belle saison versus mangrove jacks m29

Hei! Jeg brygget på forsommeren etter mitt hode en meget vellykket klone av en Nøgne Ø Saison. Nå er alt drukket opp og jeg har brygget samme brygget på samme oppskrift igjen. Eneste forskjellen er at bryggesjappa ikke hadde belle saison tørrgjer som jeg brukte forrige gang. Men derimot mangrove jacks french saison m29.
Det jeg da lurer på er om noen har erfaring om hvordan denne gjæren fungerer ang det å øke temperaturen. På mitt første brygg med belle saison pitcha jeg på 20 grader og etter 3 dager økte jeg tempen med en grad pr dag til jeg kom opp på 28 grader. Fungerer m29 like bra på dette opplegget? Eller får jeg et like godt øl med å bare la det gjære ut på 20 grader? Noen som har fasiten?:rolleyes:
 
Hvordan gikk dette?

Brukte M29 en gang på en Boulevard TAnk 7 klone, og gjæra i et rom som holdt 21 grader. Ble fint, men litt gjærsmak og overkarbonert siden jeg flaska for tidlig, og denne gjæren kan være litt treg på slutten.. Gjorde også splitbatch med 26 grader, men har ikke smakt de side om side ennå.. Mangrove anbefaler 26-32 grader på denne gjæren.
 
Hei! Fulgte samme oppskrift som første brygget. Men jeg har ikke fått smakt på det ferdige produktet. Er på dag 10 i karboneringsfasen. Skal fortelle hva jeg synest når jeg har fått prøvd det. Første slurken blir vel på onsdag, eller i helga. Vi får se. Tok en liten sup da jeg målte FG, den virket ihvertfall lovende.
 
Sist redigert:
Spennende. Hvor langt gjærer henholdsvis Belle Saison og M29 ut? Havner begge like lavt i FG?
 
Vi flaska en saison i går med Belle Saison gjær, FG målt nesten 1002. Skulle egentlig stoppe på 1009 ifølge oppskrift.
Dog fikk vi noe lavere OG en forventet også.
 
Ser på mine notater at jeg på disse to bryggene fikk FG 1000 på belle gjæringen og 999 på m29. OG var 1060 på begge. Tror ikke at hydrometret mitt er helt "i vater". Ligger vel litt i laveste laget på skalaen.
 
Det er ikke sikkert hydrometeret ditt er feil. Belle Saison har rykte på seg for å gjære ned mot 1.000. Interessant at også M29 har den egenskapen.
 
Måtte ta en test nå i kveld. Det smakte igrunnen akkurat som jeg håpte på. Syntes ølet hadde et tydelig saisonpreg. Så foreløbig vil jeg si at disse 2 forskjellige tørrgjærene gjør samme jobben når man følger gjæringsregimet med å øke tempen slik som jeg gjorde. Tror ikke at jeg forandrer mening når ølet er helt ferdig karbonert og modnet heller. Dette blir nam nam øl.
 
Tilbake
Topp