Hvordan brygge øl billigst mulig?
Det er mange studenter og andre over 18 år som har begrensede midler. Så her er hvordan jeg mener det kan gjøres billigst og enklest mulig.
Utstyr:
Hevert
Gjæringsdunk (det går med en stk, men to er ideelt)
Gjærlås.
Ballongvask.
Klor.
Termometer.
Ølsett. Dansk type er vel den som treffer den norske gjennomsnittsforbruker best.
Alt dette finnes på Europris.
Med to dunker kommer det på ca 550kr. neste brygg koster ca 170kr utenom litt vaskemiddel og klor som kommer etter noen brygg...
Greit ekstra utstyr som man kan kjøpe litt etter litt:
Flasketre. Det første ekstra jeg hadde fått tak i...
Flaskespyler. God nr 2.
Tappekraner til dunker.
Flaskefyller.
Korkemaskin. Bordmodell, ikke håndholdt da denne bare tar flasker med høy tut. flasker plukker man i flaske containere(returpunkt)
Hydrometer.
Starsan.
Flaskevasker til Starsan..
Fremgangsmåte:
følg anvisningen på boksen. vedr blandingsforhold.
Kok opp vann og tilsett 2kg sukker. For mye sukker ødelegger smak og gjør ølet for alkoholsterkt, da kan du heller sette vin...
Legg boksen i varmt vann i minst 10 min, tørk godt av den og hel innholdet i karet.. fyll boksen med kokt vann slik at alt innholdet løser seg opp og blir med oppi i dunken.
Fyll på med det kokende vannet, rør ut innholdet fra boksen med en visp du har kokt i vannet. tilsett rent vann fra springen og rør litt rundt at varmt og kaldt blander seg.
Mål temp, er den bra tilsetter du gjæren og setter lokket med gjærllås på.
Ikke sett dunken rett på varmekabler, bygg opp med noen små plankebiter.
Da har du satt din første øl!
Etter 14-16 dager stikker du om ølet fra en dunk til den andre uten å få med bunnfallet, Sett dunken høyt noen dager i forveien slik at ikke bunnfallet ristes opp. Ølet kan tapes direkte fra dunk og på flasker. Men det anbefales å stikke det om.
Kok opp ca 1dl vann og tilsett mellom 5-7 gram sukker pr liter øl. Avkjøl.
Noen har sukkerlaken oppi karet det skal omstikkes i før ølet fylles i, jeg bruker å legge på ca 10-20 gram sukker i laken å hive den i dunken om kvelden for så å tappe om morgenen. Da slipper man å røre i ølet og man minsker infeksjonsfaren.
Tapp på flasker som er beregnet for å tåle trykk. Plast brusflasker duger, bruk halvliter ikke 1,5 L Det er lettere å unngå "backlash" fra bunnfall når alt heles i glass i en omgang. Det kommer bittelitt bunnfall på flasken pga ettergjæring på flaske for å skape kullsyre/bobler i ølet. Les på flasken til Ægir og Nøgne Ø.
(Plastflasker kan kjøpes tomme fra butikk, for pant. De skal klores og det er det samme som bryggerier gjør)
La stå i romtemp i 3 uker.
Og det er klart for fest
Vask:
VIKTIG!
Desinfiser alt som kommer i kontakt med ølet, vær nøye.
Dunk , hevert, gjærlås ol vaskes med ballongvask.
Hender og termometer spritvaskes.
Flasker og korker settes i en kloroppløsning (10L van 1,5-2dl klor) Gjerne over natten om flasken er smusset, men ca 5-20 min holder for desinfisering. skyll i rent vann. Tips: bruk det andre gjærings karet til å vaske flasker i, da får du plass til alle på en gang.
Ølet blir godt og snadder for lommeboken til en fattig student.
Denne oppskriften kan nok virke latterlig for mange her på forumet, men jeg skulle ønske jeg viste dette tidligere da jeg var student. Da hadde jeg hatt råd til mat istedenfor øl.....
