Betydningen av å male

Jeg har for vane å smake på maltet jeg putter i gryta. Så også i dag. Et karameltmalt var plutselig veldig hardt å tygge. Gikk nesten på tennene løs. Og idet de siste resten gled opp i gryta så jeg det. Det var hele, uknuste korn.

Min første innskytelse var selvsagt at butikken måtte ha glemt å male det. Sommervikarer og pappskaller og alt det der. Desverre avslørte en gransking av bestillingen min at jeg ganske riktig hadde bestilt 300 gram hel karamellmalt. Ingen andre å skylde på. Skikkelig nedtur.

Men så til spørsmålet, hvor stor effekt får det å ikke knuse kornet? Et "helkornsøl" vil vel ikke bli helt vannklart og sukkerløst?

(I midt tilfelle var det 4% av dette karamellmaltet)
 

Finn Berger

Moderator
Jeg har for vane å smake på maltet jeg putter i gryta. Så også i dag. Et karameltmalt var plutselig veldig hardt å tygge. Gikk nesten på tennene løs. Og idet de siste resten gled opp i gryta så jeg det. Det var hele, uknuste korn.

Min første innskytelse var selvsagt at butikken måtte ha glemt å male det. Sommervikarer og pappskaller og alt det der. Desverre avslørte en gransking av bestillingen min at jeg ganske riktig hadde bestilt 300 gram hel karamellmalt. Ingen andre å skylde på. Skikkelig nedtur.

Men så til spørsmålet, hvor stor effekt får det å ikke knuse kornet? Et "helkornsøl" vil vel ikke bli helt vannklart og sukkerløst?

(I midt tilfelle var det 4% av dette karamellmaltet)
Dårlig knusing av hvetemalt pga for grov innstilling på kverna har i alle fall gitt dårligere effektivitet på hveteøl for meg. Da har sjølsagt ikke all hveten gått hel gjennom, men en del. Så det jeg trur, er at du ikke skal regne med noe særlig bidrag fra dette maltet. Men jeg har ikke noe grunnlag for å si at ikke noe vil lekke ut.
 
Topp