1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Etterlysning - oppskrift overgjæret juleøl

En tråd i 'Juleølkonkurransen' startet av Alvorligtalt, 1 Sep 2014.

  1. Alvorligtalt

    Alvorligtalt
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kan noen hjelpe meg å finne en god oppskrift på Juleøl som ikke krever undergjæring? Jeg tenker meg noe i retning av julebokkøl eller tradisjonelt juleøl. Jeg foretrekker også tørrgjær.

    Forslag mottas med takk.
     
  2. Arne Joakim

    Arne Joakim
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Oslo
    Hva med å ta utgangspunkt i en vanlig julebokk og bruke mengder av Safale US-05 e.l. ved litt lav temperatur for å holde estere og annet kos på et minimum?

    En mulig oppskrift er:


    66% Münchenermalt
    20% Pilsnermalt
    10 % CaraMunich
    3 % Dark Crystal
    1% Sjokkolademalt
    til OG på ca 1070 og en tilsetning av Hallertauer, Perle e.l. til ca 25 IBU

    Det burde bli ca så likt man kommer en bokkøl uten å bruke lagergjær, men det kan likevel lønne seg å kaldlagre den litt
     
  3. Alvorligtalt

    Alvorligtalt
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for forslaget. Dette skal jeg vurdere nærmere. Hvis jeg skal ha 30 liter ferdig øl, hvor mange kilo malt trenger jeg tilsammen da, og hvor mye trenger jeg av hvert slag humle? Du må gjerne foreslå meskeskjema og kokeskjema.
     
  4. Arne Joakim

    Arne Joakim
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Oslo
    Samme oppskriften med, bare litt mer detaljert:

    Volum: 30 liter
    OG: 1070
    Farge: 51 EBC
    BU/GU 0,35
    Alkohol 6,9%

    6,5 kg münchenermalt
    2 kg pilsnermalt
    1 kg caramunich
    0,3 kg mørk krystallmalt
    0,1 kg sjokolademalt

    Meskes i 60 - 90 min ved 67 grader

    Kokes i 90 min med 50 g Hallertauer 5% i siste 90 min

    Gjæres på 17 grader med Safale US-05 i to uker, bør lagres noen uker på 0 grader enten før eller etter karbonering.

    Lykke til med bryggingen, og si ifra om hvordan det går!
     
    Napi og Ølsaker liker dette.
  5. Arne Joakim

    Arne Joakim
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Oslo
    Rettelse: Kokes i 90 min med 50 g Hallertauer 5% i siste 60 min
     

Del denne siden