Det er mange studenter og andre over 18 år som har begrensede midler. Så her er hvordan jeg mener det kan gjøres billigst og enklest mulig.
Utstyr:
Hevert
Gjæringsdunk (det går med en stk, men to er ideelt)
Gjærlås.
Ballongvask.
Klor.
Termometer.
Ølsett. Dansk type er vel den som treffer den norske gjennomsnittsforbruker best.
Alt dette finnes på Europris.
Med to dunker kommer det på ca 550kr. neste brygg koster ca 170kr utenom litt vaskemiddel og klor som kommer etter noen brygg...
Greit ekstra utstyr som man kan kjøpe litt etter litt:
Flasketre. Det første ekstra jeg hadde fått tak i...
Flaskespyler. God nr 2.
Tappekraner til dunker.
Flaskefyller.
Korkemaskin. Bordmodell, ikke håndholdt da denne bare tar flasker med høy tut. flasker plukker man i flaske containere(returpunkt)
Hydrometer.
Starsan.
Flaskevasker til Starsan..
Fremgangsmåte:
følg anvisningen på boksen. vedr blandingsforhold.
Kok opp vann og tilsett 2kg sukker. For mye sukker ødelegger smak og gjør ølet for alkoholsterkt, da kan du heller sette vin...
Legg boksen i varmt vann i minst 10 min, tørk godt av den og hel innholdet i karet.. fyll boksen med kokt vann slik at alt innholdet løser seg opp og blir med oppi i dunken.
Fyll på med det kokende vannet, rør ut innholdet fra boksen med en visp du har kokt i vannet. tilsett rent vann fra springen og rør litt rundt at varmt og kaldt blander seg.
Mål temp, er den bra tilsetter du gjæren og setter lokket med gjærllås på.
Ikke sett dunken rett på varmekabler, bygg opp med noen små plankebiter.
Da har du satt din første øl!
Etter 14-16 dager stikker du om ølet fra en dunk til den andre uten å få med bunnfallet, Sett dunken høyt noen dager i forveien slik at ikke bunnfallet ristes opp. Ølet kan tapes direkte fra dunk og på flasker. Men det anbefales å stikke det om.
Kok opp ca 1dl vann og tilsett mellom 5-7 gram sukker pr liter øl. Avkjøl.
Noen har sukkerlaken oppi karet det skal omstikkes i før ølet fylles i, jeg bruker å legge på ca 10-20 gram sukker i laken å hive den i dunken om kvelden for så å tappe om morgenen. Da slipper man å røre i ølet og man minsker infeksjonsfaren.
Tapp på flasker som er beregnet for å tåle trykk. Plast brusflasker duger, bruk halvliter ikke 1,5 L Det er lettere å unngå "backlash" fra bunnfall når alt heles i glass i en omgang. Det kommer bittelitt bunnfall på flasken pga ettergjæring på flaske for å skape kullsyre/bobler i ølet. Les på flasken til Ægir og Nøgne Ø.
(Plastflasker kan kjøpes tomme fra butikk, for pant. De skal klores og det er det samme som bryggerier gjør)
La stå i romtemp i 3 uker.
Og det er klart for fest
Vask:
VIKTIG!
Desinfiser alt som kommer i kontakt med ølet, vær nøye.
Dunk , hevert, gjærlås ol vaskes med ballongvask.
Hender og termometer spritvaskes.
Flasker og korker settes i en kloroppløsning (10L van 1,5-2dl klor) Gjerne over natten om flasken er smusset, men ca 5-20 min holder for desinfisering. skyll i rent vann. Tips: bruk det andre gjærings karet til å vaske flasker i, da får du plass til alle på en gang.
Ølet blir godt og snadder for lommeboken til en fattig student.
Denne oppskriften kan nok virke latterlig for mange her på forumet, men jeg skulle ønske jeg viste dette tidligere da jeg var student. Da hadde jeg hatt råd til mat istedenfor øl.....