Hei!
Jeg har oppdaget at jeg har et utpreget behov for å lage et gjæringsskap da kjelleren jeg bruker i dag har for store temperatursvingninger...
Har forsøkt å lese opp og ned i mente både her og andre steder, men blir liksom ikke helt klok på hva jeg trenger, hvordan jeg skal gå frem og om det er trygt eller ikke...
Leste i en annen tråd at det er i praksis er 3 muligheter å gå for:
"varme og kalde omgivelser" er her relative begreper og beskriver en temperatur som er hhv. for varm eller for kald for den type gjæring man ønsker å gjennomføre.
Selv synes jeg alternativ 1 virker mest interessant, da dette er et system som vil fungere uavhengig av sesongmessige temperatursvinginger, og man kan alltid brygge den typen øll man har lyst på...
Jeg har dog som sagt ikke klart å finne en kurant guide til dette, så om noen med erfaring kunne ha sammenfattet en "Gjæringsskap for dummies" så hadde jeg blitt "evig takknemmelig"
Slik jeg har forstått det så trenger man:
a) Et kjøleskap
b) Et varmeelement (enten frittstående i "bunn/topp" av kjøleskapet, eller varmeslange/-kappe rundt gjæringsdunken)
c) En kontrollboks av typen STC-1000 eller tilsvarende
d) En termostat (del av STC-1000-sett?)
Spørsmålene en guide bør ta stilling til er jo da bl.a:
- Er det noen fordeler med en type kjøleskap foran et annet?
- Hva slags varmeelement passer best i en "kjøleskapsløsning" (elememnter som bør vektes mot hverandre i vurderingen her er vel pris, "trygghet mot overoppheting", funksjon (varmefordeling/varmetap), hvor praktisk det er (er de mye mikkmakk å "koble på" når man setter gjæret, førstegangsmonterings-vanskelighetsgrad (hva må kobles?)
- Hvilken kontrollboks? (Samme vurderingskriterier som for varmeelement...?)
- Hvilken type termostat? (Nedsenket i brygget? Teipet fast til bøtta?
- Sammenkobling... Hvordan? Hva er tryggest måte å gjøre det på? Hva utstyr trenger man? Gjør manglende CE-merking til at forskring avkortes om det begynner å brenne? Øker brannfaren ved at kjøle- og varmeelementene til stadighet til- og utkobles?...
Det er en kompleks materie med mange variabler, så igjen .... Om noen kunne ha laget en skikkelig oversikt/guide så hadde nok flere enn meg satt pris på det!...
Problemet i dag er at det finnes så mye informasjon spredt rundt forbi, slik at det blir et puslespill å prøve å sette det sammen til noe fornuftig
Jeg har oppdaget at jeg har et utpreget behov for å lage et gjæringsskap da kjelleren jeg bruker i dag har for store temperatursvingninger...
Har forsøkt å lese opp og ned i mente både her og andre steder, men blir liksom ikke helt klok på hva jeg trenger, hvordan jeg skal gå frem og om det er trygt eller ikke...
Leste i en annen tråd at det er i praksis er 3 muligheter å gå for:
1) Kjøleskap m. varme-element og kontrollboks (fungerer for både lave- og høye gjæringer i alle temperaturer. Dette både kjøler og varmer avhengig av temperaturen i rommet.
2) Kjøleskap m. for kjøling med termostatstyring (termostat tilkoblet gjæringsbøtta, og kontrollboks som kobler til strømmen når det blir for varmt (fungerer i "varme omgivelser" da man kun kan kjøle)
3) Varmeelement/varmekappe for kun oppvarming (fungerer kun i "kalde omgivelser", da man kun kan varme opp og ikke kjøle ned om det blir for varmt.
"varme og kalde omgivelser" er her relative begreper og beskriver en temperatur som er hhv. for varm eller for kald for den type gjæring man ønsker å gjennomføre.
Selv synes jeg alternativ 1 virker mest interessant, da dette er et system som vil fungere uavhengig av sesongmessige temperatursvinginger, og man kan alltid brygge den typen øll man har lyst på...
Jeg har dog som sagt ikke klart å finne en kurant guide til dette, så om noen med erfaring kunne ha sammenfattet en "Gjæringsskap for dummies" så hadde jeg blitt "evig takknemmelig"
Slik jeg har forstått det så trenger man:
a) Et kjøleskap
b) Et varmeelement (enten frittstående i "bunn/topp" av kjøleskapet, eller varmeslange/-kappe rundt gjæringsdunken)
c) En kontrollboks av typen STC-1000 eller tilsvarende
d) En termostat (del av STC-1000-sett?)
Spørsmålene en guide bør ta stilling til er jo da bl.a:
- Er det noen fordeler med en type kjøleskap foran et annet?
- Hva slags varmeelement passer best i en "kjøleskapsløsning" (elememnter som bør vektes mot hverandre i vurderingen her er vel pris, "trygghet mot overoppheting", funksjon (varmefordeling/varmetap), hvor praktisk det er (er de mye mikkmakk å "koble på" når man setter gjæret, førstegangsmonterings-vanskelighetsgrad (hva må kobles?)
- Hvilken kontrollboks? (Samme vurderingskriterier som for varmeelement...?)
- Hvilken type termostat? (Nedsenket i brygget? Teipet fast til bøtta?
- Sammenkobling... Hvordan? Hva er tryggest måte å gjøre det på? Hva utstyr trenger man? Gjør manglende CE-merking til at forskring avkortes om det begynner å brenne? Øker brannfaren ved at kjøle- og varmeelementene til stadighet til- og utkobles?...
Det er en kompleks materie med mange variabler, så igjen .... Om noen kunne ha laget en skikkelig oversikt/guide så hadde nok flere enn meg satt pris på det!...
Problemet i dag er at det finnes så mye informasjon spredt rundt forbi, slik at det blir et puslespill å prøve å sette det sammen til noe fornuftig
Sist redigert: