Etterlysning - oppskrift overgjæret juleøl

Kan noen hjelpe meg å finne en god oppskrift på Juleøl som ikke krever undergjæring? Jeg tenker meg noe i retning av julebokkøl eller tradisjonelt juleøl. Jeg foretrekker også tørrgjær.

Forslag mottas med takk.
 

Arne Joakim

Dommer
Hva med å ta utgangspunkt i en vanlig julebokk og bruke mengder av Safale US-05 e.l. ved litt lav temperatur for å holde estere og annet kos på et minimum?

En mulig oppskrift er:


66% Münchenermalt
20% Pilsnermalt
10 % CaraMunich
3 % Dark Crystal
1% Sjokkolademalt
til OG på ca 1070 og en tilsetning av Hallertauer, Perle e.l. til ca 25 IBU

Det burde bli ca så likt man kommer en bokkøl uten å bruke lagergjær, men det kan likevel lønne seg å kaldlagre den litt
 
Takk for forslaget. Dette skal jeg vurdere nærmere. Hvis jeg skal ha 30 liter ferdig øl, hvor mange kilo malt trenger jeg tilsammen da, og hvor mye trenger jeg av hvert slag humle? Du må gjerne foreslå meskeskjema og kokeskjema.
 

Arne Joakim

Dommer
Samme oppskriften med, bare litt mer detaljert:

Volum: 30 liter
OG: 1070
Farge: 51 EBC
BU/GU 0,35
Alkohol 6,9%

6,5 kg münchenermalt
2 kg pilsnermalt
1 kg caramunich
0,3 kg mørk krystallmalt
0,1 kg sjokolademalt

Meskes i 60 - 90 min ved 67 grader

Kokes i 90 min med 50 g Hallertauer 5% i siste 90 min

Gjæres på 17 grader med Safale US-05 i to uker, bør lagres noen uker på 0 grader enten før eller etter karbonering.

Lykke til med bryggingen, og si ifra om hvordan det går!
 
Topp