Besk smak i øl

Hei.
Jeg lurer på hvordan man får en "besk" smak på ølet. Har opplevd det noen ganger og lurer på om det kan være at man rører for lite i mesken eller at dette kan komme av gammel malt? Er det noen av dere som har opplevd det samme eller vet svaret på hvorfor?
 
Har opplevd det før. Vet ikke helt hva det kom av, men tror kanskje det ordna seg med riktig vannjustering
 
Kan være flere årsaker.

De siste tilfellene mine har jeg hatt flere mulige årsaker.
Gammel malt, humle, gjæringsfeil og infeksjon. Har ikke konkludert på noen av de men står igjen som hovedhypoteser.
 
Hei.
Jeg lurer på hvordan man får en "besk" smak på ølet. Har opplevd det noen ganger og lurer på om det kan være at man rører for lite i mesken eller at dette kan komme av gammel malt? Er det noen av dere som har opplevd det samme eller vet svaret på hvorfor?
For høy pH i kok, kanskje? Det skal gi en krassere karakter på bitterheta fra humla. Så hvis det dessuten dreier seg om relativt bitre øl, er det en mulighet. Du skal helst ikke over 5,4. Blir det mer, kan det begynne å kjennes. (Ideell pH til kok er 5,2.)
 
Det skal litt til at malt og humle som er oppbevart bra, smaker gammelt. Dersom du har eget malt- og humlelager hjemme, har du helt sikkert kontroll på det. Kjøper du fra brygg til brygg, får du forskjellig malt…
Gjæringsfeil og infeksjoner forekommer, men gir ofte andre smaker
Støtter Finn.
Lån deg et pH-meter / strips og mål
 
Glemte å skrive at det er ettersmaken som er besk. Ikke munnfølelsen, for den er slik den skal være.
 
 
Har det samme med to batcher her nå, en porter og en ipa. Det stikker i hele munnen og de lukter litt merkelig. Blir glatt i munnen og det hovner litt opp. De er på slutten av gjæringen og har lagt på FG noen dager. PH er målt til å være rundt 4.3 ish.
Renhold er jeg veldig nøye med, men kan det være litt vaskemiddel igjen et sted?
Har to variabler jeg har startet med, det ene er rehydrering av gjær med go-Ferm og fermaid k/o og det andre er litt bordsalt og natron i mesken etter hva Brewfather anbefaler.
Jeg skyller med pH justert skyllevann på78*
Har gått litt halvveis i kjelleren etter disse batchene så jeg må bare finne ut av hva som ikke stemmer.
 
Sist redigert:
Natriumklorid ja, men skal det stikke i munnen da?
Har aldri brukt det i øl sjøl, men det skal vel ikke gi stikkende smak. Det høres jo mer ut som noe gjæringsproblemer kanskje? Det skal mye starsan løsning til før man smaker det, og tror ikke at det heller vil gi stikkende smak samt at siden du har normal pH så skulle vel mengdene starsan eller pwb som skulle til for å ha smakt dette gjort noe med den..?

Smaker vørteren på bryggedagen normalt og godt?
Hvilken gjær bruker du, bruker du nok?
 
Is-05 på ipa og s-04 på porter, jeg bruker så mye som Brewfather mener jeg skal ha. Skal cold crashe den snart. Har en liten håp på at det er CO2 som lager den smaken. Jeg har stengt til trykket siste 1/3 av gjæringen for at trykket skal bygge seg opp til ca. 1.8bar på 20*
 
Is-05 på ipa og s-04 på porter, jeg bruker så mye som Brewfather mener jeg skal ha. Skal cold crashe den snart. Har en liten håp på at det er CO2 som lager den smaken. Jeg har stengt til trykket siste 1/3 av gjæringen for at trykket skal bygge seg opp til ca. 1.8bar på 20*
fant ut av dette. Den merkelige smake var at co2 ikke var tatt opp i ølet. Etter coldcrash nå er CO2 tatt opp i ølet og den merkelige smaken er borte.
 
fant ut av dette. Den merkelige smake var at co2 ikke var tatt opp i ølet. Etter coldcrash nå er CO2 tatt opp i ølet og den merkelige smaken er borte.
Håper du har funnet kilden til usmaken. Det er alltid veldig frustrerende når usmak oppstår.
Jeg får imidlertid ikke co2 opptak til å rime med min forståelse av teori/praksis.
Dersom co2 ikke er tatt opp / ikke i balanse, vil ølet komme ut av kranen med høyt trykk. Ofte skiller vi derfor på karbonerings- og serveringstrykk.
CO2 er en syre, og vil følgelig øke ‘syrefølelsen’ dersom mye co2 er tatt opp.

Leste om en som hadde ‘dårlig’ co2, som gav usmak.

Få en dommer / kyndig til å smake på ølen din.
Som medlem kan du også sende øl for evaluering
 
Jeg tror det spesielt kommer frem når man stenger til for å bygge opp trykk for så å smake den før den har tatt til seg co2 og coldcrash. Jeg setter den til 1,8bar på 20*. Det smaker slik det lukter når man slipper ut trykk fra tanken.

Merkelig, men jeg er en erfaring rikere. Drakk en flaske nå og den er nydelig! Mest av alt er jeg lettet. Var en nøgne ø ipa klone.
 
Tilbake
Topp