Bryggertabber

erikraude

Norbrygg-medlem
En bryggertabbe i to ledd her.
Det starta da jeg brygga @Holmentoppen sin wiener her på søndag. Brygginga gikk fint, men så pitcha jeg noen dugelige øser med godt flokkulert L17 fra forrige brygg rett i den avkjølte vørteren. Jeg syns jo egentlig ikke det burde være noen bryggertabbe, men ikke f... om det ville starte. Ikke spor til gjæring. Null.
Da slo det meg. Kanskje gjæra var for flokkulert, at jeg burde fått bryti det opp litt. Jeg lempa jo bare klumpene oppi vørteren. Dét kan være problemet. Alle problem har en løsning, så etter et par timer med marsjtrening med juniorkorps i horisontalt snødrev fant jeg ut at jeg skulle smette nedom kjelleren og riste den opp litt før jeg fikk av meg goretexen.
Som sagt, så gjort. Jeg løfta fatet ut av kjøleskapet, satte det på det strategisk plasserte stellebordet, spraya lokket med starsan, tok ut gjærlåsen og la en uvaska tommel over hullet (der blei det en tabbe i tre ledd, gitt). Så rista jeg det jeg var god for. Rista og rista og rista og ... så spratt lokket opp. Det er rart, det var jo ikke all verdens vørter som forsvant fra karet, men det var minst tjue ganger så mye som havna utover vegger, hyller, pappesker og det tidligere nevnte stellebordet. Nå mangler bare at brygget blir infisert, så er alt komplett.
 

YngveKL

Norbrygg-medlem
En bryggertabbe i to ledd her.
Det starta da jeg brygga @Holmentoppen sin wiener her på søndag. Brygginga gikk fint, men så pitcha jeg noen dugelige øser med godt flokkulert L17 fra forrige brygg rett i den avkjølte vørteren. Jeg syns jo egentlig ikke det burde være noen bryggertabbe, men ikke f... om det ville starte. Ikke spor til gjæring. Null.
Da slo det meg. Kanskje gjæra var for flokkulert, at jeg burde fått bryti det opp litt. Jeg lempa jo bare klumpene oppi vørteren. Dét kan være problemet. Alle problem har en løsning, så etter et par timer med marsjtrening med juniorkorps i horisontalt snødrev fant jeg ut at jeg skulle smette nedom kjelleren og riste den opp litt før jeg fikk av meg goretexen.
Som sagt, så gjort. Jeg løfta fatet ut av kjøleskapet, satte det på det strategisk plasserte stellebordet, spraya lokket med starsan, tok ut gjærlåsen og la en uvaska tommel over hullet (der blei det en tabbe i tre ledd, gitt). Så rista jeg det jeg var god for. Rista og rista og rista og ... så spratt lokket opp. Det er rart, det var jo ikke all verdens vørter som forsvant fra karet, men det var minst tjue ganger så mye som havna utover vegger, hyller, pappesker og det tidligere nevnte stellebordet. Nå mangler bare at brygget blir infisert, så er alt komplett.
Godt å høre at også erfarne bryggere kan "drite seg ut" :oops: ;)
 

Balkus

Norbrygg-medlem
Hei . Skulle stikke om øl til bøte med sukker lake og glemt å skru kranen på den bøte . Jeg har gjørt noe annet i mellom tid og oppdaget 8l øl på gulvet . Nå er det sukker lakket til 23L øl i bøte med øl mens jeg har 15,5L .
spm. Hva kan man gjøre nå at ikke flasker eksploderer ?

posted i tråden til dumme spørsmål samtidig
 

Brynsj

Norbrygg-medlem
Hei . Skulle stikke om øl til bøte med sukker lake og glemt å skru kranen på den bøte . Jeg har gjørt noe annet i mellom tid og oppdaget 8l øl på gulvet . Nå er det sukker lakket til 23L øl i bøte med øl mens jeg har 15,5L .
spm. Hva kan man gjøre nå at ikke flasker eksploderer ?

posted i tråden til dumme spørsmål samtid
Om du hadde sukkerlaken først i bøtta, og så begynte å tappe over øl, så har du sansynligvis mistet mye av laken ut på gulvet.
Jeg ville tatt en måling for å sjekke hva du sitter igjen med, før eventuelle tiltak.
 

