1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Brygge øl inspirert av De Ranke XX Bitter

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av NoxMulder, 18 Sep 2019.

 1. NoxMulder

  NoxMulder
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Har drukket en del av
  2nd running-ølet som jeg beskriver her har fått bein å gå på. Nydelig Saaz-aroma, den minimale bruken av spesialmalt gir ølet en kjempefin drikkbarhet og et lite hint av toast og brød. Jeg føler også at det kler gjæren godt. Får et slags kirsebærhint som jeg ikke får fra den lysere storebroren, noe som leder meg til å tro at det er en kombinasjon av gjær og malt, men jeg vet ikke. Skal lages igjen.

  XX Bitter-ølet får stå ei stund til. Tenker det blir mer strukturert og litt krispere hvis det står på 10 grader i et par uker til. Men, jeg driver allerede nå og tenker på et lignende øl med høyere IBU og andre aromahumler. Kanskje Kazbek eller Bobek. Mer sulfat i vannjusteringen og lengre koketid.
   
  erikraude liker dette.
 2. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Prøv med en humle med mer co-humulone, mtp det du spurte om bitterhet på forrige side.
   
  NoxMulder liker dette.
 3. NoxMulder

  NoxMulder
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Det er et godt tips! Det var det jeg også har kommet frem til etter litt scrolling på nett. Jeg har aldri brydd meg om skarp humlebitterhet før, da jeg egentlig ikke har brygget mange øl som skulle være over middels bitter.

  Det er vel kanskje en av grunnene til at De Ranke bruker Brewers Gold. (chart) Ikke det at jeg mener at bitterheten i De Ranke er overmåtelig bitter, men den er definitvt skarpere enn min.
   
 4. Einar Michelsen

  Einar Michelsen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Beklager seint svar, så ikke tråden før i dag.

  Jeg brukte 3787 Trappist High Gravity begge gangene jeg brygget denne. Klart inspirert av XX Bitter, men med belgisk gjær.

  Ideen til ølet kommer fra Espen i Kinn. Gjæren kom for så vidt også fra ham. De Ranke selv bruker en tørrgjær.

  Jeg brukte HopShot for bitterhet og Hallertauer Mittelfru på 30 min og 10 min. IBU (teoretisk) på 60-70. 100 % pilsnermalt.

  Hele oppskriften, på begge batchene, ligger åpent i BeerCalc.
  [​IMG]
   
  loebrygg liker dette.
 5. NoxMulder

  NoxMulder
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Ey, bedre sent enn aldri. Har aldri vært borti hop shot før. Jeg tenker at neste lignende øl bør ha en form for smakshumletilsetning, selv om De Ranke ikke har noen 30-15 min tilsetning. Liker også tanken på noen prosent sukker som du har på en batch der, for å crispe opp ølet et lite knepp.
   
 6. Einar Michelsen

  Einar Michelsen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Sukkeret tror jeg var karboneringssukker. :) Det jeg synes var spennende, og godt, er at all «IPA-fruktigheten» kommer fra Hallertauer Mittelfruh.
   
 7. NoxMulder

  NoxMulder
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Aha, jeg tenker kun i retning kegs. Jeg likte også godt den ganske oppblåste edelhumlen, men kunne
  Jeg likte det godt selv, men kunne tenkt meg å teste et lignende brygg med edelhumle som kanskje gir bittelitt mer frukt enn hva jeg får fra Mittelfruh i mitt brygg. Har forøvrig sendt mail til humleogmalt.no og bryggmann.no for å høre hvilket år deres brewers gold-pellets er høstet. Den er ikke veldig tilgjengelig i Norge, og Vestbrygg sin er fra 2016, og kanskje litt vel gammel.
   

Del denne siden