Heisann,
Jeg tenkte jeg skulle dele litt av vår første erfaring med Parti-Gyle brygging.
For de som ikke er kjent med dette så går det enkelt sagt ut på å bruke hver avtapping når du kjører partiskylling fra meskekaret til en egen øl.
Rundt på nettet fins det flere gode kilder som beskriver dette mer i detalj.
For oss er årsaken til at vi brygger det slik å lage en vesentlig sterkere øl enn vi gjør ved vanlig brygging.
Bryggingen jeg her beskriver var først ikke tenkt gjort som Parti-Gyle, men underveis fant vi ut at det kunne være en morsom test.
For ca 4 uker siden skulle vi brygge vår "faste" Black IPA (eller hva man nå velger å kalle denne øltypen)
Bryggingen var på forhånd også tenkt å delvis være en test for en kommende brygging av ekstemstout, som ligger i planen over nyttår en gang.
Det som var planen å teste var hva vi kunne så av SG ved mesking med tykker mesk enn vi normalt gjør.
Vi bruker partiskylling, og normalt mesker vi med 2,7-3 liter per kg malt, men i dette tilfellet mesket vi med 2,2 liter for å få en mer konsentrert vørter i første avtapping.
Planen var å bare måle SG på første avtapping når vi partiskyller for å finne ut hva vi kunne jobbe videre med senere, men deretter å fortsette som vanlig med brygget.
I stedet bestemte vi oss for å gjøre en Parti-Gyle brygging tilsvarende det vi senere har tenkt å gjøre for ekstremstouten.
Som vanlig mesket vi i to Igloo kjølebokser, en på 90 liter og en på 50, og i dag med samme oppskrift i begge to.
Det vi gjorde var å ta første avtapping fra begge kjøleboksene i en kokekjele, og andre avtapping fra begge i en annen kjele.
Det var ikke alle tall som ble målt, men gjorde følgende målinger underveis.
SG på første avtapping var 1,100 fra den store kjøleboksen.
Etter 1 times koking var SG 1,112 på den samlede vørteren fra første avtapping.
Pga at jeg bommet litt på mesketemperaturen i den lille kjøleboksen måtte vi tilsette ca 4 liter ekstra med kokende vann i den slik at mesken her ble en del tynnere enn de 2,2 liter per kg som var planlagt.
For andre avtapping målte vi ikke pre-boil SG, men etter 1t45min målte vi SG til 1,060.
Denne gjæret senere ned til 1,007, så vi endre med en øl på 7,0 %, som ikke er ille for en small beer
Men tilbake til den sterke varianten.
Som sagt var denne på 1,112 etter koking. Vørtermengden etter kok var på 27 liter.
Vi valgte å gjære den med WLP007 slurry fra en porter som vi flasketappet samme kveld.
Fra andre tråder på forumet er det tydelig at denne kan tolerere høye alkoholnivåer under gode forhold.
Nå var ikke våre forhold optimale, men det er allikevel erfaringer å ta med seg.
En av ulempene vi har er at vi ikke har O2 utstyr, men det er noe vi må vurdere sterkt til neste ekstremrunde.
Denne gangen greide vi oss med den vanlige risting av gjæringsbøttene 5 minutter. God trenging for bryggerne
Uansett. 27 liter vørter ble satt til gjæring.
Når stormgjæringen begynte å roe seg tilsatte vi 2 kg sukker fordelt over tre dager, slik at justert OG endte på 1,140.
Etter 2,5 uker var denne så gjæret ned til 1,039. Dette vil si en alkoholstyrke på 13,7%. Synes ikke det var så aller verst ut fra forutsetningene.
Men for å både få FG enda litt lavere, og for å sikre at vi forhåpentligvis har levende gjær på flaskene for naturlig karbonering, tilsatte vi et rør WLP099 Super High Gravity som hadde fått ca 1,5 døgn i en 1 liters starter. Denne trakk FG ned til 1,031 på de 3 dagene som gikk før vi flasket. Da er alkoholstyrken kommet opp til 14,7%.
Smaking under flasketapping virker lovende, men det går nok en del måneder før den er på høyden.
Første flaske skal derimot åpnes om en ukes tid i forbindelse med at smaksarrangement.
Det er nok alt for tidlig, men blir spennende å se hvordan karboneringen har gått.
