Da har jeg fått testen heat exchanger disc. Mine observasjoner så langt er sånn ca hva jeg forventet og hva jeg ønsker den skulle gjøre, som er følgende.
Når man sirkulerer uten HED så forsvinner det meste rett gjennom mesken og ned til det sentrerte utløpet uten særlig kontakt med varmeelementene, mens teorien sier at HED vil løse problemet med å tvinge vørteren til siden og over elementene.
Hvor effektivt dette er skal jeg ikke engang forsøke å sette meg inn i eller beskrive, men jeg kan dele hva jeg syns.
Hovedgrunnen til at jeg har gått å ventet på HED er fordi mesken ble enormt kompakt når dragsuget fra pumpen er sentrert og veldig nærme bunnen av maltrøret. Dette gjorde at hastigheten på sirkuleringen måtte begrenses såpass mye at jeg ikke ville bruke mer enn 15% av varmeelementene i fare for karamelisering eller hva verre er, støkk mesk. Det kunne også ta urimelig lang tid, for mitt vedkommende, på å skylle.
Akkurat det problemet løste HED med glans, jeg kunne ha høyere hastighet under sirkulering som også gjorde at jeg kunne øke elementene til 25% og føle meg trygg på at vørteren rundt varmeelementene konstant ble skiftet ut. Det i seg selv gjør jo at når mesken faller en grad tar det kortere tid å komme tilbake til der man vil være enn tidligere, uten HED.
Jeg gjør stort sett bare enstegsmesk, men det gir jo forsåvidt mening at det også ville gått kjappere opp til et annet steg for de som driver mye med det.
Skyllingen gikk som en drøm og var vel over på et kvarter og med dagens meskeeffektivitet på rett oppunder 84% vil jeg si det ikke gikk på bekostning av utbytte, jeg ligger rimelig jevnt på 80% når ikke mais eller ris er involvert.
Et par ting jeg vil ta med, jeg syns det tok litt lengre tid å nå kok enn vanlig, med forbehold om at det er en stund siden jeg har brygget og tok ikke tiden, ei heller sirkulerte på vei til kok.
Det andre var at jeg syns ikke jeg fikk en like god rullende kok, avdamp var derimot omtrent som forventet.
Det tredje er jo at HED må skrus av falskbunnen når det er tid for å vaske. Akkurat det blir litt hipp som happ for det er snakk om 1 vingmutter og det var mye mindre å vaske på selve falskbunnen med fjortenhundreogni hull kontra HED som er sykt enkel å få ren.
Er jeg fornøyd? Absolutt og jeg kommer til å bruke den ved hvert brygg. Det er tross alt snakk om en stor forbedring på de fleste punkter for prisen av en vingmutter og 199 faktiske kroner