Boil off og dilution tool Beersmith - riktig tolket ?

Hei,

Jeg sitter nå og forsøker å forstå hvor mye som fordampes i løpet av en koketid på 90 min, samt hvordan jeg skal agere på dette for å få ønsket sluttvolum ( 25 liter )i gjæringskaret.

Gjorde dermed et praktisk forsøk på dette ved å til koke i 90 min og lot vanndampen stige til himmels.

Jeg fikk følgende resultat i Beersmith :
Preboil volume var 27 liter ( max volum ved kokestart )
Koketid : 90 min ( ute i friluft )
Fordampning pr. time : 3.05 liter
Fordampning 90 min : 4.58 liter
Fordampning i % : 11.3%
Shrinkage rate : 4.0%
Cooling Shrinkage : 0.90 liter
Post boil volum : 21.53 liter ( nedkjølt volum )

Dette vil i korte trekk bety at jeg må tilføre ca. 3.5 liter vann for å oppnå 25 liter vørter i gjæringskaret hvis jeg tar med alt fra kokinga.

Og at jeg må tilføre ytterligere 2-3 liter vann dersom jeg antar at disse literne forsvinner i form av trub.

Samt at jeg må bruke en eller annen "dilution tool" for å treffe sånn passe bra på forventet OG i oppskriften.

Er jeg på rett spor eller ?

Mvh. Knut
 
Hvorfor ikke koke bort mindre?

Men uansett. Hvis du f.eks har 22L med OG på 50 og tilsetter 3L vann så blir ny OG 22x50/25= 1.044. Så kan du regne frem og tilbake..
 
Hvorfor ikke koke bort mindre?

Men uansett. Hvis du f.eks har 22L med OG på 50 og tilsetter 3L vann så blir ny OG 22x50/25= 1.044. Så kan du regne frem og tilbake..
Hvordan koker man bort mindre ? Mener du kortere koketid ?

Finnes det en maksgrense for hvor mye vann man tilsetter på feks en pilsner ?
 
Tilbake
Topp