Bitter NEIPA etter tørrhumling

Hei,
Har satt 2 batcher med dette kittet

Ølet var veldig bra etter gjæring og før tørrhumling.

Etter tørrhumling og tapping på fat smaker det bittert, typisk hop burn av det jeg har lest.
Jeg er nå på 3 uken med lagring på fat, har hatt i en ts gelatin i og står til kjøling på 1 grad.

Fortsatt så er det bittert og ikke noe jeg har lyst til å drikke. Er det bare å tømme ut? Eller finnes det noen triks?
 
Ikke uvanlig det nå man tørrhumler med så astronomiske mengder som >10 g/L tørrhumle

Ikke din feil altså, men jeg mener det er sløsing med humle og fører ikke til no godt
 
Sist redigert:
Noe av humlematerialet og det som oppleves bittert vil nok falle ut, så jeg ville gitt det litt tid
Slik sett fordelaktig at du har det på fat
 
Skjønner, så det kittet er ikke helt gjennomtenkt med andre ord.
Latterlig høyt svinn ble det også.

Jeg gir det litt mer tid, men det virker som om det ikke helt slipper, ble bedre etter 1 uke, men på 3 uka er det lite forandring.
 
Skjønner, så det kittet er ikke helt gjennomtenkt med andre ord.
Latterlig høyt svinn ble det også.

Jeg gir det litt mer tid, men det virker som om det ikke helt slipper, ble bedre etter 1 uke, men på 3 uka er det lite forandring.
Gjennomtenkt er det helt sikkert. Aner ikke om @Westum Hjemmebryggeri har vært involvert her, men ser ut som noe han kunne satt sammen. Han kjører på med noe vannvittig med humle. Noe som er helt i tråd med hva som er trenden på denne type øl.

Personlig drikker jeg knapt NEIPA lengre. Om det skyldes at jeg er humlemett eller fordi stilen har blitt enda mer ekstrem de siste par årene får andre svare på.

Økt humlemengde gir økt svinn. Enkelt kan du si at 100g humle stjeler 1L øl.
 
Ikke uvanlig det nå man tørrhumler med så astronomiske mengder som >10 g/L tørrhumle
Ikke bare det, der er 300 gram til i whirlpool tilsetning ved 80C. Dette vil også tilføre mye bitterhet. Tenker at det er et vanskelig øl å få konsumert uten flyteball i fatet.
 
Søkt litt rundt på webben og det ser ut som Galaxy er en krevende humle, høyt innhold av polyfenoler. Hvis disse rekker å binde seg så virker det som det er vrient å få ut igjen.
 
Syntes egentlig ikke oppskriften ser så ille ut. Veldig bitter til å være NEIPA, men ikke alt for bitter.

Ser i Brewfather appen, at det blir beregnet ca. 74 IBU ved 80°C whirlpool i 20 min.
Hvor mange grader hadde du? Hvis man gjør som i den skrevne oppskriften, vil vel man ligge på 95°C ved whirlpool start, og det vil jo øke IBU betraktelig.

Det at den ikke var så bitter før tørrhumling, kan vel være at den ikke var ferdig utgjært ennå, og at restsødmen utjevner bitterheten litt.

Hvordan ble OG og FG?
 
Syntes egentlig ikke oppskriften ser så ille ut. Veldig bitter til å være NEIPA, men ikke alt for bitter.

Ser i Brewfather appen, at det blir beregnet ca. 74 IBU ved 80°C whirlpool i 20 min.
Hvor mange grader hadde du? Hvis man gjør som i den skrevne oppskriften, vil vel man ligge på 95°C ved whirlpool start, og det vil jo øke IBU betraktelig.

Det at den ikke var så bitter før tørrhumling, kan vel være at den ikke var ferdig utgjært ennå, og at restsødmen utjevner bitterheten litt.

Hvordan ble OG og FG?
Kjørte whirpool på 80 grader i 20 min.

Den var så og si ferdig utgjært når jeg hadde oppi humla. OG og FG ble spot on.

Det er ikke snakk om litt bitter, bitterheten overdøver alt av øl og humlesmak, så det er jo noe som har gått veldig galdt.

Som sagt var den veldig god før tørrhumling.
 
Dersom det jeg har hørt Stan Hieronymus legge fram om hvor mye aromaoljer som kan absorberes i øl, stemmer, gir ikke de humlemengdene som brukes her, mening i det hele tatt. Når vi samtidig veit at tørrhumling kan bidra kraftig til bitterheta, er jeg ikke overraska over det du opplever.

Jeg er skeptisk til IBU-beregning generelt, og særlig i øl der all humletilsetning skjer i wp og som tørrhumling. Jeg trur det tallet er nokså vilkårlig. Jeg veit det har vært gjort framskritt når det gjelder metoder til å beregne bitterhet, men det er kompliserte greier, og jeg har veldig vondt for å tru at BS er i nærheten av å kunne ta i bruk disse. IBU som måleenhet er heller ikke nødvendigvis særlig meningsfull i øl av denne typen her. Den opplevde bitterheta skapes ikke bare av isomerisert alfa-syre, som er det som måles som IBU. (Det siste der er litt unøyaktig, veit jeg - men noenlunde riktig:).)

Og uansett; om 66 IBU skulle være riktig, så er det langt over hva jeg ville ha likt i en NEIPA.
 
Enig i at det er veldig mye humle, men leser samtidig at enkelte bryggerier bruker over 30g/L når det tørrhumles :eek:

 
Brygget denne 30 april og tappet på fat 15 mai. Syns den var noe kvass i smaken men har blitt bedre. Syns den var ganske fin når jeg smakte nå på lørdag
 
Dersom det jeg har hørt Stan Hieronymus legge fram om hvor mye aromaoljer som kan absorberes i øl, stemmer, gir ikke de humlemengdene som brukes her, mening i det hele tatt. Når vi samtidig veit at tørrhumling kan bidra kraftig til bitterheta, er jeg ikke overraska over det du opplever.

Jeg er skeptisk til IBU-beregning generelt, og særlig i øl der all humletilsetning skjer i wp og som tørrhumling. Jeg trur det tallet er nokså vilkårlig. Jeg veit det har vært gjort framskritt når det gjelder metoder til å beregne bitterhet, men det er kompliserte greier, og jeg har veldig vondt for å tru at BS er i nærheten av å kunne ta i bruk disse. IBU som måleenhet er heller ikke nødvendigvis særlig meningsfull i øl av denne typen her. Den opplevde bitterheta skapes ikke bare av isomerisert alfa-syre, som er det som måles som IBU. (Det siste der er litt unøyaktig, veit jeg - men noenlunde riktig:).)

Og uansett; om 66 IBU skulle være riktig, så er det langt over hva jeg ville ha likt i en NEIPA.
Da kan det være at dette kittet er noe annent enn det jeg forventet.

Vel, man lærer hele tiden
 
Gjennomtenkt er det helt sikkert. Aner ikke om @Westum Hjemmebryggeri har vært involvert her, men ser ut som noe han kunne satt sammen. Han kjører på med noe vannvittig med humle. Noe som er helt i tråd med hva som er trenden på denne type øl.

Personlig drikker jeg knapt NEIPA lengre. Om det skyldes at jeg er humlemett eller fordi stilen har blitt enda mer ekstrem de siste par årene får andre svare på.

Økt humlemengde gir økt svinn. Enkelt kan du si at 100g humle stjeler 1L øl.
Enig. Blir mer gammelmanns (NE)IPA her om dagen. Julius'en min er unntaket.
 
Enig i at det er veldig mye humle, men leser samtidig at enkelte bryggerier bruker over 30g/L når det tørrhumles :eek:

Stan Hieronymous viser til forsøk som sier at du når et metningspunkt for absorbsjon av de fruktige oljene under tørrhumling ved 4gr/l. Det vil sjølsagt måtte variere en del med oljeinnholdet i den humla du bruker, men med mindre den forskninga han viser til, er bare tull, er 30 gr/l meningsløst. Og bruker du sånne mengder, øker du jo innholdet av annet som du også får fra humla. Og det er kanskje ikke så heldig.

Min enkle mening er at dette har tatt helt av - og det er fristende å si at NEIPA nærmest er miljøkriminalitet.
 
Stan Hieronymous viser til forsøk som sier at du når et metningspunkt for absorbsjon av de fruktige oljene under tørrhumling ved 4gr/l. Det vil sjølsagt måtte variere en del med oljeinnholdet i den humla du bruker, men med mindre den forskninga han viser til, er bare tull, er 30 gr/l meningsløst. Og bruker du sånne mengder, øker du jo innholdet av annet som du også får fra humla. Og det er kanskje ikke så heldig.

Min enkle mening er at dette har tatt helt av - og det er fristende å si at NEIPA nærmest er miljøkriminalitet.
Men, merkelig hvis bryggerier da pøser på med humle. Det er jo ikke akkurat gratis, og de ville vel ikke gjort det hvis ikke folk kjøpte/likte ølet deres. Kan spare litt på 4g/L kontra 30g/L. Hvis ikke det er en gimmick da. Se, mitt øl har sååååå masse humle. Ikke vet jeg, har ikke gjort noe eksperiment selv, men min neste NEIPA som står på blokka har foreløpig 18g/L........
 
Tilbake
Topp