Berlinerweisse- og saison-ekstrakt på Kveik på 18 dager?!?

Heisann!

Jeg har fått forespørsel om å brygge 2 øl til en bursdag 4.mars! Jeg har altså 18 dager på å ha 2 ferdige øl på flaske.
Det jeg tenkte gå for, var disse to:



Tenkte teste ut Voss kveika fra Kveik Yeastery (https://www.olbrygging.no/kveik-yeastery/106554/k1-voss-kveik-5g-kveik-yeastery-norsk-kveik).

Tror dere dette kan gå? Og funker kveik med disse to øltypene? Saison tenker jeg passer bra, men litt usikker på berlinerweisse?

Takker og bukker for alle tips og innspill! Tenkte flaske alt ølet, da jeg ikke har fat enda.
 
Jeg bruker Farmhouse fra Lallemand til mine Saison, har gjæret den på 24 grader(2 pakker til 22 liter) og aldri opplevd noen usmaker, den er stort sett ferdig på 48-72 timer og smaker som en Saison skal(i min mening) og tror det er et mye bedre valg enn kveik.

Kan ikke si noe om det andre ølet desverre.
 
Jeg bruker Farmhouse fra Lallemand til mine Saison, har gjæret den på 24 grader(2 pakker til 22 liter) og aldri opplevd noen usmaker, den er stort sett ferdig på 48-72 timer og smaker som en Saison skal(i min mening) og tror det er et mye bedre valg enn kveik.

Kan ikke si noe om det andre ølet desverre.
Det går såpass fort med Farmhouse fra Lallemand ja.. Hvorfor tror du den er et bedre valg enn kveik? Er jo brukt kveik i norsk gårdsøl, og vil tro maltsammensetningen i et belgisk gårdsøl vil være ganske likt som det norske?
 
Men kveik smaker kveik... :p ikke min kopp te for å si det sånn og jeg har smakt 10-15 forskjellige kveik typer uten å bli noe videre imponert...

Jeg har flere ganger fått til øl ferdig karbonert på flaske/boks på 5-6(!) dager med Verdant men det krever at en kan riste inn CO2 med vekt og så motrykksfylle.
 
Men kveik smaker kveik... :p ikke min kopp te for å si det sånn og jeg har smakt 10-15 forskjellige kveik typer uten å bli noe videre imponert...

Jeg har flere ganger fått til øl ferdig karbonert på flaske/boks på 5-6(!) dager med Verdant men det krever at en kan riste inn CO2 med vekt og så motrykksfylle.
Skjønner, det er vel smak og behag. Jeg er selv glad i smaken, og krysser fingra for at bursdagsgjestene også er det. Men handler i og for seg aller mest om at det gjærer såpass fort.

Såpass ja!! Ferdigkarbonert på flaske på så kort tid også, det er imponerende! Eller er det en slags tvangskarbonering du snakker om? Å riste CO2 inn med vekt og så mottrykksfylle?
 
Det går såpass fort med Farmhouse fra Lallemand ja.. Hvorfor tror du den er et bedre valg enn kveik? Er jo brukt kveik i norsk gårdsøl, og vil tro maltsammensetningen i et belgisk gårdsøl vil være ganske likt som det norske?
Fordi Saison smak kommer fra gjæren, og kveik smaker ikke Saison, det ekstraktet er mest sannsynlig bortimot 100% Pilsnermalt og vil på ingen måte smake Saison :)

Og for din del er jo det som vil ta mest av tiden du har, flaskekarbonering. Kveik kan bli veldig slapp og grinete om den er gjæret på 35 grader for så å skulle stå i romtemp å karbonere.

Ser ikke for meg at du har tenkt å fylle gjæringsskapet med flasker.. :p
 
Saison brygger du med saisongjær. Punktum. Hvis ikke blir det noe annet. Greit nok det, men ikke kall det saison.

Har du dårlig tid, er Fuller's-gjæren (WLP002, Imperial A09) en løsning. Det er den kjappeste jeg har vært borti. Du kan ha ferdig øl på 6 -7 dager, noen ganger enda kortere tid. Men du må jo brygge et øl den passer til, så klart.
 
Fordi Saison smak kommer fra gjæren, og kveik smaker ikke Saison, det ekstraktet er mest sannsynlig bortimot 100% Pilsnermalt og vil på ingen måte smake Saison :)

Og for din del er jo det som vil ta mest av tiden du har, flaskekarbonering. Kveik kan bli veldig slapp og grinete om den er gjæret på 35 grader for så å skulle stå i romtemp å karbonere.

Ser ikke for meg at du har tenkt å fylle gjæringsskapet med flasker.. :p
Ja, ikkesant. Da vil det vel bli et kveik-øl som vil minne mer om et norsk gårdsøl kanskje da? :)

Jeg fyller gjerne gjæringsskapet med flasker om det går raskere! Har et stort kjøleskap med masse plass, med inkbird tilkoblet kjøleskapet og frostvakt på innsida. Så om jeg tilsetter sukker til karbonering, flasker ølet og setter det i gjæringsskap på 35 grader, kan karboneringen går raskere?
 
