Dalaker skrev:
men hevert er ikke brukbart, det må brukes trykk.
Hvorfor i alle dager kan man ikke bruke hevert? Det er snakk om en vinballong/gjæringskar der man har tilsatt sukker og det har fått utvikle kullyre til ønsket nivå. Så bruker man en hevert til å tappe dette på flasker, i en imitasjon av Eduards Farrisflaskemetode, beskrevet tidligere i tråden.
For det første, bruker du vinbalonger/plastbøtter til ettergjæring for å få kullsyre i ølet vil disse sprekke/lokket sprette av, hvis du da ikke har en stor bil plassert oppå bøtta for å holde igjen lokket, så mye gjør 1 bar trykk på en såpass stor flate av seg, det sier seg selv at en vinbalong ikke tåler tyngden av en stor bil.
Det er bare en måte å få kullsyre i ølet på, nemlig trykk, vanligvis ca 1 bar, derfor må beholderen tåle minst 1 bar trykk og være tett så trykket holder seg, (jfr. en brusflske med helt eller delvis avskrudd kork.)
Det er to måter å lage trykket på, den raske metoden med kullsyreflaske, eller å silsette sukker som kan gjære, da er det ekstra viktig med tett beholder.
Så var det over til flaske med ølet, her vil du miste litt kullsyre siden du opner beholderen, men går overføringen raskt som ved helling fra en flaske til en annen med kaldt øl betyr ikke det så mye, du kan også overkarbonere litt for å ta hensyn til dette, det samme blir det gvis du bruker trykk til overføringen.
Men med hevert, du har ikke bare åpnet beholderen og sluppet ut noe av kullsyren, du lager også ett undertrykk som setter ekstra fart i at kullsyren vil slippe ut av ølet, dette er sikker, det jeg ikke er sikker på er om det ikke vil bli så mye kullsyre i slangen at du må "starte" heverten på nytt ganske ofte og det er vanskelig når du nermer deg bunnen av fatet.
For en nybegynner tro jeg det kan gå i ball med disse begrepene:
Hoveggjæring, sier seg selv, vanlig gjæringsbøtte/balong
Sekundærgjæring, etter omtapping, dekantering, vanlig gjæringsbøtte/balong, unødvendig mener mange
Ettergjæring, egen tett trykktank/flaske.