Morten Alver
Norbrygg-medlem
Jeg har i noen øl fått en bismak som jeg vil karakterisere som litt søtlig og gressaktig. Det gjør ølet mindre godt, men fortsatt fullt drikkbart. Det er ikke knyttet til øl som er tørrhumlet eller har spesielt mye humle. Jeg fikk det i en blonde ale-aktig sak, og sist nå i en american brown ale. Det virker ikke som om bismaken øker med tiden, og ølet er visuelt helt prima, så jeg har vanskelig for å tro at det skyldes bakterier. Blonde alen testet jeg på flere, og fikk ingen kommentarer fra andre på bismaken, så dette er kanskje noe jeg er spesielt sensitiv for (men stoler ikke alltid 100% på tilbakemeldingene jeg får).
Er det noen som kjenner igjen dette? En (syltynn) teori jeg har er at det kan være noe som oppstår i karboneringen, og at jeg har vært for rask til å sette ølet kjølig før gjæren får ryddet opp. Den siste brown alen har jeg bare smakt på etter noen fire dager, og har nå tenkt å la den stå varmt en uke til før jeg smaker på nytt.
Jeg lurer også på om det kan skyldes for dårlig lufting av vørter, da jeg bare rister. Men jeg har jevnt over grei utgjæringsgrad (f.eks. ABAen gikk fra 1051-1010 med US-05), og det ville jeg kanskje ikke hatt med for lite oksygen?
Jeg har temperaturstyring med varmeplate, og lå vel på ca. 20-20.5 grader for ABAen. Jeg brygger all grain med BIAB.
Er det noen som kjenner igjen dette? En (syltynn) teori jeg har er at det kan være noe som oppstår i karboneringen, og at jeg har vært for rask til å sette ølet kjølig før gjæren får ryddet opp. Den siste brown alen har jeg bare smakt på etter noen fire dager, og har nå tenkt å la den stå varmt en uke til før jeg smaker på nytt.
Jeg lurer også på om det kan skyldes for dårlig lufting av vørter, da jeg bare rister. Men jeg har jevnt over grei utgjæringsgrad (f.eks. ABAen gikk fra 1051-1010 med US-05), og det ville jeg kanskje ikke hatt med for lite oksygen?
Jeg har temperaturstyring med varmeplate, og lå vel på ca. 20-20.5 grader for ABAen. Jeg brygger all grain med BIAB.