Hei.
Har nå fått vørteren over i gjæringskar, tilsatt gjær, slakta en sau, bedt til 3 forskjellige guder om at dette skal gå bra.
Jeg håper det er noen som er villige til å se over hva jeg har gjort for å gi meg råd om hva som burde gjøres på en annen måte til neste gang jeg skal brygge igjen.
Etter å ha lest diverse bøker, lest igjennom forumet her, samt bruksanvisningen på bb30 så hadde jeg gjort meg opp en mening om hva jeg tror kanskje ville funke siden det er så veldig mange forskjellige måter å komme i mål på tydeligvis.
Brygget et IPA ferdigkit om det trengs nevnes.
Prosessen:
1: Siden dette var ett 7kg sett har jeg forstått det slik at ca 3L/kg var ett greit utgangspunkt så det var det som gikk opp i bb'en. 21L satt til å nå en temp på 71 grader.
Dette fordi jeg ville nå 66grader når malten var oppi. Noe jeg også gjorde etter 10 min med resirkulering. Skulle sette ned effekten på bb30, tok såklart tak i termometeret istedet av siden jeg var gira ut av en annen verden av å endelig være i gang. Endte tilslutt på en temp på 68.5 før jeg la på lokket, slo av varmen, for så å la den godtgjørelse seg de påfølgende 90 min som den iflg oppskriften skulle.
Var nedom hvert 30 min for å røre og sirkulere i 5 min.
2: etter 90 min gikk jeg ned, slo på bb30 igjen, termometer på 78 grader for å gjøre en utmesk? Resirkulerte jevnt for å komme i mål. Når jeg nådde 78 grader, koblet jeg bb'en av, sirkulere i 15 min.
3: løftet nå opp silkaret for å la det renne av seg og for å få skylt. Hadde 14L vann (ca80grader) klart som jeg, når dryppingen begynte avta helte over silkaret for å få mer vørter i bøtta. Dette tok ca 20 min med en liten 200ml kopp. Brukte opp alle 14L. Endte da på ca 28L i bb'en.
4: når dryppingen begynte avta helt satte jeg opp gradene til 110 for å begynne koking. Når det bobler satte jeg effekten ned på 70, slengte oppi bitterhumlen og smørte meg med tålmodighet. Humlet som anvist.
Kokingen var jeg ferdig med etter 60 min, så begynte nedkjølingen.
Nådde 20 grader etter 30 min. Nå lot jeg bb'en stå i 45 min for å få med seg minst mulig grums.
5: satte nå bb'en slik at jeg kunne bare åpne kranen for å la dette renne over i gjæringskaret. Skulle ende på 25L i bøtta, sluttresultatet ble 21L. Stoppet å tappe over når jeg så at det rant grønt fra bb'en pga all humlen. Skulle kanskje tatt med mer av dette istedet for å la det bli igjen i bb'en?
Strødde over tørrgjæren, satt på lokk og gjæringslås.
Nå sitter jeg her, utslitt som en jævel som akkurat har gått 5mila i Kollen å lurer på hva som burde ha blitt gjort anderledes? Derfor håper jeg det er noen der ute som vil se over, og gi meg en tilbakemelding på hva jeg kan gjøre neste gang i stedet.
På forhånd takk om du gadd lese alt dette.
Har nå fått vørteren over i gjæringskar, tilsatt gjær, slakta en sau, bedt til 3 forskjellige guder om at dette skal gå bra.
Jeg håper det er noen som er villige til å se over hva jeg har gjort for å gi meg råd om hva som burde gjøres på en annen måte til neste gang jeg skal brygge igjen.
Etter å ha lest diverse bøker, lest igjennom forumet her, samt bruksanvisningen på bb30 så hadde jeg gjort meg opp en mening om hva jeg tror kanskje ville funke siden det er så veldig mange forskjellige måter å komme i mål på tydeligvis.
Brygget et IPA ferdigkit om det trengs nevnes.
Prosessen:
1: Siden dette var ett 7kg sett har jeg forstått det slik at ca 3L/kg var ett greit utgangspunkt så det var det som gikk opp i bb'en. 21L satt til å nå en temp på 71 grader.
Dette fordi jeg ville nå 66grader når malten var oppi. Noe jeg også gjorde etter 10 min med resirkulering. Skulle sette ned effekten på bb30, tok såklart tak i termometeret istedet av siden jeg var gira ut av en annen verden av å endelig være i gang. Endte tilslutt på en temp på 68.5 før jeg la på lokket, slo av varmen, for så å la den godtgjørelse seg de påfølgende 90 min som den iflg oppskriften skulle.
Var nedom hvert 30 min for å røre og sirkulere i 5 min.
2: etter 90 min gikk jeg ned, slo på bb30 igjen, termometer på 78 grader for å gjøre en utmesk? Resirkulerte jevnt for å komme i mål. Når jeg nådde 78 grader, koblet jeg bb'en av, sirkulere i 15 min.
3: løftet nå opp silkaret for å la det renne av seg og for å få skylt. Hadde 14L vann (ca80grader) klart som jeg, når dryppingen begynte avta helte over silkaret for å få mer vørter i bøtta. Dette tok ca 20 min med en liten 200ml kopp. Brukte opp alle 14L. Endte da på ca 28L i bb'en.
4: når dryppingen begynte avta helt satte jeg opp gradene til 110 for å begynne koking. Når det bobler satte jeg effekten ned på 70, slengte oppi bitterhumlen og smørte meg med tålmodighet. Humlet som anvist.
Kokingen var jeg ferdig med etter 60 min, så begynte nedkjølingen.
Nådde 20 grader etter 30 min. Nå lot jeg bb'en stå i 45 min for å få med seg minst mulig grums.
5: satte nå bb'en slik at jeg kunne bare åpne kranen for å la dette renne over i gjæringskaret. Skulle ende på 25L i bøtta, sluttresultatet ble 21L. Stoppet å tappe over når jeg så at det rant grønt fra bb'en pga all humlen. Skulle kanskje tatt med mer av dette istedet for å la det bli igjen i bb'en?
Strødde over tørrgjæren, satt på lokk og gjæringslås.
Nå sitter jeg her, utslitt som en jævel som akkurat har gått 5mila i Kollen å lurer på hva som burde ha blitt gjort anderledes? Derfor håper jeg det er noen der ute som vil se over, og gi meg en tilbakemelding på hva jeg kan gjøre neste gang i stedet.
På forhånd takk om du gadd lese alt dette.
Sist redigert: