Bumper en gammel tråd...
Noen her som har våget seg på å bruke S-33 i NEIPA?
Which yeast to brew a NEIPA?
Det ryktes at den sliter med utgjæring? (sett flere som stopper på 1,020 FG)
Bumper en gammel tråd...
Noen her som har våget seg på å bruke S-33 i NEIPA?
Which yeast to brew a NEIPA?
Det ryktes at den sliter med utgjæring? (sett flere som stopper på 1,020 FG)
Det er litt interessant, også fordi Bryggselv og Haandbryggeriet har dratt i gang en NEIPA-konkurranse der det kun er lov å bruke noen få tørrgjærer, bl.a. S-33. Ganske fet 1. premie.Ingen altså?![]()
De skal eg
Ser dei fleste nettbutikker har fjernet teksten at det er "en utmerket gjærstamme til NEIPA"...og ganske lite info på nett.
Men ifølge Fermentis er det den best egnet dei har,så dette blir spennende
Hei
Husker du hvordan dette endte? Hvilken tørrgjær vil du anbefale til en NEIPA?
Sent from my iPhone using Tapatalk
www.homebrewtalk.com
This poor yeastie has got such a bad rep... Tempted to try S-33 for the first time, I thoroughly read every thread on this forum that mention it, this one included. As a result, I was extremely apprehensive with my S-33 experiment.
And I loved the beer it made. It's one of my favourite yeasts now.
I struggle to understand how people get stuck fermentations with this yeast. I consistently get 70-72% attenuation, down to 1.015 in three weeks in primary, during which it flocculated reasonably well and in no way stays cloudy and hazy, like some report. Never needed to baby it, no special treatment whatsoever, just standard fermentation procedure, same as with all my other English yeasts. Yes, it attenuates on the lower side, but it's not a fault, it's by design. There's plenty of styles that require lower attenuation.
Of course, there's nothing Belgian in it. It's a classic English yeast in the vein of Windsor, perfectly suitable for cloning the Fuller's range, Scottish ales and other styles that need some body and residual sweetness. I wonder why Fermentis mention Trappist ales at all in their recommendations. Safale BE-256, BE-134 and T-58 are far better suited for Belgian styles. Maybe, the obvious mislabeling can be the main culprit behind this yeast getting so much bad rep. No wonder people are often disappointed when trying to make Belgian styles with English yeast.
This yeast is indeed a variety of London ESB / M15 Empire Ale dry strain as its flavour and overall behaviour suggests. It's the cheapest and the most neutral of them, which is great.
Sorry for unearthing a zombie thread. I just feel I need to add another positive feedback on S-33 experience for those who will search S-33 threads, like I was searching several months before.
Det stemmer bra, det, med mesketemperaturen og maksprosenten som Fermentis oppgir.Jeg har noen batcher med S-33
65°C 1.062 til 1.016 73% 4. gen slurry
65°C 1.062 til 1.017 72% 3. gen slurry
63°C 1.052 til 1.013 74% 2. gen slurry (150g sukker)
63°C 1.048 til 1.013 72% 1. gen slurry
En NEIPA, en engelsk IPA, en "Altbier" og en bastard pale ale belgisk/ engelsk hvem vetJeg har noen batcher med S-33
65°C 1.062 til 1.016 73% 4. gen slurry
65°C 1.062 til 1.017 72% 3. gen slurry
63°C 1.052 til 1.013 74% 2. gen slurry (150g sukker)
63°C 1.048 til 1.013 72% 1. gen slurry
Har du en konklusjon på S-33 smaksmessig? Vurderer den nå for en alkoholfri øl (0,5%), pleier å bruke Windsor til denslags.En NEIPA, en engelsk IPA, en "Altbier" og en bastard pale ale belgisk/ engelsk hvem vet![]()
Synes den er forholdsvis nøytral ved 17-18 grader, noen vil sikkert si litt kjedelig, men det er flyktige estere så den gir et ale-preg, om det sier noe. Tror stammen er engelsk.Har du en konklusjon på S-33 smaksmessig? Vurderer den nå for en alkoholfri øl (0,5%), pleier å bruke Windsor til denslags.