Ja, ikkesant. Da vil det vel bli et kveik-øl som vil minne mer om et norsk gårdsøl kanskje da? :)

Jeg fyller gjerne gjæringsskapet med flasker om det går raskere! Har et stort kjøleskap med masse plass, med inkbird tilkoblet kjøleskapet og frostvakt på innsida. Så om jeg tilsetter sukker til karbonering, flasker ølet og setter det i gjæringsskap på 35 grader, kan karboneringen går raskere?
Ja det burde det jo gjøre, og for de som liker kveik så kan du jo kjøre Voss eller lignende, eller du kan gå for Lutra for en mer nøytral smak :)
 
Har nå satt ølet til gjæring, og det bobler i vei i gjæringsskapet! Men, jeg glemte tilsette både klarningsmiddel og gjærnæring. Kan jeg tilsette klarningsmiddel nå? (Stått til gjæring i 24timer) Og trenger jeg tilsette gjærnæring nå som det bobler og virker som gjæren spiser og koser seg? Og når bør jeg tilsette humla mtp at det er ferdig såpass raskt med kveik og det er et ekstraktbrygg?
 
man må ikke bruke klarningsmiddel og gjærnæring. Mange har brygga kveik uten. Litt sent nå også tenker jeg
 
man må ikke bruke klarningsmiddel og gjærnæring. Mange har brygga kveik uten. Litt sent nå også tenker jeg
Okei, så godt å høre! Klarningsmiddel var ikke et must forsåvidt, men skal brygge til en bursdag og tenkte det er litt mindre skremmende for folk flest med et halvklart øl hvertfall. Men, nå får det bli som det blir!
 
Har nå satt ølet til gjæring, og det bobler i vei i gjæringsskapet! Men, jeg glemte tilsette både klarningsmiddel og gjærnæring. Kan jeg tilsette klarningsmiddel nå? (Stått til gjæring i 24timer) Og trenger jeg tilsette gjærnæring nå som det bobler og virker som gjæren spiser og koser seg? Og når bør jeg tilsette humla mtp at det er ferdig såpass raskt med kveik og det er et ekstraktbrygg?
Såvidt jeg kan finne ut, vil det ikke ha noen effekt om du tilsetter whirlflock nå. Gjærnæring er strengt tatt unødvendig når du brygger med 100% malt. Men skal du tilsette gjærnæring kan du gjerne gjøre det litt uti gjæringsforløpet, når toppen av stormgjæringa er passert. Det er først da det vil kunne begynne å skorte på nitrogen - om det da overhodet gjør det.
 
Såvidt jeg kan finne ut, vil det ikke ha noen effekt om du tilsetter whirlflock nå. Gjærnæring er strengt tatt unødvendig når du brygger med 100% malt. Men skal du tilsette gjærnæring kan du gjerne gjøre det litt uti gjæringsforløpet, når toppen av stormgjæringa er passert. Det er først da det vil kunne begynne å skorte på nitrogen - om det da overhodet gjør det.
Skjønner. Jeg får se når stormgjæringa har roa seg hva SG ligger på, og ta en vurdering på om jeg trenger det. Takk for innspill
 
Såvidt jeg kan finne ut, vil det ikke ha noen effekt om du tilsetter whirlflock nå. Gjærnæring er strengt tatt unødvendig når du brygger med 100% malt. Men skal du tilsette gjærnæring kan du gjerne gjøre det litt uti gjæringsforløpet, når toppen av stormgjæringa er passert. Det er først da det vil kunne begynne å skorte på nitrogen - om det da overhodet gjør det.
Når ville du ha tilsatt humla? Brygger som sagt på ekstrakt, så har ikke hatt noe kok.
 
Når ville du ha tilsatt humla? Brygger som sagt på ekstrakt, så har ikke hatt noe kok.
Humla må koke for at du skal få ut bitterheta effektivt. Tørrhumling gir noe bitterhet, men jeg veit ikke hvor mye det monner. Her trur jeg du har et problem:( - hvis da ikke ekstrakten var humla.

Ekstraktbrygging sparer deg for mesking, men ikke for koking.
 
Humla må koke for at du skal få ut bitterheta effektivt. Tørrhumling gir noe bitterhet, men jeg veit ikke hvor mye det monner. Her trur jeg du har et problem:( - hvis da ikke ekstrakten var humla.

Ekstraktbrygging sparer deg for mesking, men ikke for koking.
Joda, fortynner ekstraktet og rett i gjæringskaret. Hvis du har humle med i settet kan det godt være at det er for tørrhumling. Hva sier oppskriften? Hvis den ikke nevner noe spesifikk tid så kan du ha det oppi ca tre dager før du skal tappe.

@Finn Berger - tenker du på Fresh Wort kit kanskje når du skriver at det ikke sparer deg for koking?
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp