Bør flasker med naturkork oppbevares liggende?

Bør flasker med naturkork oppbevares liggende?

Har noen flasker kjøpt på polet stående i kjøleskapet og det kan være noen måneder til jeg åpner de. Kan korka skrumpe inn og ølet miste kullsyre og i verste fall bli oksydert?
 
Bør flasker med naturkork oppbevares liggende?

Har noen flasker kjøpt på polet stående i kjøleskapet og det kan være noen måneder til jeg åpner de. Kan korka skrumpe inn og ølet miste kullsyre og i verste fall bli oksydert?
Noen måneder går sikkert greit, men jeg ville vel lagt dem ned for sikkerhets skyld.
 
I vinens verden lagres flasker liggende for å holde korken fuktig. Tørr kork vil krympe/ha åpne porer som gir hurtig oksygering.

En del av poenget med å bruke naturtomt er vel nettopp at det skal skje en utvikling av ølet. Men én tør kork kan jeg tenke meg kan for hurtig oksidering slik at ølet blir sjemt i stedet for utviklet. Hvis ingen fortalte meg annet, ville jeg lagret det liggende.
 
Jeg trur det med betydninga av liggende oppbevaring er noe av ei myte, og snakker vi om noen måneder kan jeg ikke tenke meg at det spiller noen rolle.

En kilde på dette: Although it was understood historically that wine should be stored on its side, many new studies have concluded that this is not the case and that it does not alter aroma or flavor to store wine upright for up to 5 years or more, and in fact may be the optimum way to store wine. (https://neodistributing.com/can-wine-be-stored-upright-heres-how-to-store-your-wine/)
 
Jeg trur det med betydninga av liggende oppbevaring er noe av ei myte, og snakker vi om noen måneder kan jeg ikke tenke meg at det spiller noen rolle.

En kilde på dette: Although it was understood historically that wine should be stored on its side, many new studies have concluded that this is not the case and that it does not alter aroma or flavor to store wine upright for up to 5 years or more, and in fact may be the optimum way to store wine. (https://neodistributing.com/can-wine-be-stored-upright-heres-how-to-store-your-wine/)
I vinverden har diskusjonene gått høyt om bruk av skrukork, kunstig kork og naturkork. I bunnen av diskusjonen ligger det mange milliarder penger. Jeg ville ikke lagt all min oppfatning inn i en slik undersøkelse når hele resten av vinverden hevder det motsatte.

Og, kanskje har du som jeg, opplevd å åpne en vin som er blitt eddik og sett at korken er helt tørr.
 
Har opplevd at en flaske surøl med naturkork var nesten fri for kullsyre etter å ha stått i kjøleskapet mitt i 8-10 måneder og ukjent antall dager hos polet.

Kanskje akkurat den øla skal være flat, har kun opplevd det en gang, men den fikk stå ganske lenge etter jeg kjøpe den.
 
I vinverden har diskusjonene gått høyt om bruk av skrukork, kunstig kork og naturkork. I bunnen av diskusjonen ligger det mange milliarder penger. Jeg ville ikke lagt all min oppfatning inn i en slik undersøkelse når hele resten av vinverden hevder det motsatte.

Og, kanskje har du som jeg, opplevd å åpne en vin som er blitt eddik og sett at korken er helt tørr.
Modern Science Begs to Differ
Modern scientists have said that the humidity inside a wine bottle is constant regardless of whether it’s stored upright or on its side; the seal is airtight – evaporated moisture isn’t going anywhere but into the cork.


The cork is unlikely to evaporate even in a dry room because of this internal moisture concentration. Thus, the secondary myth that your wine cellar needs to be damp is missing the point. It needs to be cool, but overly damp is not necessary or desirable.


All of this isn’t even new information. Studies proving the effectiveness of a cork regardless of it(Som f.eks.s orientation have been around since at least 2005. Still, it’s hard to break hundreds of years of superstition. (https://glassofbubbly.com/storing-wine-upright-what-you-need-to-know/)

Det er ikke snakk om bare "en slik undersøkelse", og det er ikke slik at "hele resten av vinverdenen hevder det motsatte". Det finner du ganske fort ut om du sjekker.

Men at mange hevder at flaskene må ligge, er ikke spesielt overraskende. Nå ei sånn oppfatning er en del av den tradisjonelle grunnkunnskapen i et stort miljø, tar det veldig lang tid før den dør. Det har vi masse eksempler på i ølverdenen, som f.eks. ideen om at du ikke skal vaske ølglassene med vanlig oppvaskmiddel fordi de inneholder "sulfo" (alkylbenzensulfonat), som blei forbudt - i Danmark i alle fall - i 1970.

Korken vil tørke ut hvis den ikke er tett. Men er den tett, vil fuktigheten i frirommet holde den fin. Det er i alle fall hva de som mener at opprett lagring funker, hevder. Og de har åpenbart ikke tatt det helt ut av lufta.

Jeg drikker sjelden vin, men hadde litt mer eller mindre teoretisk interesse av det for en god del år sida. Så det er fra den tida jeg har kjennskap til denne lagringsproblematikken.
 
Modern Science Begs to Differ
Modern scientists have said that the humidity inside a wine bottle is constant regardless of whether it’s stored upright or on its side; the seal is airtight – evaporated moisture isn’t going anywhere but into the cork.


The cork is unlikely to evaporate even in a dry room because of this internal moisture concentration. Thus, the secondary myth that your wine cellar needs to be damp is missing the point. It needs to be cool, but overly damp is not necessary or desirable.


All of this isn’t even new information. Studies proving the effectiveness of a cork regardless of it(Som f.eks.s orientation have been around since at least 2005. Still, it’s hard to break hundreds of years of superstition. (https://glassofbubbly.com/storing-wine-upright-what-you-need-to-know/)

Det er ikke snakk om bare "en slik undersøkelse", og det er ikke slik at "hele resten av vinverdenen hevder det motsatte". Det finner du ganske fort ut om du sjekker.

Men at mange hevder at flaskene må ligge, er ikke spesielt overraskende. Nå ei sånn oppfatning er en del av den tradisjonelle grunnkunnskapen i et stort miljø, tar det veldig lang tid før den dør. Det har vi masse eksempler på i ølverdenen, som f.eks. ideen om at du ikke skal vaske ølglassene med vanlig oppvaskmiddel fordi de inneholder "sulfo" (alkylbenzensulfonat), som blei forbudt - i Danmark i alle fall - i 1970.

Korken vil tørke ut hvis den ikke er tett. Men er den tett, vil fuktigheten i frirommet holde den fin. Det er i alle fall hva de som mener at opprett lagring funker, hevder. Og de har åpenbart ikke tatt det helt ut av lufta.

Jeg drikker sjelden vin, men hadde litt mer eller mindre teoretisk interesse av det for en god del år sida. Så det er fra den tida jeg har kjennskap til denne lagringsproblematikken.
Da synes jeg du bør la flaskene dine stå oppreist. Vinmonopolet, vinprodsusenter og vinkjellere/distributører verden rundt anbefaler fortsatt liggende lagring av naturkork. For vin som skal lagres ekstremt lenge anbefaler Vinmonopolet fortsatt fuktige omgivelser. Men for all del, de kan ta feil.
 
Tilbake
Topp