Finn Berger
Moderator
Jeg har en porter som har stått i 3 uker. OG var 1.076, og nå har den stått stille lenge på 1.028. Jeg brukte WLP013. Utgjæringsprosenten er altså 63, og det er i nedre enden av skalaen som WLP oppgir. Men jeg skal kanskje ikke vente mer.
Gjæren var gjenbruk, høstet 2 ganger fra bunnfallet etter sekundærgjæring. Første gang var etter sekundærgjæring av en Vestkyst som endte på opp mot 8%. Så de stakkars små dyra har hatt et tøft liv, og burde nok vært pensjonert, skjønner jeg nå. Primærgjæringen var ikke særlig voldsom.
Temperaturen har ligget rundt 18 grader, antakelig mye nede på 17. (Oppdaget nylig at temperaturstripsene - Brewferm - antakelig måler en grad for lavt. Bryggetermometeret, som fulgte med BeerBrewkjelen min, viser i alle fall en grad høyere.) Jeg ser at det kan være en mulig forklaring, og jeg har satt dunken varmere nå. Men etter 12 timer er det ikke skjedd noe mer.
Jeg glemte å ha i natron da jeg mesket, og ølet har nok kanskje litt tannin. Vet ikke om det kan påvirke gjæringen? Ølet er ellers faktisk veldig godt. Det har sødme, men smaker ikke søtt - hvilket kanskje er litt rart, siden SG er såpass høy. Det ligner nok mest på en Baltic Porter nå, selv om det ikke var meningen.
Jeg har lurt litt på om forklaringen på den høye sukkermengden kan være at det er mye ufermenterbart sukker her - som vel ikke gir samme opplevelse av «søthet»? Temperaturkontrollen var ikke den beste, og temperaturen lå nok litt høyt i starten av meskingen.
Jeg ser altså flere mulige forklaringer på dårlig utgjæring: Dårlig gjær, for lav temperatur under gjæringen, for høy mesketemperatur med mye komplekse sukkerarter som resultat. Det jeg lurer på, er om jeg bør prøve å gjøre noe mer, eller om jeg like gjerne kan tappe opp? Ølet er jo godt, og om det ikke ble så sterkt som jeg hadde ønsket, virker det som et greit balansert øl. Problemet er om det kan bli flaskebomber av dette? Kan primingen trigge ny gjæring av alt restsukkeret?
For ordens skyld; her er oppskriften. Vet ikke om det kan leses noe ut av den.
7.0 kg Maris Otter
5.0 kg Munich mørk 25 EBC
1.0 kg Crystal Malt 120 EBC
1.0 kg Pale Chocolate Malt 600 EBC
1.0 kg Blackprinz Malt 1332
0.3 kg Black Malt 1400 EBC
0.1 kg Peated Malt 5 EBC
90 min 40 gr. centennial
15 min 80 gr Northern Brewer
Gjæren var gjenbruk, høstet 2 ganger fra bunnfallet etter sekundærgjæring. Første gang var etter sekundærgjæring av en Vestkyst som endte på opp mot 8%. Så de stakkars små dyra har hatt et tøft liv, og burde nok vært pensjonert, skjønner jeg nå. Primærgjæringen var ikke særlig voldsom.
Temperaturen har ligget rundt 18 grader, antakelig mye nede på 17. (Oppdaget nylig at temperaturstripsene - Brewferm - antakelig måler en grad for lavt. Bryggetermometeret, som fulgte med BeerBrewkjelen min, viser i alle fall en grad høyere.) Jeg ser at det kan være en mulig forklaring, og jeg har satt dunken varmere nå. Men etter 12 timer er det ikke skjedd noe mer.
Jeg glemte å ha i natron da jeg mesket, og ølet har nok kanskje litt tannin. Vet ikke om det kan påvirke gjæringen? Ølet er ellers faktisk veldig godt. Det har sødme, men smaker ikke søtt - hvilket kanskje er litt rart, siden SG er såpass høy. Det ligner nok mest på en Baltic Porter nå, selv om det ikke var meningen.
Jeg har lurt litt på om forklaringen på den høye sukkermengden kan være at det er mye ufermenterbart sukker her - som vel ikke gir samme opplevelse av «søthet»? Temperaturkontrollen var ikke den beste, og temperaturen lå nok litt høyt i starten av meskingen.
Jeg ser altså flere mulige forklaringer på dårlig utgjæring: Dårlig gjær, for lav temperatur under gjæringen, for høy mesketemperatur med mye komplekse sukkerarter som resultat. Det jeg lurer på, er om jeg bør prøve å gjøre noe mer, eller om jeg like gjerne kan tappe opp? Ølet er jo godt, og om det ikke ble så sterkt som jeg hadde ønsket, virker det som et greit balansert øl. Problemet er om det kan bli flaskebomber av dette? Kan primingen trigge ny gjæring av alt restsukkeret?
For ordens skyld; her er oppskriften. Vet ikke om det kan leses noe ut av den.
7.0 kg Maris Otter
5.0 kg Munich mørk 25 EBC
1.0 kg Crystal Malt 120 EBC
1.0 kg Pale Chocolate Malt 600 EBC
1.0 kg Blackprinz Malt 1332
0.3 kg Black Malt 1400 EBC
0.1 kg Peated Malt 5 EBC
90 min 40 gr. centennial
15 min 80 gr Northern Brewer