Av disse er det vel pre- boil vi vanligvis kaller meske-effektivitet?.Meskeeffektiviteten bør ligge på 90-98%. Husk på at mengden du får ut på mesking er den totale mengden. Det du har i kjelen og eventuellt hva som er igjen i meskekarr (om man har noe igjen der). Hvor mye du har igjen når du tapper på karr kommer ann på tap i hytt og pine etterpå og har ingenting med hvordan du mesker. Start med begynelsen. Dvs. få meskeeffektiviteten korrekt (mash convertion).
Vis vedlegget 24564
Eksemple fra brewersfriend.
Lar brewersfriend regne dette ut for meg. Ny kjele må alltids testes for å finne ut hvor stor avdamping du f.eks har pr. time. Du kan jekke en øl og lese litt på http://www.brewersfriend.com/faq/#brewsessions5Hvilken formel bruker du for å regne ut effektiviteten?
Støtter deg der. Forutsigbare resultater er det vi ønsker oss først og fremst. Variable resultater på samme maltsammensetning indikerer ofte at det er litt for mye "improvisasjon" fra gang til gang i meskingen. Ser da bort fra variasjoner i knusingen av malt.Viktigste er uansett at den er konstant
Pre-boil er det volumet du velger å koke. Sier ikke så mye om meskeffektiviteten. Om du koker alt eller du har mere enn du trenger og lar noe være er opp til deg. Brew house er ditt totale resultat når du har med tapene fra boil volum og ned til fermentor. F.eks er avdampingen din stor, 15L kjele har ofte i % større enn større (les høyere 36L kjeler) pga. overflateareal vs total volum..
Støtter deg der. Forutsigbare resultater er det vi ønsker oss først og fremst. Variable resultater på samme maltsammensetning indikerer ofte at det er litt for mye "improvisasjon" fra gang til gang i meskingen. Ser da bort fra variasjoner i knusingen av malt.
Ja det blir nok å brygge samme brygget noen ganger for å prøve ut utstyret for å se om jeg havner på det samme hver gang og eventuelt gjøre forandringer under meske/skylleprosessen for bedre utbytte.
Hadde 8% avdamping å en time sist. Muligens for lite ?
Litt bedre utbytte en forrige gang siden jeg tok bort "silen" som tok mye plass på sidene og i bunnen siden føttene var ca 3 cm høye. Det ble litt "bløtere for malten denne gangen. Selv om jeg dobbeltmesket så ble utbytte bedre enn forrige gang.
Jaja, man lærer på den harde måten. Men godt øl blir det sikkert allikavel
Ikke heng deg for mye opp i de %-tingene (vil variere med formen på kjelen) det viktigste er at du koker hardt nok til at du får god aktivitet (les bevegelse) i vørteren under kok.Hadde 8% avdamping å en time sist. Muligens for lite ?