I helgen hjalp jeg en kamerat med sitt aller første brygg. Han er ikke veldig interessert i prosessen, kun sluttproduktet, og forhåndbestilte dermed en Brewie hos Bryggselv tidligere i høst. Selv har jeg 10 brygg bak meg med BB30, så jeg er kanskje ikke den best egnede til å vurdere produktet, men det ga noen inntrykk.
Vi fikk nyss om første "feil" hos Bryggselv da vi kjøpte inn råvarene. Selgeren kunne informere om at to andre kunder har sagt at Brewie dør midt under bryggeprosessen. Det viser seg å være forårsaket av en dårlig intern sikring som
kan gå i løpet av prosessen. Vi ble anbefalt å kjøre et testbrygg med kun vann før vi gjorde et ordentlig brygg, for da slipper vi i alle fall å miste råvarene om det går galt.
Ut av esken ser Brewie riktig fin og solid ut, men luktet sterkt av "fabrikk". Brewie har et kokekar, et meskekar (med en løs falsk bunn), fire mindre humle-kar med egne nettingbeholdere for humlen, touch-skjerm med Android for kontroll, og 3 gjenbruksposer til malt. Brewie er i seg selv overraskende tung når den er tom (35kg), og den er størrelsemessig ganske uhåndterlig, så det var godt at vi var to for å løfte den på benken vi ville brygge fra. Er du alene må du sørge for å løfte riktig for å ikke skade deg. Av dokumentasjon får man med en sammenbrettet
"quick start"-guide. Jeg savnet et tjukk blekke med detaljinformasjon man kan slå opp i om en er ved tvil. Jeg har ikke funnet noen skikkelig bruksanvisning på nett, kun småkjipe offisielle YouTube-videoer og spesifikasjoner.
Brewie har ett vanntilførselsrør og to "avløps-"/skyllerør. Du kan koble maskinen direkte til kran, eller kjøre den med manuell vanntilførsel. Du får spørsmål om hva du bruker før hvert eneste program du kjører (rens/brygg). Vi tok av dusjhodet og koblet det til dusjen via en enkel overgang. Er du heldig har du riktig kobling direkte på blandebatteriet ditt eller under vasken hjemme. De to avløps-/skyllerørerne la vi ned i badekaret.
Deretter satt vi strøm på Brewie og det Android-basterte brukergrensesnittet våknet til liv. Førsteinntrykket er at brukergrensesnittet er stilrent og brukervennlig, men muligens litt tregt. Sistnevte er ikke veldig plagsomt. Om du er av typen som hater smart-telefoner og deres brukergrensenitt, så bør du holde deg langt unna Brewie! Man må også trykke overraskende hardt på touchskjermen for at den skal registrere trykkene. Det digitale tastaturet er muligens strukket litt vel langt ut på kantene for det kan være litt kranglete å treffe de ytterste tastene.
Deretter gjorde som brukermanualen sa; koblet på WiFi og oppdaterte firmware. For alt vi vet kan denne oppdateringen ha inneholdt en software-fiks som er mildere mot internsikringa. Oppdateringen gikk smerefritt, så vi fortsatte med fullt renseprogram. Vi lot de illeluktende malt-posene ligge i meskekaret under renseprosessen (det gjorde susen). Renseprogrammet krever to tabletter som ligner på helt vanlige oppvasktabletter. Vi ble sjokkerte da vi så nedtellern i displayet; ca 2 timer og 30 minutter! Vi som hadde tenkt å brygge tidlig på dagen... sukk. Etter noen sekunder med rens ber den deg bruke en våt svamp (som følger med) til å vaske innsiden av koke- og meskekaret. Dette gikk raskt, men vi merket nå neste "feil"; vi fikk kontinuerlig støt! Det kan ikke være noe annet enn jordfeil. Gammel leilighet, så ingen jording. Slik forble det også resten av bryggingen. Vi er litt usikre på om det er maskinen, vår, eller begges feil. Renseprogrammet skal ha en liten omgang med svampen mot slutten også. Vi fikk det raskt gjort selv om det var litt ubehagelig. Brukergrensesnittet viste fin oversikt over vaskeprosessen hele veien med deltrinn, prosent, "progress bar" og tidsestimering. Maskinen var flunkenes rein og luktet ikke lengre "fabrikk".
Før første brygg må man kalibrere vektene til Brewie. Ikke noe å si på dette, kun litt oppmåling av vann. Klare og enkle instruksjoner. Kalibreringen tok vel 5-10 minutter totalt.
