Terje
Norbrygg-medlem
Diacetyl er vel noe alle har plagdes med til tider.
(Smørsmak i ølet.)
Håper vi kan få til en aktiv tråd her for å diskutere fenomenet.
Jeg har erfaring fra brygging av lager der diacetylpreget på ølet har blitt alt annet en heldig.
Setter opp noen punkt jeg har sett om emnet.
Diacetylrest.
Gjæra skal kunne rydde opp etter seg å fjerne uønskede "elementer" etter den første gjæringen.
En slik ettergjæring kalles ofte diacetylrest. Hvis en går ut fra et lagerøl skal gjæringstemperaturen økes i en periode for at gjæra skal rydde opp. Selv har jeg fått lite effekt ut av dette så jeg håper på noen andres erfaringer. Når bør diacetylresten gjøres? Mellom hovedgjæring og kaldlaging eller etter kaldlagring? Hvilken temperatur bør benyttes og hvor lenge skal den stå?
Temperatur i hovedgjæringen.
Kan lav gjæringstemperatur hindre diacetylutvikling? Jeg har ikke erfart noen forskjell, men kanskje noen andre har. Jeg besøkte noen bryggepuber i USA som reklamerte kraftig for sin ale som var brygget på lagergjær. Ikke noe diacetyl der. Erfaringer?
Uren gjær.
Jeg åpnet nylig en lager som jeg husket som god for to år siden, en restflaske. Jeg gledet meg til gjensynet, men ble møtt av en smørbombe. Diacetylen skal etter mine kunnskaper forsvinne med lagring, men dette virket motsatt. Skyldes det infeksjon eller kan diacetylen utvikles ved langtidslagring.
Størrelsen på starteren.
Rask gjæring ved hjelp av en stor starter har jeg hørt kan hjelpe. Det skal gi et renere preg på ølet, men hjelper det for diacetyl?
Det er sikkert mange flere punkt som kan settes opp. Jeg kaster ballen videre, noen som vil dele erfaringer? :besserwisser:
Terje
(Smørsmak i ølet.)
Håper vi kan få til en aktiv tråd her for å diskutere fenomenet.
Jeg har erfaring fra brygging av lager der diacetylpreget på ølet har blitt alt annet en heldig.
Setter opp noen punkt jeg har sett om emnet.
Diacetylrest.
Gjæra skal kunne rydde opp etter seg å fjerne uønskede "elementer" etter den første gjæringen.
En slik ettergjæring kalles ofte diacetylrest. Hvis en går ut fra et lagerøl skal gjæringstemperaturen økes i en periode for at gjæra skal rydde opp. Selv har jeg fått lite effekt ut av dette så jeg håper på noen andres erfaringer. Når bør diacetylresten gjøres? Mellom hovedgjæring og kaldlaging eller etter kaldlagring? Hvilken temperatur bør benyttes og hvor lenge skal den stå?
Temperatur i hovedgjæringen.
Kan lav gjæringstemperatur hindre diacetylutvikling? Jeg har ikke erfart noen forskjell, men kanskje noen andre har. Jeg besøkte noen bryggepuber i USA som reklamerte kraftig for sin ale som var brygget på lagergjær. Ikke noe diacetyl der. Erfaringer?
Uren gjær.
Jeg åpnet nylig en lager som jeg husket som god for to år siden, en restflaske. Jeg gledet meg til gjensynet, men ble møtt av en smørbombe. Diacetylen skal etter mine kunnskaper forsvinne med lagring, men dette virket motsatt. Skyldes det infeksjon eller kan diacetylen utvikles ved langtidslagring.
Størrelsen på starteren.
Rask gjæring ved hjelp av en stor starter har jeg hørt kan hjelpe. Det skal gi et renere preg på ølet, men hjelper det for diacetyl?
Det er sikkert mange flere punkt som kan settes opp. Jeg kaster ballen videre, noen som vil dele erfaringer? :besserwisser:
Terje