Bygger bryggeri

Jeg synes det ser ut som et artig oppsett å brygge på. Men for å være helt ærlig synes jeg det ser veldig slitsomt ut. Masse ventiler, slanger som er koblet til som ikke har noen nytte for seg før eller etter at de er brukt.. Rengjøring Mao.

For å være litt småkjip, men av erfaring (hadde omtrent samme opplegg før) så tror jeg dere vil vinne i det lange løp på å gjøre det enklere mtp flowen. Men hvis moro overskygger effektivitet så er det å bare kjøre på.
 
Jeg synes det ser ut som et artig oppsett å brygge på. Men for å være helt ærlig synes jeg det ser veldig slitsomt ut. Masse ventiler, slanger som er koblet til som ikke har noen nytte for seg før eller etter at de er brukt.. Rengjøring Mao.
Tygg litt på den setningen, Miguel. "(...) som ikke har noen nytte for seg før eller etter at de er brukt".

For å være litt småkjip, men av erfaring (hadde omtrent samme opplegg før) så tror jeg dere vil vinne i det lange løp på å gjøre det enklere mtp flowen. Men hvis moro overskygger effektivitet så er det å bare kjøre på.
Jeg vet ikke hvilket opplegg du har hatt, men de fleste steg i prosessen vår krever åpning av én ventil og stengning av en annen. Ved å behandle vørteren i et lukket system har vi eliminert søl fullstendig, så all rengjøring kan gjøres ved å sirkulere en løsning i de forskjellige sløyfene. Under kok, kan vi f.eks stoppe whirlpoolen litt i starten, og bruke pumpen til å vaske MLT med tilhørende slanger. HLT inneholder kun vann og vil derfor alltid være ren, så til slutt sitter vi kun igjen med BK, ventilarrangement og varmeveksler. BK vaskes ned med kost, og når vi er fornøyde med resultatet kan vi bruke den til å klargjøre en blanding som kan sirkulere i tilhørende slanger og varmeveksler. Igjen operasjoner som krever håndtering av to til tre ventiler. Når alt er forsvarlig vasket åpner vi drainventilen som står på laveste punkt og kan koples til sluket med slange. Hvis dette er vanskelig så ser jeg ikke hvordan noen form for brygging kan være overkommelig for deg, Miguel.
 
Tygg litt på den setningen, Miguel. "(...) som ikke har noen nytte for seg før eller etter at de er brukt".


Jeg vet ikke hvilket opplegg du har hatt, men de fleste steg i prosessen vår krever åpning av én ventil og stengning av en annen. Ved å behandle vørteren i et lukket system har vi eliminert søl fullstendig, så all rengjøring kan gjøres ved å sirkulere en løsning i de forskjellige sløyfene. Under kok, kan vi f.eks stoppe whirlpoolen litt i starten, og bruke pumpen til å vaske MLT med tilhørende slanger. HLT inneholder kun vann og vil derfor alltid være ren, så til slutt sitter vi kun igjen med BK, ventilarrangement og varmeveksler. BK vaskes ned med kost, og når vi er fornøyde med resultatet kan vi bruke den til å klargjøre en blanding som kan sirkulere i tilhørende slanger og varmeveksler. Igjen operasjoner som krever håndtering av to til tre ventiler. Når alt er forsvarlig vasket åpner vi drainventilen som står på laveste punkt og kan koples til sluket med slange. Hvis dette er vanskelig så ser jeg ikke hvordan noen form for brygging kan være overkommelig for deg, Miguel.

Haha. Den setningen ble litt feil ja.

Det jeg mente er at hver slange har bare en arbeidsoppgave, og de brukes kun ett sted i prosessen. Dvs at det må vaskes slange som har vært i bruk en gang. Når dere skal vaske med sirkulering så må dere vel tømme vaskeløsningen og fylle på med vann og sirkulere mer for å få skylt vaskemiddelet? Ventiler må settes i halvåpne posisjoner for å bli rengjorte og. Dere må vel uansett koble fra MT for å tømme det som blir liggende på bunn i kjelen?

Jeg gjør akkurat det samme som dere, bare at jeg har en billig kinapumper i tillegg som er relevant. Tre kjeler med varmeveksler. Jeg bruker fire slanger hvorav to ikke trengs å vaskes i ettertid. Ikke noe søl. Ferdig rent på under ti min. Det er ikke det at det ikke ville vært overkommelig, men jeg mener at det kan gjøres enklere.

Det var bare et tips. Jeg har prøvd det, dere skal til å prøve det..Jeg har det ikke slik lengre, derav min mening.
 
Forrige bilde ble så uskarpt at jeg tillater meg å hive inn nye, selv om ingen endringer er foretatt.IMG_20150913_165723.jpg IMG_20150913_165450.jpg IMG_20150913_165504.jpg
 
Sist redigert:
Haha. Den setningen ble litt feil ja.

Det jeg mente er at hver slange har bare en arbeidsoppgave, og de brukes kun ett sted i prosessen. Dvs at det må vaskes slange som har vært i bruk en gang. Når dere skal vaske med sirkulering så må dere vel tømme vaskeløsningen og fylle på med vann og sirkulere mer for å få skylt vaskemiddelet? Ventiler må settes i halvåpne posisjoner for å bli rengjorte og. Dere må vel uansett koble fra MT for å tømme det som blir liggende på bunn i kjelen?

Jeg gjør akkurat det samme som dere, bare at jeg har en billig kinapumper i tillegg som er relevant. Tre kjeler med varmeveksler. Jeg bruker fire slanger hvorav to ikke trengs å vaskes i ettertid. Ikke noe søl. Ferdig rent på under ti min. Det er ikke det at det ikke ville vært overkommelig, men jeg mener at det kan gjøres enklere.

Det var bare et tips. Jeg har prøvd det, dere skal til å prøve det..Jeg har det ikke slik lengre, derav min mening.
Vel, da sier jeg takk for tipset. Vi har kun fire brygg så langt. Jeg kan si ifra hvis vi opplever noe av det du erfarte :)
 
Hvordan rengjør dere? Demontering, eller bare sirkulerer vaskevann gjennom alle slanger og ventiler?
Primært sirkulerer vi PBW og varmt vann. Men vi har mulighet for å bytte slanger og demontere når ting blir ille. Foreløpig har stikkprøver vist at regelmessig PBW og mengder av varmt vann umiddelbart etter brygging er tilstrekkelig.
 
Har bygget et HERMS bryggeri som akkurat er ferdigstillt, men ennå ikke testet med annet enn vann for å kalibrere pid'er og sjekke at alt holder tett. Har planer om første brygg på tirsdag (Kölsch), og lurer litt på hvordan du gjør det? Varmer du opp alt vannet (f.eks. 50L) eller starter du med mindre og skyller til slutt for å oppnå riktig mengde?


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Har bygget et HERMS bryggeri som akkurat er ferdigstillt, men ennå ikke testet med annet enn vann for å kalibrere pid'er og sjekke at alt holder tett. Har planer om første brygg på tirsdag (Kölsch), og lurer litt på hvordan du gjør det? Varmer du opp alt vannet (f.eks. 50L) eller starter du med mindre og skyller til slutt for å oppnå riktig mengde?
Spennende - håper på bilder! Vi starter dagen med å varme opp meskevannet i HLT. Når den tømmes varmer vi opp skyllevannet mens mesken sirkulerer. Så varmer vi gjerne opp noe vann til rengjøring etterpå. Vi var fanatisk opptatt av riktig mengde før, men etter hvert som vi har lært oss bryggeriet å kjenne ser vi heller an mengdene. Jeg vet ikke om dette er en spesielt sunn utvikling, så vi får kanskje ta et oppgjør med det :)
 
Takk for svar, men hvis dere f.eks. skal brygge 50L av ett brygg. Starter dere med f.eks. 40l og når det har nådd riktig temperatur så har dere i kornet? Mesker ferdig, pumper over i kokekjelen, skyller og pumper over dette for så å koke. . (Ble dette forståelig, eller bare rot). Skal få til bilder

Sent fra min SM-G900F via Tapatalk
 
Takk for svar, men hvis dere f.eks. skal brygge 50L av ett brygg. Starter dere med f.eks. 40l og når det har nådd riktig temperatur så har dere i kornet? Mesker ferdig, pumper over i kokekjelen, skyller og pumper over dette for så å koke. . (Ble dette forståelig, eller bare rot). Skal få til bilder

Sent fra min SM-G900F via Tapatalk
Bryggeriet vårt gir 19l ferdig vare. Vi begynner med å transfere meskevann til MLT. Kjelen har litermål, så her vet vi nøyaktig hvor mye vi starter med (typisk 19l - dette er oppgitt hvis en f.eks bruker BeerSmith). Så tilfører vi kornet, rører rundt og starter sirkuleringen. Vi lar dette stå uforstyrret i 60min før vi starter overføringen til BK. Dette kan ta opp mot en halvtime. Vi regner med at rundt 6l meskevann blir absorbert av kornet, og tilfører derfor 14 liter skyllevann for å ende opp med ca. 26l i BK. Vi starter med å røre kornet i skyllevannet også, men sirkulerer ikke slik vi gjør med mesken. Etter det overfører vi på samme måte som sist, og bruker en ny halvtime på dette. Har vi truffet bra får vi 26l i BK, som med 10% avkok gir oss 23l etter en time. 2l blir liggende igjen i BK, slanger, pumpehus og kjøler, og det etterlater 21l i gjæringskaret. Her går 2 liter til trub og vi får altså 19l ferdig øl, eller ett corneliusfat om du vil. Disse tallene er ikke så presise som en kan få inntrykk av, og vi jobber med å gjøre de mer nøyaktige. Bl.a. har vi ikke fult 10% avkok.
 
For vår del går det på kapasitet pr. brygging. Pr. i dag får vi 65 - 70 liter ferdig vørter til gjæring, men holder på med en vv tank for å få en større kokekjele og 100 -120 liter ferdig til gjæring. Vi synes ihvertfall dette er en fordel, og spesielt hvis det er flere enn 2 med på batchen.


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Topp