Finn Berger
Moderator
Er det noen som har prøvd å gjære en ale med lagergjær på lagertemperatur? Jeg tenkte meg at jeg kunne ta f.eks. oppskriften på en nordengelsk brun, og så sette ølet til gjæring på 9 grader med w-34/70 eller wlp833. Hva blir resultatet? Nordengelsk brun eller en slags underlig dunkles?
Jeg kjenner meg for så vidt nokså sikker på at det blir det siste. Jeg har prøvd å brygge en engelsk golden ale med kølschgjær, og det ble en slags kølsch, hvilket bekrefter sannheten i det gamle ordet om at det er gjæren som lager ølet. Likevel hadde det vært artig å høre om andre hadde erfaringer med denne slags galskap.
Mange har jo prøvd å gå andre veien, og det finnes øltyper som er ales som prøver å være lagere - som kølsch og altbier. Og noen øltyper kan brygges som både over- og undergjæret øl, som baltic porter og irish red. Men stort sett skal ikke grensa mellom de to hovedtypene krysses.
Grunnen til at jeg er litt fristet til å gjøre et eksperiment eller to, er at jeg om vinteren har ideelle forhold for å brygge lager. Jeg bare setter dunken på kjellergulvet, og dermed står den der og holder seg på 9 grader. Veldig greit. Alebrygging krever litt mer oppfølging, sjøl om det ikke er noe stort problem å styre temperaturen slik jeg vil.
Så det jeg kunne tenke meg å gjøre, er å bare mer eller mindre hive et par brygg rett på kaka fra en lager. Jeg har et par stykker med w-34/70 som nærmer seg tapping, og den gjæren er nok ikke spesielt stressa. Alternativer jeg kunne tenke meg: Nordengelsk brun og APA.
Jeg kjenner meg for så vidt nokså sikker på at det blir det siste. Jeg har prøvd å brygge en engelsk golden ale med kølschgjær, og det ble en slags kølsch, hvilket bekrefter sannheten i det gamle ordet om at det er gjæren som lager ølet. Likevel hadde det vært artig å høre om andre hadde erfaringer med denne slags galskap.
Mange har jo prøvd å gå andre veien, og det finnes øltyper som er ales som prøver å være lagere - som kølsch og altbier. Og noen øltyper kan brygges som både over- og undergjæret øl, som baltic porter og irish red. Men stort sett skal ikke grensa mellom de to hovedtypene krysses.
Grunnen til at jeg er litt fristet til å gjøre et eksperiment eller to, er at jeg om vinteren har ideelle forhold for å brygge lager. Jeg bare setter dunken på kjellergulvet, og dermed står den der og holder seg på 9 grader. Veldig greit. Alebrygging krever litt mer oppfølging, sjøl om det ikke er noe stort problem å styre temperaturen slik jeg vil.
Så det jeg kunne tenke meg å gjøre, er å bare mer eller mindre hive et par brygg rett på kaka fra en lager. Jeg har et par stykker med w-34/70 som nærmer seg tapping, og den gjæren er nok ikke spesielt stressa. Alternativer jeg kunne tenke meg: Nordengelsk brun og APA.