*Lars
Norbrygg-medlem
Det første jeg lærte om ølbrygging var at man må jo ha øldagbok. Etter 25-30 øl har jeg funnet ut at det er både nyttig og morsomt. Og i dag så er det ganske artig å lese om den første batchen, 5 april, 2019. Ingen læremester, men mye lesing, og Learning by doing:
"Vann på vei ned i karet, og vår første øl er i gang! Lervig Lucky Jack!
Kort panikk grunnet glemt å skru på krana i bånn.Det ble vått. Tar laaang tid å varme opp vann.
Obs! Ved helling av malt i røret MÅ varme slås AV. Ny panikk da det flommet over, men nesten reddet da en dro ut kontakten. Mye jobb med å få opp korn på utsida.
Ny panikk da maskinen plutselig stopper! Vi prøver det eneste vi kan: drar ut kontakten. Får den i gang igjen, og vi er glade. Skjer to ganger til med samme prosedyre, men noen ser at det står "Pump break" i displayet. Da lærte vi det.
Sikringen går i et jæ....kjør. Skjøteledning kobles opp til mer robust strømkilde. Kjellerrommet er IKKE strømdimensjonert til ølbrygging. Vi lærte oss å programmere, da.
Mesk ferdig, men sliter med å få opp røret. Løsningen viser seg å være å skru av røret på toppen. Vi er glad ingen ser oss.
Ikke løft over maltrøret med en gang, og ha en bøtte e.l klar. Det renner en stund av denne her! Gulvteppet i kjelleren er nok klar for å skiftes.
Ny panikk da en tar fram noen poser humle og mener det skulle vært oppi for lengst. Kort google-søk, og vi roer oss ned igjen.
Diskusjon om humletid er "etter 60 minutter", eller "60 minutter igjen". Det siste er riktig. Vi har gjort feil.
Lokk av eller på under kok? Vi diskuterer halvveis, og finner svaret. Lokket tas av.... Ser ut som vi har forgifta ølet vårt, men vi kjører på.
Vi har funnet ut at ikke all humla skal i under kok. Vi vet nå hva "tørrhumling" er, men har ikke noe humle igjen.
Nedkjøling gikk fint, men greit å feste i begge ender før vann slås på. Gulvet begynner å bli en skikkelig søledam. Kona blir nok glad...
Ølet som kommer ut ser brunt ut, og vi er fornøyd! Vi bestemmer oss for å kalle den "Godfoten". Det er mye ironi nå.
Gjæret blir IKKE glemt, og da er vi på vei oppover som bryggere! Litt stress for å finne egnet plass for karene. Kona nekter å ha det på badet. Har ikke plusspoeng nå etter gytjebad på kjellergulvet..På med varmeovn, og så lar vi den stå i rommet.
Temp i rommet sjekkes daglig. Ser greit ut. Tørrhumling er overvurdert..
Flasking er nesten moro. Sliter med tappekran som stopper. Årsaken er en halv kilo malt som svever rundt oppi der, og som korker tappekrana. Ringer en venn, og vi lærer å "stikke om" med sil! Amatørenes aften fortsetter! Men vi glemmer IKKE sukkeret, og igjen er vi på vei opp som bryggere!
Smaksdagen 21 mai: Det smaker øl, og vi er storfornøyde! Noen lurer på hvor sterkt det er, og minner oss igjen på alt vi har glemt å gjøre #OG/FG. Kanskje like greit..Hadde vært kjedelig å finne ut at vi har lagd lettøl. Etter noen timer blir ølet bedre og bedre, og det ER alkohol i det"
Neste øl ble brygget med mentor....Læringen er at du kan gjøre mange tabber og fortsatt få til et tålelig greit øl!
"Vann på vei ned i karet, og vår første øl er i gang! Lervig Lucky Jack!
Kort panikk grunnet glemt å skru på krana i bånn.Det ble vått. Tar laaang tid å varme opp vann.
Obs! Ved helling av malt i røret MÅ varme slås AV. Ny panikk da det flommet over, men nesten reddet da en dro ut kontakten. Mye jobb med å få opp korn på utsida.
Ny panikk da maskinen plutselig stopper! Vi prøver det eneste vi kan: drar ut kontakten. Får den i gang igjen, og vi er glade. Skjer to ganger til med samme prosedyre, men noen ser at det står "Pump break" i displayet. Da lærte vi det.
Sikringen går i et jæ....kjør. Skjøteledning kobles opp til mer robust strømkilde. Kjellerrommet er IKKE strømdimensjonert til ølbrygging. Vi lærte oss å programmere, da.
Mesk ferdig, men sliter med å få opp røret. Løsningen viser seg å være å skru av røret på toppen. Vi er glad ingen ser oss.
Ikke løft over maltrøret med en gang, og ha en bøtte e.l klar. Det renner en stund av denne her! Gulvteppet i kjelleren er nok klar for å skiftes.
Ny panikk da en tar fram noen poser humle og mener det skulle vært oppi for lengst. Kort google-søk, og vi roer oss ned igjen.
Diskusjon om humletid er "etter 60 minutter", eller "60 minutter igjen". Det siste er riktig. Vi har gjort feil.
Lokk av eller på under kok? Vi diskuterer halvveis, og finner svaret. Lokket tas av.... Ser ut som vi har forgifta ølet vårt, men vi kjører på.
Vi har funnet ut at ikke all humla skal i under kok. Vi vet nå hva "tørrhumling" er, men har ikke noe humle igjen.
Nedkjøling gikk fint, men greit å feste i begge ender før vann slås på. Gulvet begynner å bli en skikkelig søledam. Kona blir nok glad...
Ølet som kommer ut ser brunt ut, og vi er fornøyd! Vi bestemmer oss for å kalle den "Godfoten". Det er mye ironi nå.
Gjæret blir IKKE glemt, og da er vi på vei oppover som bryggere! Litt stress for å finne egnet plass for karene. Kona nekter å ha det på badet. Har ikke plusspoeng nå etter gytjebad på kjellergulvet..På med varmeovn, og så lar vi den stå i rommet.
Temp i rommet sjekkes daglig. Ser greit ut. Tørrhumling er overvurdert..
Flasking er nesten moro. Sliter med tappekran som stopper. Årsaken er en halv kilo malt som svever rundt oppi der, og som korker tappekrana. Ringer en venn, og vi lærer å "stikke om" med sil! Amatørenes aften fortsetter! Men vi glemmer IKKE sukkeret, og igjen er vi på vei opp som bryggere!
Smaksdagen 21 mai: Det smaker øl, og vi er storfornøyde! Noen lurer på hvor sterkt det er, og minner oss igjen på alt vi har glemt å gjøre #OG/FG. Kanskje like greit..Hadde vært kjedelig å finne ut at vi har lagd lettøl. Etter noen timer blir ølet bedre og bedre, og det ER alkohol i det"
Neste øl ble brygget med mentor....Læringen er at du kan gjøre mange tabber og fortsatt få til et tålelig greit øl!