Jeg synes De Ranke XX Bitter er en veldig flott øl, og kunne tenke meg å lage en øl inspirert av den. Det blir litt frem i tid, da jeg allerede har flere andre brygg planlagt. Men jeg fikk lyst til å skrive litt om det jeg har funnet ut etter litt scrolling på nettet.
- Ølet er i stor grad en showcase av humle, selv om det ikke er det eneste trekket man legger merke til. De Ranke bruker kun lokalt produsert hel humleblomst. Den lokalt produserte biten vil jeg slite med, men jeg kan bestille hel 2018-humle fra Humlegården i Sverige. De Ranke bruker Brewer´s Gold som bitterhumle @ 75 min, til 65 IBU og Mittelfrüh for aroma @ 2 min. Mittelfruh er grei, men Humlegården har ikke hel Brewer´s Gold, og jeg er litt usikker på hva man heller skulle valgt. Target? Perle? Kanskje Northern Brewer, som er slekter på Brewer´s Gold?
- 100 % pilsnermalt. Belgisk får jeg ikke tak i, så det blir gode BestMalz Pilsenmalt for min del.
- De Ranke bruker SafBrew T-58. Det ville uroet meg litt å la den gå opp i 23-24 grader, som jeg tipper De Ranke gjør, når anbefalt range topper på 20 grader. Ifølge korrespondanse en blogger har hatt med bryggeriet, holder ide ikke gjen noe særlig på gjæringstemp, og da ryker vel 20 grader fort. Jeg leser også fra nevnte blogg at gjæren forsøket hans stoppet på FG 1.012, som er litt høyt. Vurderer å sjekke ut andre belgiske gjærsorter som kan tenkes å gi en lignende karakter, som har høyere temprange og gjærer lavere. Man kan kanskje bruke en saison, uten å drive temp alt for langt opp for å sikte på et smånøytralt gjærpreg?
- Bryggeriet kondisjonerer ølet på 15 grader i 4 uker, som sies å barbere av litt ekstra sukker.
- Meske lavt og lenge for høy utgjæring, of course, kanskje en eller annen stegplan.
XX Bitter from Brouwerij De Ranke | Most Bitter Belgian Beer
Browne and Bitter: Brew Day: XX Bitter
Edit: @Einar Michelsen Ser du har brygget en Ride, Ri, de Ranke for litt siden. Vet ikke helt hvorfor, men jeg har liksom en hunch som sier at den belgiske IPAen du brygget for litt siden kan ha vært inspirert av De Ranke, hehe. Kunne du fortalt meg hva din oppskrift og prosess gikk ut på?
- Ølet er i stor grad en showcase av humle, selv om det ikke er det eneste trekket man legger merke til. De Ranke bruker kun lokalt produsert hel humleblomst. Den lokalt produserte biten vil jeg slite med, men jeg kan bestille hel 2018-humle fra Humlegården i Sverige. De Ranke bruker Brewer´s Gold som bitterhumle @ 75 min, til 65 IBU og Mittelfrüh for aroma @ 2 min. Mittelfruh er grei, men Humlegården har ikke hel Brewer´s Gold, og jeg er litt usikker på hva man heller skulle valgt. Target? Perle? Kanskje Northern Brewer, som er slekter på Brewer´s Gold?
- 100 % pilsnermalt. Belgisk får jeg ikke tak i, så det blir gode BestMalz Pilsenmalt for min del.
- De Ranke bruker SafBrew T-58. Det ville uroet meg litt å la den gå opp i 23-24 grader, som jeg tipper De Ranke gjør, når anbefalt range topper på 20 grader. Ifølge korrespondanse en blogger har hatt med bryggeriet, holder ide ikke gjen noe særlig på gjæringstemp, og da ryker vel 20 grader fort. Jeg leser også fra nevnte blogg at gjæren forsøket hans stoppet på FG 1.012, som er litt høyt. Vurderer å sjekke ut andre belgiske gjærsorter som kan tenkes å gi en lignende karakter, som har høyere temprange og gjærer lavere. Man kan kanskje bruke en saison, uten å drive temp alt for langt opp for å sikte på et smånøytralt gjærpreg?
- Bryggeriet kondisjonerer ølet på 15 grader i 4 uker, som sies å barbere av litt ekstra sukker.
- Meske lavt og lenge for høy utgjæring, of course, kanskje en eller annen stegplan.
XX Bitter from Brouwerij De Ranke | Most Bitter Belgian Beer
Browne and Bitter: Brew Day: XX Bitter
Edit: @Einar Michelsen Ser du har brygget en Ride, Ri, de Ranke for litt siden. Vet ikke helt hvorfor, men jeg har liksom en hunch som sier at den belgiske IPAen du brygget for litt siden kan ha vært inspirert av De Ranke, hehe. Kunne du fortalt meg hva din oppskrift og prosess gikk ut på?
Sist redigert: