Ørnegård
Norbrygg-medlem
Hei!
Vi flasket i slutten av februar en engelsk bitter. Vi siktet relativt lavt på kullsyreinnhold. De flaskene vi har åpnet hittil (10-15?) har hatt et passe kullsyreinnhold - fin skumtopp. I går kveld (midt i uken! ) åpnet jeg enda en av flaskene. Det ble ingen skumtopp som forventent (kun et lite lag med bobler/skum) og den var relativt "dau"/flat. Den smakte ekstra søtt og det var lite eller ingen gjær på bunnen av flasken (de andre flaskene har hatt et tykt, kompakt gjærlag på bunnen). Ølet var forsåvidt fortsatt godt - ingen usmak utover at det var ekstra søtt.
Dersom det var utett kork ville jo likevel gjæren ha spist opp sukkeret og dermed gjort ølen mindre søt og det ville dannet seg gjærlag på bunnen. Så jeg tror ikke dette er problemet.
Kan det være at vi har hatt ujevn fordeling av sukkerlake i ølet? Vi heller sukkerlaken i ny dunk og tapper til denne med hevert slik at flowen skaper sirkulasjon i bøtten. Ville det også forklare det manglende gjærlaget i bunnen av flasken - er det altså slik at gjærlaget kommer av gjærformering som skjer under karboneringen? Eller skulle det uansett ha vært et gjærlag selv om det ikke var særlig mye sukker å fortære for gjæren?
Dersom det er ujevn fordeling av sukker bør vi jo merke det på i allefall noen av de resterende flaskene? Kan jo ikke være mulig at kun 1 av 67 bjørnunger har fått for lite sukker når vi tilsetter sukkerlake slik vi gjør? :jaha:
Eller kan vi ha fått en infeksjon av en eller annen type som har tatt knekken på gjæren? Eller kan det ha vært for mye starsan-rester i akkurat denne flasken?
Mange hypoteser - få svar
Vi flasket i slutten av februar en engelsk bitter. Vi siktet relativt lavt på kullsyreinnhold. De flaskene vi har åpnet hittil (10-15?) har hatt et passe kullsyreinnhold - fin skumtopp. I går kveld (midt i uken! ) åpnet jeg enda en av flaskene. Det ble ingen skumtopp som forventent (kun et lite lag med bobler/skum) og den var relativt "dau"/flat. Den smakte ekstra søtt og det var lite eller ingen gjær på bunnen av flasken (de andre flaskene har hatt et tykt, kompakt gjærlag på bunnen). Ølet var forsåvidt fortsatt godt - ingen usmak utover at det var ekstra søtt.
Dersom det var utett kork ville jo likevel gjæren ha spist opp sukkeret og dermed gjort ølen mindre søt og det ville dannet seg gjærlag på bunnen. Så jeg tror ikke dette er problemet.
Kan det være at vi har hatt ujevn fordeling av sukkerlake i ølet? Vi heller sukkerlaken i ny dunk og tapper til denne med hevert slik at flowen skaper sirkulasjon i bøtten. Ville det også forklare det manglende gjærlaget i bunnen av flasken - er det altså slik at gjærlaget kommer av gjærformering som skjer under karboneringen? Eller skulle det uansett ha vært et gjærlag selv om det ikke var særlig mye sukker å fortære for gjæren?
Dersom det er ujevn fordeling av sukker bør vi jo merke det på i allefall noen av de resterende flaskene? Kan jo ikke være mulig at kun 1 av 67 bjørnunger har fått for lite sukker når vi tilsetter sukkerlake slik vi gjør? :jaha:
Eller kan vi ha fått en infeksjon av en eller annen type som har tatt knekken på gjæren? Eller kan det ha vært for mye starsan-rester i akkurat denne flasken?
Mange hypoteser - få svar