Da blir det BIAB.
Greia er at det høres ut som det tar veldig lang tid å lage et brygg, fort 5+ timer ut fra hva jeg har forstått, og at det da er likesågreit å bruke en time eller to ekstra og heller fylle to gjæringskar (2x25l) i slengen?
Tenkte å gjøre det jeg kan få gjort selv:
- Fant en 98 liter alu kjele til 1150 kroner, tenker å montere kran på denne, vil tro gjennomføringene og kranene på biltema er gode nok.
- Isolere kjelen utvendig med et liggeunderlag
- Kjøpe 10m 8mm kobber på biltema + koblinger og slange, og lage en spiralkjøler.
- Lage en slags falsk bunn av noe random skrap - kun for å holde posen unna bunnen.
- Lage en slags pose. Så en annen i en tråd her på forumet stoppet fast et stort flak av 100% polyester til kjelen med et spanset.
-Totalt: ca. 2300,- inkludert alt smått og frakt på kjele. Noe jeg har glemt eller bør ha?
Da gjenstår spørsmålene:
Er det en stor ulempe med en kjele av aluminium til dette volumet? Vil idetheletatt en 7-8 år gammel komfyr (ikke induksjon) klare å koke opp og koke så mye væske uten at det går timer?
Vil en 10m lang 8mm tykk spiralkjøler kunne kjøle ned 50 liter vørter innen fornuftig tid om jeg rører litt i vørteren mens kjølingen pågår?
Vil posen kunne løftes ut uten at den ryker? Om jeg har forstått det rett, trekker 1 kilo malt til seg ca 1,3 liter vann - og da blir fort 12kg malt til 28kg. Det er langt fra uoverkommelig, men det hadde ikke vært så artig å vaske 28kg seig malt fra kjøkkenet med lettere brannskader over halve kroppen pga. pose som ikke tåler vekten.
Greia er at det høres ut som det tar veldig lang tid å lage et brygg, fort 5+ timer ut fra hva jeg har forstått, og at det da er likesågreit å bruke en time eller to ekstra og heller fylle to gjæringskar (2x25l) i slengen?
Tenkte å gjøre det jeg kan få gjort selv:
- Fant en 98 liter alu kjele til 1150 kroner, tenker å montere kran på denne, vil tro gjennomføringene og kranene på biltema er gode nok.
- Isolere kjelen utvendig med et liggeunderlag
- Kjøpe 10m 8mm kobber på biltema + koblinger og slange, og lage en spiralkjøler.
- Lage en slags falsk bunn av noe random skrap - kun for å holde posen unna bunnen.
- Lage en slags pose. Så en annen i en tråd her på forumet stoppet fast et stort flak av 100% polyester til kjelen med et spanset.
-Totalt: ca. 2300,- inkludert alt smått og frakt på kjele. Noe jeg har glemt eller bør ha?
Da gjenstår spørsmålene:
Er det en stor ulempe med en kjele av aluminium til dette volumet? Vil idetheletatt en 7-8 år gammel komfyr (ikke induksjon) klare å koke opp og koke så mye væske uten at det går timer?
Vil en 10m lang 8mm tykk spiralkjøler kunne kjøle ned 50 liter vørter innen fornuftig tid om jeg rører litt i vørteren mens kjølingen pågår?
Vil posen kunne løftes ut uten at den ryker? Om jeg har forstått det rett, trekker 1 kilo malt til seg ca 1,3 liter vann - og da blir fort 12kg malt til 28kg. Det er langt fra uoverkommelig, men det hadde ikke vært så artig å vaske 28kg seig malt fra kjøkkenet med lettere brannskader over halve kroppen pga. pose som ikke tåler vekten.