Jeg forsøkte det samme som trådstarter for litt siden, nemlig en NØ Wit basert på 50% rå hvete (også etter opplysning fra NØ). Men jeg kjente heller ikke til det at den rå hveten burde kokes først, så jeg kjørte rett på med stegmesking på 50oC først. Resultatet ble at OG pre-boil ble alt for lav. Så jeg kompenserte med å tilsette farin for å løfte OG fra 35 til 45 (ganske mye sukker). Etter gjæring med WLP400 i 14 dager ble det flasket med 9 g/L. Smaken på ølet var forsåvidt grei, lyst, rent øl, "konevennlig", litt tynt i smaken, men absolutt drikkbart og leskende i varmen. I den påfølgende batchene ble den rå hveten byttet ut med hveteflak. Da fikke jeg litt problemer med stuck mash og mye "grums", men ølet ble bra. Gjorde en sammenligning med Hoegarden og det var faktisk slett ikke ille. I neste wit-batch introduserte jeg rice hulls, og da gikk det mye bedre med mashen. Jeg økte samtidig koriandermengden litt (til ca 2 g knust/L), pluss litt hvetemel mot slutten av kokingen for å oppnå nok cloudiness. Kan kanske ha enda mer krydderier i, hvertfall hvis witen skal brukes til mat. Men FG kom ikke lavere enn 18, det kan skyldes underpitching kanskje (?), eller for lite "risting" av gjæringskaret underveis.
E
E