Batch#1 BobBob??

Vil gjerne dele våres erfaringer ved første brygg i bb60.
Vi brygget 50L Belgisk wit og brukte bag i kjelen.

Første spørsmålet dukket opp allerede under kværning av malt. En god del av kornet så vi at ikke var knust, men ble enige om at det skulle være sånn.
29 liter med vann ble så varmet opp til 74c før kornet blir tilsatt bagen.
Under meskeprosessen opplevde vi som de aller fleste nybegynnere, at temperaturen var litt ujevn i mesken. Vi justerte temperaturen underveis ved å tilføre 6liter vann og samtidig få litt mer veske i kjelen.
Vi startet manuell sirkulering siste 30 min. Opplevde da en mer jevn temperatur (ca 65c)
Fyller så et 30L gjæringskar med 30L 78c vann. Starter skylling av malt og her opplever vi at temperatur på skyllevann faller raskt til 72c...
Fjærner så bagen og måler SG til 1,036. Denne skal være ca 1,046 etter oppskrift......
Koker så opp vørter. Opplever her at vi ikke får "fosskoking" men en ganske forsiktig kok.
Måler SG (OG?) etter kok i 90min til 1,043 skulle vel være 1,050....
Totalt volum i gjæringskar blir ca 55Liter.

Noen av spørsmålene vi sitter igjen med blir da:

-Skal absolutt alle korn bli malt under kværneprosessen?
-Har vi brukt for mye skyllevann?
-Skyllevannet på 72c er jo ikke varmt nok. Hvilke konsekvenser får dette?
-Burde vi vurdere å brygge uten Bag neste gang?

Setter stor pris på tilbakemeldinger!
Legger ved bryggeloggen
 

Vedlegg

  • Notes.pdf
    116,7 KB · Sett: 34
-Skal absolutt alle korn bli malt under kværneprosessen?

Du bør ikke ha intakte hele korn. Skallet bør være "knekt" i den forstand at vannet kommer til kjernen.

-Har vi brukt for mye skyllevann?

Om bryggelengden var 50 liter, så sitter dere jo igjen med 55 liter. Det vil si 10% mer væske enn opprinnelig tenkt. Logisk nok vil da oechslevekten vise 10% mindre, altså rundt 1.045. Dette forutsetter at dere nådde den effektiviteten dere hadde lagt til grunn når dere regnet.

-Skyllevannet på 72c er jo ikke varmt nok. Hvilke konsekvenser får dette?

Du får litt lavere temperatur i kjelen, men det er ikke av avgjørende betydning.

-Burde vi vurdere å brygge uten Bag neste gang?

Det viktigste er nok heller at dere blir kjent med utstyret slik at dere vet hvor mye som fordamper etc. Slik kan dere lettere ende opp med rett volum, og dermed beregnet styrke. Dere hadde beregnet et volum på 50 liter med OG 50 = 2500 "total OG". I og med at dere endte opp med et volum på 55l og OG 43 = 2365 "total OG" så ville det gitt en OG på 47.3 om man justerer til 50l volum.
 
Kim Log skrev:
-Skal absolutt alle korn bli malt under kværneprosessen?

Du bør ikke ha intakte hele korn. Skallet bør være "knekt" i den forstand at vannet kommer til kjernen.

-Har vi brukt for mye skyllevann?

Om bryggelengden var 50 liter, så sitter dere jo igjen med 55 liter. Det vil si 10% mer væske enn opprinnelig tenkt. Logisk nok vil da oechslevekten vise 10% mindre, altså rundt 1.045. Dette forutsetter at dere nådde den effektiviteten dere hadde lagt til grunn når dere regnet.

-Skyllevannet på 72c er jo ikke varmt nok. Hvilke konsekvenser får dette?

Du får litt lavere temperatur i kjelen, men det er ikke av avgjørende betydning.

-Burde vi vurdere å brygge uten Bag neste gang?

Det viktigste er nok heller at dere blir kjent med utstyret slik at dere vet hvor mye som fordamper etc. Slik kan dere lettere ende opp med rett volum, og dermed beregnet styrke. Dere hadde beregnet et volum på 50 liter med OG 50 = 2500 "total OG". I og med at dere endte opp med et volum på 55l og OG 43 = 2365 "total OG" så ville det gitt en OG på 47.3 om man justerer til 50l volum.

50L med en OG på 47,3 som fremdeles er litt lav. Kan dette skyldes dårlig kværning av malt? Eller er det mesketempraturen som har vært for lav?
 
Det kan mange årsaker, inkludert at den forventede effektiviteten var urealistisk høy. Uansett så er det viktigste at man har en ide om hvilken effektivitet man kan forvente på eget utstyr. Vet man det, så kan man justere oppskriftene eller prosessen slik at man oppnår ønsket volum og OG.

