeg oversette den her. Ovennevnte ølet kom på 2. plass. Tanken bak ølet var at det skulle ligne litt på et "tradisjonelt" ale, dvs. et mørkt overgjæret øl hvor vi har brukt en del røykmalt.

Til 46,4 l ferdig gjæret øl "Brun Gruit" brukte vi:

Malt
6,2 kg (51,7 %) Best Pale Ale malt
3,0 kg (25,0 %) Best Heidelberger malt
1,0 kg ( 8,3 %) Thomas Fawcett Amber malt
1,0 kg ( 8,3 %) Brewferm whiskeymalt
0,5 kg ( 4,2 %) Muntons Crystal Malt 150
0,3 kg ( 2,5 %) Weyermann Chocolate Rye malt

Mesking
Innmesk @ 60 °C
60 min - 66 °C
30 min - 72 °C
15 min - 78 °C

Humle
100 g Perle 6,78 % AA 60 min

Urter
Følgende urter ble kokt:
20 g malurt 5 min
50 g ryllik 5 min
50 g bringebærblad 5 min
50 g smalkjempe 5 min

Etter kok ble det tilsatt:
53,3 g bjørkeblad
25,2 g brennesleblad
20,0 g salvie

Gjær
WLP004 Irish Ale

Gjæring: 18 døgn ved 20 °C
OG 1.057/FG 1.015


Vi deltok med et annet øl hvor jeg ikke kjenner til plasseringen. Dette ølet var som utgangspunkt en saison. Til 45 l ferdig øl "Fruity Gruit" brukte vi:

Malt
5,0 kg (55,6 %) Best Pale Ale malt
3,0 kg (33,3 %) Best lyst hvetemalt
1,0 kg (11,1 %) Weyermann Munich malt type II

1,0 kg sukker

Mesking
Innmesk @ 64 °C
90 min - 64 °C
15 min - 78 °C

Humle
75 g Perle 6,78 % AA 60 min

Urter
Følgende urter ble kokt:
15 g malurt 10 min
100 g hylleblomst 5 min
20 g bringebærblad 5 min
20 g smalkjempe 5 min
10 g salvie 5 min

Vi tok ut alle urtene bortsett fra malurt etter ca. 13 min.

Gjær
WLP566 Belgian Saison Ale II

Gjæring: 14 døgn ved 25 °C
OG 1.046/FG 1.003
 
Tilbake
Topp