Jørgen O

Fylkesleder
Jeg skulle forte meg å ta i malt Speidelen i pausen i fotballkampen, men så glemte jeg å ta i risten og filteret i bunnen av maltrøret. Oppdaget det først etter at jeg hadde tilsatt all malt og vann. Da var det bare å tappe og spa ut og begynne på nytt. Og da jeg helte tilbake, tror du ikke jeg hadde glemt å skru igjen kranen på Speidelen også. *sukk*

Solid innmesk, i det minste!
 
Sist redigert:

Balkus

Norbrygg-medlem
Om du hadde sukkerlaken først i bøtta, og så begynte å tappe over øl, så har du sansynligvis mistet mye av laken ut på gulvet.
Jeg ville tatt en måling for å sjekke hva du sitter igjen med, før eventuelle tiltak.
Ja det var det jeg hadde . Men nå har jeg flasket og korket og vil se underveis åpne en og sjekke karbonering . Det er tabber vi lærer av
 

MonoBryggeriet

Norbrygg-medlem
Jeg skulle forte meg å ta i malt Speidelen i pausen i fotballkampen, men så glemte jeg å ta i risten og filteret i bunnen av maltrøret. Oppdaget det først etter at jeg hadde tilsatt all malt og vann. Da var det bare å tappe og spa ut og begynne på nytt. Og da jeg helte tilbake, tror du ikke jeg glemte å skru igjen kranen på Speidelen også. *sukk*

Solid innmesk, i det minste!
Been there, done that! :cool:
 

Sersjanten

Norbrygg-medlem
Hvordan er dette mulig? Pre-boil viste 1.072, kokte fra 50liter til ca44liter og nå viser den samme måleren 1.062 mens en annen viser 1.05..
Er det på tide å kjøpe seg en ny vekt? Eller er dette normalt?
 

Vedlegg

  • FD220618-3577-4076-89C4-6969AC9AA34A.jpeg
    FD220618-3577-4076-89C4-6969AC9AA34A.jpeg
    1,1 MB · Sett: 19

Sersjanten

Norbrygg-medlem
Sant. Skjønner ikke helt hva som er galt. For pre-boil OG viser jo sånn cirka innafor i følge oppskrifta, mens OG er jo helt feil.. har det noe med at jeg utsetter måleren for varme? Per-boil leser jeg av og bruker tempkorrigering..temp ligger da gjerne rundt 50-60 gr celsius, mens 1-1,5t senere sjekker jeg med 20ish gr Celsius..
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Sant. Skjønner ikke helt hva som er galt. For pre-boil OG viser jo sånn cirka innafor i følge oppskrifta, mens OG er jo helt feil.. har det noe med at jeg utsetter måleren for varme? Per-boil leser jeg av og bruker tempkorrigering..temp ligger da gjerne rundt 50-60 gr celsius, mens 1-1,5t senere sjekker jeg med 20ish gr Celsius..
Pre-boil er en vanskelig måling. Fort gjort at det ikke er blanda skikkelig hvis du ikke lar det koke noen minutter før du måler. I tillegg er jo åpenbart minst ett av hydrometerne dine på tur...
 

Jørgen O

Fylkesleder
Pre-boil er en vanskelig måling. Fort gjort at det ikke er blanda skikkelig hvis du ikke lar det koke noen minutter før du måler. I tillegg er jo åpenbart minst ett av hydrometerne dine på tur...
Jeg bruker refraktometer til alle målinger fram til gjæring. Et par dråper vørter kjøles ned raskt. :)
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Jeg har heller ikke fått pre boil / ketle efficency til å stemme i det siste
og kan bare forklare det med at vørtern under nedkjøling krymper med mer enn de 4% man oppererer med
 

Jørgen O

Fylkesleder
men man kan vel stole på refraktometer målingene selv om vørtern er litt varm?

Selv om refraktometeret har ATC, så korrigerer det kun for temperaturforskjeller i måleapparatet, ikke for temperatur i vørteren. Derfor skal prøven fremdeles avleses i romtemperatur.

Men nedkjølingen går som sagt veldig fort med en så liten mengde vørter. I praksis pleier jeg oftest å satse på at de to dråpene ganske raskt når tilnærmet omgivelsestemperatur når jeg drypper dem på plata.
 
Topp