I dag tok jeg min andre flaske av mitt første brygg. En litt optimistisk split batch der jeg ganske ukritisk tok utgangspunkt i en enkel Pale Ale-oppskrift og erstattet maltet med en Briess CBW Golden Light flytende maltekstrakt og ikke noe mer. I utgangspunktet skulle dette bli en lys og lett Pale Ale med ABV rundt 4%, men med en del bitterhet (rundt 40 IBU).
Det skulle vise seg at jeg hadde litt å lære om flytende ekstrakt. For det første å lese litt om smak (denne er angitt som "maltrik"), og også litt om å koke slikt, og spesielt faren for karamellisering.
Denne ble ihvertfall kokt etter det jeg trodde var beste evne, kjølt ned og så splittet i to identiske kar med like mye i hvert. Det ene karet fikk Safale US-05 og det andre Safale S-04. Begge ble tilsatt tørt og satt til gjæring i samme gjæringskammer.
Poenget mitt er altså at den eneste forskjellen var gjærtypen. Begge ble tappet på flasker etter 2.5 ukers gjæring. S-04 hadde kommet ned i 1006, mens US-05 lå på 1007. De fikk samme mengde sukker til karbonering, tilsatt på samme måte. Karbonering i 10 dager i 20-22 grader før et par flasker ble satt kjøligere og så testet.
Den første var US-05. Denne smakte veldig maltet og hadde tydelig tendens til karamellsmak. Jeg vil si at den sannsynligvis overdøvet evt smak og aroma fra humlene. Bitterheten ga den heldigvis en ekstra dimensjon, så den er drikkbar, men ikke noen typisk sommerdrikk (som var målet). Litt for dominerende maltkaramellsmak. :-/
Den andre jeg prøvde var S-04. Også her var malt og karamell tydelig, men det var flere smaker i tilegg til bitterheten. Mer fruktighet, og det ga en litt friskere dimensjon som matchet den litt tunge maltkaramellsmaken ganske godt. Jeg vil si at dette er en god øl.
Som nybegynner er jeg glad jeg begynte med denne sammenligningen, og også at jeg ikke kastet meg inn i allgrain-brygging med en gang. Jeg trodde ekstrakt var enkelt, men det har tydeligvis sine egne fallgruver.
Når det gjelder gjær så viser dette tydelig hvor viktig dette er for å få riktig smak og at forskjellene er ganske store. Det viser også hvor viktig det er å matche de ulike smakskildene i ølet.
Jeg gleder meg til veien videre. Jeg har nå allerede satt en ny batch. En all-grain BIAB basert på Irish Red Ale/Engelsk Strong Bitter. Jeg har beholdt humletypene fra forrige brygg, og gått for S-04. Det er stor sjanse for at jeg vil forsøke et ekstraktbrygg igjen. Da vil jeg nok passe mer på smaksbeskrivelser og studere andre ekstraktoppskrifter i større grad.
Det skulle vise seg at jeg hadde litt å lære om flytende ekstrakt. For det første å lese litt om smak (denne er angitt som "maltrik"), og også litt om å koke slikt, og spesielt faren for karamellisering.
Denne ble ihvertfall kokt etter det jeg trodde var beste evne, kjølt ned og så splittet i to identiske kar med like mye i hvert. Det ene karet fikk Safale US-05 og det andre Safale S-04. Begge ble tilsatt tørt og satt til gjæring i samme gjæringskammer.
Poenget mitt er altså at den eneste forskjellen var gjærtypen. Begge ble tappet på flasker etter 2.5 ukers gjæring. S-04 hadde kommet ned i 1006, mens US-05 lå på 1007. De fikk samme mengde sukker til karbonering, tilsatt på samme måte. Karbonering i 10 dager i 20-22 grader før et par flasker ble satt kjøligere og så testet.
Den første var US-05. Denne smakte veldig maltet og hadde tydelig tendens til karamellsmak. Jeg vil si at den sannsynligvis overdøvet evt smak og aroma fra humlene. Bitterheten ga den heldigvis en ekstra dimensjon, så den er drikkbar, men ikke noen typisk sommerdrikk (som var målet). Litt for dominerende maltkaramellsmak. :-/
Den andre jeg prøvde var S-04. Også her var malt og karamell tydelig, men det var flere smaker i tilegg til bitterheten. Mer fruktighet, og det ga en litt friskere dimensjon som matchet den litt tunge maltkaramellsmaken ganske godt. Jeg vil si at dette er en god øl.
Som nybegynner er jeg glad jeg begynte med denne sammenligningen, og også at jeg ikke kastet meg inn i allgrain-brygging med en gang. Jeg trodde ekstrakt var enkelt, men det har tydeligvis sine egne fallgruver.
Når det gjelder gjær så viser dette tydelig hvor viktig dette er for å få riktig smak og at forskjellene er ganske store. Det viser også hvor viktig det er å matche de ulike smakskildene i ølet.
Jeg gleder meg til veien videre. Jeg har nå allerede satt en ny batch. En all-grain BIAB basert på Irish Red Ale/Engelsk Strong Bitter. Jeg har beholdt humletypene fra forrige brygg, og gått for S-04. Det er stor sjanse for at jeg vil forsøke et ekstraktbrygg igjen. Da vil jeg nok passe mer på smaksbeskrivelser og studere andre ekstraktoppskrifter i større grad.