Så skulle vi teste sikringen med å gjøre et testbrygg uten råvarer. Vi som hadde tenkt å brygge tidlig på dagen... sukk. Dette gjorde vi ved å legge inn en ny oppskrift der hensikten var å ende opp med så kort kjøretid som overhodet mulig. Vannet kokte etter ca. 2 timer. Vi regnet med at den nå var forbi sitt mest strømkrevende punkt. Endelig kunne vi sette i gang den faktiske bryggingen!
Ny oppskrift for Lervig Lucky Jack! Brukergrensesnittet lar deg sette et navn på din oppskrift, så blir du presentert med fire knapper/valg som tar deg til ulike undermeneyr. Den ene heter detaljer. Der skal du kun velge øl-type. Vi valgte "Pale Ale", så "American Pale Ale". Dette justerte en uforståelig (for oss) drop-down øverst i menyen, som i mine øyne var et helt "greskt" tall. Jeg observerte også at det dukket opp noen verdier for estimert OG, FG, osv. Selv opplevde jeg denne undermenyen som noe en kun gjør for syns skyld. Det er godt mulig at Brewie bruker dette til noe fornuftig under brygginga, men det er jo ikke dokumentert noe sted.
I undermeny 2 velger man råvarer for oppskriften. Først velger man malttyper og antal gram per type. For å finne riktig maltype kan man bla igjennom en uendelig lang liste eller bruke søkefunksjon. Her hadde søkefunksjonen er fryktelig lei tendens til å henge seg helt opp og å aldri gi noe søkeresultat når man forsøker å endre en av malttypene. Løsningen på dette var å trykke fjerne tidligere valgt malttype og legge inn på nytt. Jeg fant ikke de ekstakte malttypene som stod i oppskriften (Lervig Lucky Jack), men jeg fant tilsvarende etter mye frustrerende leting. Dette kan absolutt forbedres. Det samme gjalt valg av humle, men der var lista noe kortere og lettere å finne frem i.
I undermeny 3 setter man opp innmesk, meskesteg, når vørtern skal gå igjennom de ulike humlekarene, og sluttemperatur. Under innmesk er det en egen knapp for å legge til skylling. Da jeg trykket på den kom det opp en melding om at Brewie beregner skylling automatisk, men at jeg kunne justere det selv i feltene nedenfor. Da alle verdiene var satt til 0, så valgte vi å trykke på 'X'en for å vekk dette valget. Det burde vi ikke gjort! Vi tenkte at den da vil beregne det selv, men resultatet var at den ikke
skylte i det hele tatt. Vi endte opp med litt over 7 liter vørter på 1067 OG. Dette skulle vært 20L på 1046 OG. For å løse dette kokte vi vann i 15 minutter og satt kjelene i vannbad. Deretter helte vi litt uforsiktig mye vann over i gjæringsbøtta og resultatet ble 15L vørter med en stusselig og på 1027 - æsj! Klokken var nå passert midnatt og vi var trøtte og lei av en lang dag.
Tømming fra Brewie til gjæringskar var en lek. Bad silikonslangen i StarSan og spray litt StarSan på utgangen. Koble det sammen og trykk "Drain" på touchskjermen. Vi hadde satt sluttemperatur på kjølingen til 18C, så vi ble veldig overrasket da rykende varm vørter kom ut av maskinen! Jeg lurer på om dette er noe maskinen gjør med vilje for å "desinfisere" slangen automatisk. Vørteren ble kaldere ganske raskt. Målt temperatur var 24C da de stusselige 7 literne var i karet, som er
betydelig høyere enn 18C, men ingen krise.
Den siste feilen vi gjorde som er verdt å merke seg er at vi la klarningsmiddel i humlekaret sammen med aromahumlen på 15. min. Den klarte ikke å bli skikkelig oppløst i dette karet, og vi hadde en skikkelig ekkel gelatin-klump klistret i nettingen etterpå.
Vi får satse på at det går bedre neste gang, og at ølet ikke smaker helt forferdelig når det er ferdig! Jeg kommer også til å ta med noen av rådene til
superdigg.
Undermeny 4 så ut som en slags gjæringslogg for batchen. Førsteinntrykket tilsa at man kan bruke Brewie til gjæring også. Vi gadd ikke å gjøre noe her da den definitivt ikke kan brukes til gjæring. Mulig dette er til den fremtidige nettbaserte loggingen som superdigg nevnte.