Med andre ord så er det bare å brygge, for å få erfaring med det utstyret dere har.
 
Var selv "Kverner" og ansvarlig for den bommerten, men tok for god fisk at maltkverna hadde en ok default-innstilling. Bryggelauget vurderer vel fortsatt hva straffen blir. :neinei:
Har sett noen fusker med tilsetting av sukkerlake i gjæringsfatet for å løfte alkoholprosenten, som fortrinnsvis skal ende på ca 5%.  Har noen erfaring med det? (Skal nå for all del ikke ødelegge smaken på ølet..)

Ellers kan jeg komme med en brødoppskrift på masken, litt prøving og feiling, men syns det ble veldig godt:
Baker du selv scorer du sannsynligvis "konepoeng" som en annen her uttrykte seg.. :)

750gr mask
1500gr hvetemel
2kopper sammalt rug
1pose tørrgjær
2ts salt
2ss sukker
4ss rapsolje
6ss linfrø
10dl vann

Heves i 3 former til de fyller formene, og stekes 1 time på 200°C midt i ovnen. Bør skjæres etter kjøling.

TM
 
Takk for brødoppskrift! Har hatt lyst til å prøve å lage brød av masken!

Men - å tilsette sukkerlake, du er sikker på at du ikke har misforstått litt? Å tilsette bittelitt sukkerlake rett før flasking er vel den vanligste metoden for å karbonisere ølet, det gir jo noe alkohol, men i de aktuelle mengdene er det fint lite. Hvis du har bomma veldig og fått for lav OG kan du jo a) koke inn vørteren mer, og b) tilsette spraymalt i passe mengder - bare vær obs på at det har fordømt lett for å koke over når du gjør det.
 
Angående brødoppskriften, skal masken tørkes eller prepareres på noe vis først? 

Sent from my HTC One using Tapatalk
 
TorsteinO skrev:
Takk for brødoppskrift! Har hatt lyst til å prøve å lage brød av masken!

Men - å tilsette sukkerlake, du er sikker på at du ikke har misforstått litt? Å tilsette bittelitt sukkerlake rett før flasking er vel den vanligste metoden for å karbonisere ølet, det gir jo noe alkohol, men i de aktuelle mengdene er det fint lite. Hvis du har bomma veldig og fått for lav OG kan du jo a) koke inn vørteren mer, og b) tilsette spraymalt i passe mengder - bare vær obs på at det har fordømt lett for å koke over når du gjør det.
a) koke inn vørteren mer
Må dette gjøres før humla tilsettes? :jaha:
 
Kim O.J. skrev:
Angående brødoppskriften, skal masken tørkes eller prepareres på noe vis først? 

Sent from my HTC One using Tapatalk

Hei,
Sitter faktisk å gumler på dette brødet nå  :namnam: Smaker fortreffelig...
Masken trenger du ikke gjøre noe med, bare putt den i "røra" :skitbra:

KT
 
Målte SG i dunken til 1,013 (1,036 før gjæring) Hvor langt ned bør denne gå før vi tapper over til flasker? Dette blir vel årets lettøl?
 
TorsteinO skrev:
Takk for brødoppskrift! Har hatt lyst til å prøve å lage brød av masken!

Men - å tilsette sukkerlake, du er sikker på at du ikke har misforstått litt? Å tilsette bittelitt sukkerlake rett før flasking er vel den vanligste metoden for å karbonisere ølet, det gir jo noe alkohol, men i de aktuelle mengdene er det fint lite. Hvis du har bomma veldig og fått for lav OG kan du jo a) koke inn vørteren mer, og b) tilsette spraymalt i passe mengder - bare vær obs på at det har fordømt lett for å koke over når du gjør det.

Tror ikke jeg har misforstått, ser at det er diskutert på forumet på tidligere tråder, men ikke lett å bli klok på..
http://forum.norbrygg.no/index.php?topic=11482.0 http://forum.norbrygg.no/index.php?topic=6518.0
http://www.homebrewtalk.com/f13/adding-sugar-during-fermentation-53533/
Mulig konklusjonen er at vi koser oss med Belgisk Wit Light, og satser på finere maling av malten neste gang, samt litt mindre vann. :beersmiley:
 
kritro skrev:
Målte SG i dunken til 1,013 (1,036 før gjæring) Hvor langt ned bør denne gå før vi tapper over til flasker? Dette blir vel årets lettøl?

Tommelfingerregelen er vel at SG/FG skal være på ca 1/4 av OG. Men man bør vente til øllet er ferdiggjæret, det vanlige er å vente 2 uker før man flasker. For å være sikker kan man måle SG ett par dager før man har tenkt å flaske, for å så måle på nytt på flaskedagen. Er SG lik så er gjæringen ferdig.
 
Tilbake
Topp