Hmmmm. Litt sånn som at det blir ikke øl før jeg talte opp gjærcellene??Jeg synes at @RealGone traff spikeren på hodet med varmen-fra-sola-innlegget sitt. I følge noen så virker det omtrent slik at solen faktisk ikke varmer, før det er bevist ved forskning at og hvorfor den eventuelt gjør det.
Hmmmm. Litt sånn som at det blir ikke øl før jeg talte opp gjærcellene??[/QUOT
Neida. Men poenget er at du kan ikke si det er øl før du har dokumentert minst den ene gjærcellen. Da måtte du evt verifisert at det er alkohol i væsken som skal være laget av maltet korn. Hvis det smaker som øl. og masse folk er enige i at det smaker øl, så teller ikke det.Nei gud forby. Jeg driver da ikke med «underpitching»!!!
Jeg synes at @RealGone traff spikeren på hodet med varmen-fra-sola-innlegget sitt. I følge noen så virker det omtrent slik at solen faktisk ikke varmer, før det er bevist ved forskning at og hvorfor den eventuelt gjør det.
Da har jeg en annen forståelse. Jeg mener disse «noen» faktisk prøver å forklare hvorfor solen brenner og varmer, ikke at den varmer. Altså årsaken til dette, ikke effekt/symptomet, og at det da blir avfeid som alt for teoretisk, for den varmer jo.Jeg synes at @RealGone traff spikeren på hodet med varmen-fra-sola-innlegget sitt. I følge noen så virker det omtrent slik at solen faktisk ikke varmer, før det er bevist ved forskning at og hvorfor den eventuelt gjør det.
Jeg regner jo med at jeg ikke er blant addressatene her, men for sikkerhets skyld vil jeg gjerne sitere meg sjøl (post #7 ovenfor): "Det er jo ikke gitt at vitenskapen alltid har rett, og hvis veldig mange bryggere har funnet ut at ølet blir bedre når de gjør det slik den "uvitenskelige" teorien foreskriver, så bør vitenskapen gå i seg sjøl og leite etter forklaringen på det."
Tror det er på høyde med himmellegemer i universet?
Nå sprader du med innlest kunnskap igjen Amarillo. Kom tilbake når du har telt dem!Eh nei. Nå har denne tråden sporet av så kraftig allerede at vi like godt kan ta den helt ut (i universet).
Det beste anslag for antall stjerner i universet i dag er på 3E23, men det er altså bare stjernene. Vi vet at mange (de fleste?) stjernene har planeter og dvergplaneter som går i bane rundt dem. Planetene har igjen måner, i vårt solsystem minst 170 stk. Og ikke minst har vi asteroider og kometer. I asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter er det flere millioner asteroider, avhengig av hvor små legemer man vil telle.
Så 3E23 må sannsynligvis ganges opp med flere millioner, og da får man et så stort tall at man må minst ha 5-6 øl innabords før man skjønner hvor stort det er. Om dette ikke er ufattelig nok, så er 95% av universet tomt rom.
Sier litt om størrelsen det, og hvor ubetydelige vi er i det store bildet. Pitcher vi for lite gjær tipper jeg universet er like helt i morgen.
Nå sprader du med innlest kunnskap igjen Miguel. Kom tilbake når du har telt dem!
Det har du helt rett i. Men poenget mitt er at slike bryggere tilsynelatende blir avfeid. Det de sier kan ikke være korrekt med mindre det er bevist i en lab først. Og når opplevelsen til bryggere strider mot det som er erfart i en lab, så kan det ikke stemme.
F.eks så antar jeg at du går ut ifra at WLP565 gjærer lengre ned enn de tallene som kommer fra den laben som dyrker de sier at de gjør? Dette er en lab som jeg bare må anta at har noe av industriens flotteste måleinstrument og prosesser. Men stemmer de tallene med din egen opplevelse, i praksis med det du får oppgitt fra labben? Hvis 565 gjærer lengre ned, er det at du har målt feil, gang på gang? For det "skal" jo ikke stemme? Hvem har mest rett i en praktisk applikasjon hos deg?
Jeg stoler overhodet ikke på Whitelabs,faktisk. Hydrometeret mitt er et tiltrekkelig pålitelig instrument til å fastslå at 565 har dratt ølet mitt mye lenger ned enn det WL påstår at den skal, gang etter gang. Det er et objektivt og ubestridelig faktum, og dessuten nøyaktig hva du ville vente av en diastaticus-gjær. Og dessuten er det jo mange fler enn meg som har erfart dette. Så her har vi den situasjonen jeg beskriver: Virkeligheten ser annerledes ut enn det vitenskapen (hvis vi skal kalle WL's påstand om utgjæringsgraden til 565 for det, hvilket er tvilsomt) påstår, og da bør vitenskapen gjøre noe for å finne ut av det.
Det har ikke WL gjort, og det er en god grunn til ikke å stole på dem.
Så hvorfor skal man stole på andres lab-resultater som viser noe man selv ikke er enig i? Det du sier nå er vel det samme som jeg prøver å argumentere for. Vitenskapen i bunn og grunn tviler jeg ikke på, men stemmer det ut til forbrukerne, i deres setting? Det er jo rivende likegyldig for deg om White Labs, som er "vitenskap", sier noe, mens du opplever noe annet? Hva brygger du etter, det du selv opplever, eller det som er målt i labben?
Jeg sier ikke at det som blir målt og bekreftet i en lab er feil. Det er jo korrekt, de tallene de kommer frem til er som oftest helt korrekte ifh det de selv har målt og konkludert i de omstendighetene forsøkene ble gjort, hvis noen sier at det er feil, så tar nok den som ytrer den påstanden feil. For tallene er der, resultatene er der. I labben..
Jeg er mer interessert i hva som skjer ute hos meg selv, forbrukeren. All vitenskap om hvorfor jeg opplever skjer er jo interessant, men til syvende og sist er iallefall jeg som forbruker og hjemmebrygger mest opptatt av sluttresultatet.
Jeg ville aldri drømt om å tvile på dine målinger med et hydrometer. Her snakker vi om enkle fakta, og det er dårlig vitenskap å benekte dem.
Påstår du at wlp830 gir et mer maltpreget øl enn ww-34/70, er det noe annet. Der er jeg ikke så sikker. Men NB! jeg sier ikke at du tar feil, jeg er bare skeptisk fordi det er et faktum at begge kommer fra den samme gjærstammen hos Weihenstephan.
Ja jeg synes 830 gir litt mer malt, men hvorfor vet jeg ikke. Og selv om de kommer fra samme gjærstamme hos Weihenstephan så vil jeg si at hjemme hos meg så foretrekker jeg 830 fremfor 34/70 pga den forskjellen jeg opplever etter mange forsøk med begge. De sier jo at det er samme stamme, så okei, men jeg opplever øl gjæret med de to forskjellige som litt forskjellige fra hverandre. Det er det som teller hos meg. Man kunne også sagt at den ene er fra indre østbygda, og den andre fra ytre vestbygda, forskjellene slik jeg opplever de hadde fortsatt vært der, og for meg er det det som teller. Jeg føler at du likeså kunne vært skeptisk til at 565 gir større utgjæring enn det WL oppgir.
Om de er akkurat samme stamme, så kan man heller lure på hvorfor man oppfatter de som forskjellige, hvis man gjør det.