Dyppkjøler

Sleiv er tingen  ;D
Og kjøletida går ikkje ned med økende lengde på spiralen. (den gjør det til en grense avhengig av diameter og gjennomstrømming, temperatur på kjølevann og diverse)
Etter den grensen er nådd er resten borkastet kobber.
To sløyfer løser dette, men som sagt man kommer langt med sleiv. Kjøler ned 30 liter fra kok til 20-30 grader på 10 min +\-
og bruker 10 meter 8mm drivstoffrør fra biltema. De siste gradene ned til 14-15 tar lengere tid grunnet jeg ikke rører, og at temperaturen på kjølevannet og vørteren ikke er så forskjellig.
En ilustrasjon er at varmt vann fryser raskere enn kaldt vann...
 
En annen sak er jo at det hele tiden har vært understreket at lokket bør ligge på under kjølingen av hensyn til infeksjonsfaren. Samt at å røre så mye øker faren for oksydering!  :)
 
Svein Erik skrev:
En annen sak er jo at det hele tiden har vært understreket at lokket bør ligge på under kjølingen av hensyn til infeksjonsfaren. Samt at å røre så mye øker faren for oksydering!  :)

Foreslår en avstemming hær på forumet hvor alle kan stemme over om de har opplevd oksidert øl.  :sikle
 
Svein Erik skrev:
En annen sak er jo at det hele tiden har vært understreket at lokket bør ligge på under kjølingen av hensyn til infeksjonsfaren. Samt at å røre så mye øker faren for oksydering!  :)
Jeg bruker sleiv, ikke visp ;)
 
Magne 1972 skriv over:
"Og kjøletida går ikkje ned med økende lengde på spiralen. (den gjør det til en grense avhengig av diameter og gjennomstrømming, temperatur på kjølevann og diverse)
Etter den grensen er nådd er resten borkastet kobber.   ......"


Dette er eit bra tema viss det er om å gjera å halde diskusjon igang.
Det er rett at kjølevatnet kan bli så varmt på veg gjennom spiralen at det ikkje er nokon effekt av den siste lengda ut gjennom røret. Men viss ein kan auke gjennomstrøyminga betrar dette forholdet seg. Og når temperaturen i kjelen går ned, vil meir og meir av den lange spiralen komme til nytte. Så frå begynnelse til slutt vil det alltid vera slik at "kjøletida går ned med aukande lengde på spiralen".
 
Flere korte vil selvfølgelig kjøle raskere, pga større forskjell på temperaturen på kjøleveska og vørteren, høyere gjennomstrømming og lik overflate (gitt samme totale lengde)
Dermed vill også antall liter kjøleveske brukt til nedkjøling være mindre fordi effektiviteten over tid også vill være høyere. Rimelig elementært.  ;)
 
Brygget i går, og kjøletida gikk ned fra 45 til 29 minutter med jevn røring. Så det hjelper jo godt på det. Men det blir nok ny kjøler uansett!
 
Tilbake
Topp