Marius Trones
Norbrygg-medlem
Hei
Er ny her og generelt i brygge gamet. Eg har ein 36L kjele som eg bruker til å brygge sammen med min meskepose og 2 gjæringsbøtter. Problemet eg har og roter litt med er skylleprosessen.
Eg har en oppskrift som sier at eg har kettle volume (pre boil) på 27.5 liter og final volume (batch volum)på 25 liter. Har prøvd å finne formelen for beregning av skyllevann og kom fram til " væske tap under mesking per kg x total malt vekt) + kettle volum = skyllevann volum" og med oppskriften min som døme blir dette da.
Døme: (0.8 liter per kilo i tap x 4.8 kg malt) x 27.5 liter kokevolum = 31.3 liter skylle vann
Nå er spørsmålet mitt dette. Eg har hatt 14.4 liter vann under meskingen. (3 liter per kilo malt) Meskingen er fullført og eg har løftet meskeposen over i dei 31.3 literene med skyllevann som eg har i en egen dunk. Så hva skjer nå? Eg veit eg skal sitte med 27.5 liter i kjelen (kjelen som eg har mesket i) klar til kok. Skal eg bare tilsette skyllevann ifra mine 31.3 liter tilbake i kjelen slik at eg har 27.5 liter totalt? Då blir det jo alvorlig mange liter som ikkje blir brukt til noe? Eg skjønner ikkje dette her. Slik eg tenker så burde volumet som er tilbake i meske kjelen være 14.4liter - 3.8liter (som er væsketap under mesking) = 10.6 liter. Då mangler eg 16.9 liter for å få 27.5 liter til koking. Hvorfor trenger eg då 31.3 liter?
Kan noen forklarer dette til meg?
Mvh Marius
Er ny her og generelt i brygge gamet. Eg har ein 36L kjele som eg bruker til å brygge sammen med min meskepose og 2 gjæringsbøtter. Problemet eg har og roter litt med er skylleprosessen.
Eg har en oppskrift som sier at eg har kettle volume (pre boil) på 27.5 liter og final volume (batch volum)på 25 liter. Har prøvd å finne formelen for beregning av skyllevann og kom fram til " væske tap under mesking per kg x total malt vekt) + kettle volum = skyllevann volum" og med oppskriften min som døme blir dette da.
Døme: (0.8 liter per kilo i tap x 4.8 kg malt) x 27.5 liter kokevolum = 31.3 liter skylle vann
Nå er spørsmålet mitt dette. Eg har hatt 14.4 liter vann under meskingen. (3 liter per kilo malt) Meskingen er fullført og eg har løftet meskeposen over i dei 31.3 literene med skyllevann som eg har i en egen dunk. Så hva skjer nå? Eg veit eg skal sitte med 27.5 liter i kjelen (kjelen som eg har mesket i) klar til kok. Skal eg bare tilsette skyllevann ifra mine 31.3 liter tilbake i kjelen slik at eg har 27.5 liter totalt? Då blir det jo alvorlig mange liter som ikkje blir brukt til noe? Eg skjønner ikkje dette her. Slik eg tenker så burde volumet som er tilbake i meske kjelen være 14.4liter - 3.8liter (som er væsketap under mesking) = 10.6 liter. Då mangler eg 16.9 liter for å få 27.5 liter til koking. Hvorfor trenger eg då 31.3 liter?
Kan noen forklarer dette til meg?
Mvh Marius