Der var den! God øl forresten.
Der var den! God øl forresten.
Off topic, men klarer ikke å la være. Jeg klikka på lenka, og blei veldig nysgjerrig når jeg leste at "Vi har vore så heldige å fått tak i ein gjærstamme frå eit fransk bryggeri". Men litt lenger ned står det jo at de bruker Wyeast 3711, som ganske riktig er fra et fransk bryggeri. Men den er jo ikke spesielt vanskelig å få tak.
Grønne flasker er ikke noe å satse på.
Er ikke så sikker på at flaskene ville hatt godt av det, sjøl om de ikke hadde fått synlige skader.Jeg lurte en stund på å prøve å fjerne etiketter med et lite taktisk atomvåpen. Men etter å ha sett litt mer på det, fant jeg ut at etiketten og flasken ville forsvinne, mens limet ville være igjen.
Litt mer saklig, så skulle jeg gjerne hatt tilgang på en kjeramikkovn. De brukes på laboratorier som arbeider med organiske forbindelser for å totalrengjøre glassutstyr etter at det er vasket. Ca 1000 grader over noen timer fjerner det meste... Mulig at det ville fjernet en typisk ølflaske også, men jeg regner med at man kan finne en temperatur som flasken ville overlevd men hvor alt av etikett ville ha fordampet og blitt brutt ned.
Så lenge glass ikke varmes opp eller kjøles ned for brått - og selvfølgelig ikke til en temperatur hvor de blir deformert, vil en kraftig oppvarming ikke gjøre noe. Det vil si, det kan gi litt endringer i krystallstrukturen så bruddegenskapene blir annerledes, men jeg mener å huske at for labglass mente de som drev med det at det ble mer solid av å få noen runder i ovnen.Er ikke så sikker på at flaskene ville hatt godt av det, sjøl om de ikke hadde fått synlige skader.
Ok, jeg dreiv og steriliserte flasker i steikeovnen, og fikk høre at det var en litt farlig praksis. Husker ikke hvor faglig sterk bakgrunn rådgiveren hadde .Så lenge glass ikke varmes opp eller kjøles ned for brått - og selvfølgelig ikke til en temperatur hvor de blir deformert, vil en kraftig oppvarming ikke gjøre noe. Det vil si, det kan gi litt endringer i krystallstrukturen så bruddegenskapene blir annerledes, men jeg mener å huske at for labglass mente de som drev med det at det ble mer solid av å få noen runder i ovnen.
Med etiketter ville jeg vært mer bekymret for avgassene som oppstår om man prøver å "svi" de av. Enkelte etiketter lukter jo ganske bra selv med kokende vann metoden. Men skulle ønske flere brukte etiketter som har vært på noen flasker Bådin, hvor alt limet følger med etiketten når flasken er fylt med varmt vann. Eller papiretiketter som Ayinger som løsner helt etter et varmt bad. Jeg mistenker at det sterke limet er billigereOk, jeg dreiv og steriliserte flasker i steikeovnen, og fikk høre at det var en litt farlig praksis. Husker ikke hvor faglig sterk bakgrunn rådgiveren hadde .
Mitt favoritt butikkølmerke er Nøysom. Da jeg renset en batch av flasker som var kjøpt i samme butikk i løpet av et par måneders tid, var det noen som gikk av da jeg så litt hardt på dem, noen plastetiketter som røk av med det mest av limet med ørlite pirk og noen som var helt håpløse å ha med å gjøre... Ikke noen tydelig tendens over øltypene heller...Jeg har blitt kresen. Går det ikke av enkelt etter bløtlegging i varmt zalovann (maksinnsats: litt skrubbing med nylonskrubb for å fjerne limrester), så går flasken i glass- og metallgjenvinning. Jeg har etterhvert lært meg hvilke øl jeg kjøper normalt som har etiketter som lar seg fjerne. Det hører med til historien at jeg bruker mest 0.33 (som det av og til lurer seg inn en og annen 0.357 blant).