Og så får vi se utover nyåret når ølen faktisk begynner å bli moden
Jeg tenkte jeg skulle dele litt av vår første erfaring med Parti-Gyle brygging.
For de som ikke er kjent med dette så går det enkelt sagt ut på å bruke hver avtapping når du kjører partiskylling fra meskekaret til en egen øl.
Rundt på nettet fins det flere gode kilder som beskriver dette mer i detalj.
For oss er årsaken til at vi brygger det slik å lage en vesentlig sterkere øl enn vi gjør ved vanlig brygging.
Bryggingen jeg her beskriver var først ikke tenkt gjort som Parti-Gyle, men underveis fant vi ut at det kunne være en morsom test.
For ca 4 uker siden skulle vi brygge vår "faste" Black IPA (eller hva man nå velger å kalle denne øltypen)
Bryggingen var på forhånd også tenkt å delvis være en test for en kommende brygging av ekstemstout, som ligger i planen over nyttår en gang.
Det som var planen å teste var hva vi kunne så av SG ved mesking med tykker mesk enn vi normalt gjør.
Vi bruker partiskylling, og normalt mesker vi med 2,7-3 liter per kg malt, men i dette tilfellet mesket vi med 2,2 liter for å få en mer konsentrert vørter i første avtapping.
Planen var å bare måle SG på første avtapping når vi partiskyller for å finne ut hva vi kunne jobbe videre med senere, men deretter å fortsette som vanlig med brygget.
I stedet bestemte vi oss for å gjøre en Parti-Gyle brygging tilsvarende det vi senere har tenkt å gjøre for ekstremstouten.
Som vanlig mesket vi i to Igloo kjølebokser, en på 90 liter og en på 50, og i dag med samme oppskrift i begge to.
Det vi gjorde var å ta første avtapping fra begge kjøleboksene i en kokekjele, og andre avtapping fra begge i en annen kjele.
Det var ikke alle tall som ble målt, men gjorde følgende målinger underveis.
SG på første avtapping var 1,100 fra den store kjøleboksen.
Etter 1 times koking var SG 1,112 på den samlede vørteren fra første avtapping.
Pga at jeg bommet litt på mesketemperaturen i den lille kjøleboksen måtte vi tilsette ca 4 liter ekstra med kokende vann i den slik at mesken her ble en del tynnere enn de 2,2 liter per kg som var planlagt.
For andre avtapping målte vi ikke pre-boil SG, men etter 1t45min målte vi SG til 1,060.
Denne gjæret senere ned til 1,007, så vi endre med en øl på 7,0 %, som ikke er ille for en small beer
Men tilbake til den sterke varianten.
Som sagt var denne på 1,112 etter koking. Vørtermengden etter kok var på 27 liter.
Vi valgte å gjære den med WLP007 slurry fra en porter som vi flasketappet samme kveld.
Fra andre tråder på forumet er det tydelig at denne kan tolerere høye alkoholnivåer under gode forhold.
Nå var ikke våre forhold optimale, men det er allikevel erfaringer å ta med seg.
En av ulempene vi har er at vi ikke har O2 utstyr, men det er noe vi må vurdere sterkt til neste ekstremrunde.
Denne gangen greide vi oss med den vanlige risting av gjæringsbøttene 5 minutter. God trenging for bryggerne
Uansett. 27 liter vørter ble satt til gjæring.
Når stormgjæringen begynte å roe seg tilsatte vi 2 kg sukker fordelt over tre dager, slik at justert OG endte på 1,140.
Etter 2,5 uker var denne så gjæret ned til 1,039. Dette vil si en alkoholstyrke på 13,7%. Synes ikke det var så aller verst ut fra forutsetningene.
Men for å både få FG enda litt lavere, og for å sikre at vi forhåpentligvis har levende gjær på flaskene for naturlig karbonering, tilsatte vi et rør WLP099 Super High Gravity som hadde fått ca 1,5 døgn i en 1 liters starter. Denne trakk FG ned til 1,031 på de 3 dagene som gikk før vi flasket. Da er alkoholstyrken kommet opp til 14,7%.
Smaking under flasketapping virker lovende, men det går nok en del måneder før den er på høyden.
Første flaske skal derimot åpnes om en ukes tid i forbindelse med at smaksarrangement.
Det er nok alt for tidlig, men blir spennende å se hvordan karboneringen har gått.
Og så får vi se utover nyåret når ølen faktisk begynner å bli moden