Hei!
I morgen kommer pakken min fra vinogbar og da har jeg alt som trengs til min første brygging... håper jeg . Jeg har lest artikkelen "Bedre instrukser for brygging fra ølsett", men det er noe jeg fortsatt er litt usikker på;
- Trenger jeg bruke pose ?
- Skal jeg slenge alt i kjelen samtidig? (innhold i ølsettet pluss maltekstrakt).
* Hvor lenge skal det koke? Artikkelen sa minst 15, helst 60. Skader det å koke for lenge?
- Bør jeg helle vørten over i et annet spann for å få med minst mulig bunnslam før jeg setter det til gjæring?
Hvordan jeg planlegger fremgangsmåten min:
Vaske gjæringsspann, lokk, gjærlåser og annet utstyr for å deretter sette disse i "sterkrens-vann" (5ml fosforsyre per 10l vann).
Koke opp vann i flere omganger til jeg har omtrent 17liter kokt vann i gjæringsspannet. Vente på at dette kjøler seg ned.
Koke de resterende 6 literne sammen med ølsettet og malten. (setter råvarene seg fast i bunn?). Koke i 60 minutter.
Når omtrent 15 minutter av koketiden gjenstår skal jeg rehydrere gjæren. Dette gjør jeg da ved å bruke litt av vannet jeg tidligere har kokt og kjølt ned og blander ut i gjæren.
Koking over, heller brygget over i det kalde vannet i gjæringsspannet. Måler temperatur til rundt 20 grader, setter på lokk, rister som pokker på gjæringsspann for å slippe til mest mulig oksygen.
Tilsette gjær.
Sette på lokk og gjæringslås og vente to uker før jeg flasker.
Trenger jeg ta hensyn til OG-vekt og sånne ting? Trenger jeg egentlig PH-lapper?
I morgen kommer pakken min fra vinogbar og da har jeg alt som trengs til min første brygging... håper jeg . Jeg har lest artikkelen "Bedre instrukser for brygging fra ølsett", men det er noe jeg fortsatt er litt usikker på;
- Trenger jeg bruke pose ?
- Skal jeg slenge alt i kjelen samtidig? (innhold i ølsettet pluss maltekstrakt).
* Hvor lenge skal det koke? Artikkelen sa minst 15, helst 60. Skader det å koke for lenge?
- Bør jeg helle vørten over i et annet spann for å få med minst mulig bunnslam før jeg setter det til gjæring?
Hvordan jeg planlegger fremgangsmåten min:
Vaske gjæringsspann, lokk, gjærlåser og annet utstyr for å deretter sette disse i "sterkrens-vann" (5ml fosforsyre per 10l vann).
Koke opp vann i flere omganger til jeg har omtrent 17liter kokt vann i gjæringsspannet. Vente på at dette kjøler seg ned.
Koke de resterende 6 literne sammen med ølsettet og malten. (setter råvarene seg fast i bunn?). Koke i 60 minutter.
Når omtrent 15 minutter av koketiden gjenstår skal jeg rehydrere gjæren. Dette gjør jeg da ved å bruke litt av vannet jeg tidligere har kokt og kjølt ned og blander ut i gjæren.
Koking over, heller brygget over i det kalde vannet i gjæringsspannet. Måler temperatur til rundt 20 grader, setter på lokk, rister som pokker på gjæringsspann for å slippe til mest mulig oksygen.
Tilsette gjær.
Sette på lokk og gjæringslås og vente to uker før jeg flasker.
Trenger jeg ta hensyn til OG-vekt og sånne ting? Trenger jeg egentlig PH-lapper?